Aluevaalit: Alue­hal­lin­non teh­tä­viä ei tule tehdä toi­sel­la kädellä hui­tais­ten

Aluevaalit: Etsi Kalevan alue­vaa­li­ko­nees­ta sopiva ehdokas

Reu­ters: Ve­nä­läis­hak­ke­rien koh­tee­na Yh­dys­val­tain de­mok­raat­ti­puo­lue ja siihen kal­lis­tu­neet aja­tus­pa­jat – ira­ni­lai­set pää­si­vät ää­nes­tä­jä­re­kis­te­riin

Kyberturvallisuudesta ja ulkomaisista vaikuttamisyrityksistä paljastuu yhä uusia tietoja juuri presidentinvaalien alla.

Yhdysvaltain presidentinvaalissa on jo ennakkoäänetys käynnissä. Hakkereiden on kerrottu yrittäneen vaikuttaa ensi tiistaina pidettäviin vaaleihin.
Yhdysvaltain presidentinvaalissa on jo ennakkoäänetys käynnissä. Hakkereiden on kerrottu yrittäneen vaikuttaa ensi tiistaina pidettäviin vaaleihin.
Kuva: JUSTIN LANE

Venäläinen hakkeriryhmä on yrittänyt päästä demokraattipuolueen ja sen suuntaan kallistuneiden ajatuspajojen sähköpostitileille.

Microsoft kertoi hakkerointiyrityksistä yleisellä tasolla kesällä, mutta uutistoimisto Reuters yksilöi nyt lisää tarkkoja kohteita. Niitä ovat demokraattien osavaltiotasoiset organisaatiot Kaliforniassa ja Indianassa sekä useampi tunnettu ajatuspaja.

Tietomurtoyritysten takana on Venäjän hallitukseen aiemmin liitetty Fancy Bear -hakkeriryhmä. Yhdysvaltojen oikeusministeriön mukaan ryhmä toteutti myös edellisten presidentinvaalien aikana paljastuneen, demokraattiehdokas Hillary Clintonin vaaliorganisaatioon tehdyn murron.

Lisää tietoja kohteista

Microsoftin kesällä kertomien tietojen mukaan Fancy Bear on yrittänyt päästä noin 200 organisaation tietoturvamuurien läpi.

Aiemmin julkisuuteen on tullut tietoja, joiden mukaan kohteina on ollut muun muassa Donald Trumpin vastaehokas Joe Bidenia lobbaava yritys.

Reutersin tiedot yksilöivät nyt lisää kohteita tavalla, jonka uutistoimisto katsoo osoittavan Venäjän kybertaktiikan luonnetta, kun se pyrkii vaikuttamaan vaaleihin.

Hakkerit yrittivät päästä demokraattisen puolueen lisäksi useampaan vasemmalle kallistuneeksi katsottuun ajatuspajaan sekä ulkopolitiikan asiantuntijaorganisaatioon. Joidenkin organisaatioiden edustajia on työskennellyt aiemmilla kausilla presidentin hallinnossa.

Ei tietoja onnistuneista murroista

Tietoa murtoyritysten onnistumisesta ei ole.

Indianan demokraattipuolueen mukaan se ei ole tietoinen onnistuneista tietomurroista. Kalifornian demokraatit vahvistivat murtoyrityksen ja kertoivat sen olevan ulkomaalaislähtöinen, mutta eivät maininneet venäläisryhmää.

Ajatuspajojen mukaan tietoja onnistuneista murroista ei ole.

Venäjän suurlähetystön mukaan maan hallituksella ei ole mitään tekemistä Facy Bear -hakkeriryhmän kanssa. Lähetystö sanoo syytteitä valeuutisiksi.

FBI: Iranilaishakkerit uhkaussähköpostien takana

Myös iranilaiset hakkerit ovat yrittäneet vaikuttaa vaaleihin, mutta heillä kohteena ovat olleet suoraan äänestäjät.

Aiemmin lokakuussa paljastui, että tuhannet rekisteröityneet äänestäjät olivat saaneet uhkaavia sähköpostiviestejä. Niiden lähettäjäksi esitettiin Trumpia kannattavaa äärioikeistolaista järjestöä.

Tietoa siitä, miten äänestäjien sähköpostiosoitteita saatiin, ei ole aiemmin ollut.

¨Yhdysvaltojen liittovaltion poliisi FBI sekä valtion kyberturvallisuusviranomaiset kertoivat perjantaina, että hakkerit olivat onnistuneet murtautumaan äänestäjärekisteriin vähintään yhdessä osavaltiossa.

Viranomaisten mukaan tietomurron toteuttivat iranilaiset hakkerit. He ovat yrittäneet päästä rekistereihin ainakin kymmenessä osavaltiossa.