Vaalikone: Löydä sinulle sopivin ehdokas Kalevan vaa­li­ko­nees­ta

Syntyvyys: Syn­ty­vyys painui pak­ka­sel­le Poh­jois-Poh­jan­maal­la en­sim­mäis­tä kertaa 150 vuoteen

Koti-Kaleva: Ou­lu­lais­ko­dis­sa lapset saavat leikkiä ja näkyä joka pai­kas­sa

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan kesän ajalle - tutustu ja hae tästä

Re­pub­li­kaa­nit mat­kal­la kohti edus­ta­jain­huo­neen enem­mis­töä, mutta niu­kem­min kuin odo­tet­tiin – se­naa­tis­sa huip­pu­ta­sais­ta

Senaatin vaa'ankieliosavaltioissa voittoja on menossa molemmille puolueille.

Washington
Äänestäjiä San Franciscon kaupungintalon äänestyskeskuksessa Kaliforniassa.
Äänestäjiä San Franciscon kaupungintalon äänestyskeskuksessa Kaliforniassa.
Kuva: JOHN G. MABANGLO

Yhdysvaltain välivaaleissa republikaanit ovat saamassa hyvän tuloksen kongressin edustajainhuoneessa.

Republikaanien täytyy saada edustajainhuoneessa viisi lisäpaikkaa ottaakseen enemmistön haltuunsa demokraateilta. Tämä ei ole paljon siihen nähden, että oppositiopuolue on yleensä napannut välivaaleissa yli 20 lisäpaikkaa – ja nykyisenkaltaisessa vaikeassa taloustilanteessa valtaapitävä puolue häviää tavallisesti rumasti. Tässä vaiheessa ääntenlaskentaa republikaanit ovat CNN:n mukaan jo viemässä demokraateilta viisi paikkaa, kolme niistä Floridan osavaltiossa, yhden Georgiassa ja yhden Virginiassa. Floridassa myös vaalipiirien rajojen uudistaminen on hyödyttänyt republikaaneja.

FiveThirtyEight-sivuston ennuste oli etukäteen antanut republikaaneille 84 prosentin todennäköisyyden edustajainhuoneen enemmistöön. Aamulla ennen seitsemää Suomen aikaa New York Timesin reaaliaikaiseen äänestysdataan perustuva ennuste antoi republikaaneille 75 prosentin todennäköisyyden edustajainhuoneen haltuunottoon.

Vaikuttaa siltä, että demokraattien pahimmat pelot täydellisestä murskatappiosta eivät kuitenkaan toteudu. Demokraatit ovat onnistuneet voittamaan joitakin vaalipiirejä, joissa republikaanit oli etukäteen arvioitu suosikeiksi. New York Timesin vaalianalyytikko Nate Cohn totesi Suomen aikaa ennen viittä, että Floridan ulkopuolella demokraatit ovat suoriutuneet noin prosenttiyksikön ennakko-odotuksia paremmin.

– Ei juuri merkkejä punaisesta aallosta tässä vaiheessa, Cohn tviittasi viitaten republikaanien tunnusväriin.

Demokraattien ehdokas matkalla voittoon Pennsylvaniassa

Senaatissa tuloksia on tässä vaiheessa vielä vaikea ennakoida. Senaatissa paikat ovat tällä hetkellä tasan 50–50 ja demokraattien enemmistö perustuu vain varapresidentti Kamala Harrisin ääneen, joten yhdenkin paikan kaappaaminen riittää republikaaneille enemmistön saamiseen.

Ratkaisevista vaa'ankieliosavaltioista Pennsylvaniassa demokraattien John Fetterman näyttää etenevän kohti voittoa huipputasaiseksi ennakoidussa kisassa republikaani Mehmet Ozia vastaan. Georgiassa republikaani Herschel Walker johtaa niukasti istuvaa demokraattisenaattori Raphael Warnockia, mutta kumpikaan ehdokas ei ole ylittämässä 50 prosentin rajaa, jolloin tiedossa olisi toinen kierros.

Muista senaatin vaa'ankieliosavaltioista republikaanit ovat vieneet voiton Pohjois-Carolinassa ja Ohiossa, demokraatit puolestaan New Hampshiressa. Ohiossa voiton otti ex-presidentti Donald Trumpin tukema J.D. Vance, jolle Trumpin tuki oli ratkaisevan tärkeää etenkin republikaanien esivaaleissa.

Lännen vaa'ankieliosavaltioista odotellaan yhä Arizonan ja Nevadan ääntenlaskennan etenemistä.

Jos demokraatit onnistuisivat säilyttämään hiuksenhienon enemmistön senaatissa, tiedossa olisi seuraavien kahden vuoden aikana jakautunut kongressi.