Tilaajille

Re­por­taa­si vuosien takaa: Suo­ma­lai­set ra­ken­si­vat Kos­ta­muk­seen Tuiran kopion – "Kun työ­po­ru­kas­sa oli 30 miestä ja huusi montun lai­dal­la Heik­kis­tä, varmaan 15 päätä kään­tyi"

Vitikko, pusikko, pikitie. Tästä he kulkivat nuo tuhannet pohjoisen miehet kohti meidän aikamme Klondykea, Kostamuksen kaivoskombinaattia, nelisenkymmentä kilometriä Suomen itärajalta kohti kalevalaisia laulumaita.

Suomalaiset rakensivat Kostamukseen kaivoksen rakennuksia ja satoja asuntoja 1970-80-luvuilla. Alueella työskenteli satoja suomalaisia. Kahdeksan miehen parakki oli Kimmo Hummastin toinen koti vuosien ajan. Siinä on asuttu vielä
viime aikoina. ”Kaide vain oli aiemmin puinen.” Kostamuksen asemakaavassa rakennukset ja kadut sijoitettiin maastoon luonnon muotoja väljästi mukaillen, on kuin mistä tahansa niin sanotussa suomalaistyylisestä metsäkaupungista. Kostamus rakennettiin keskelle metsää suuren malmiesiintymän vuoksi. Kostamuksen maarakennusryhmän miehet pystyttivät kaupungin kylttiä keskelle korpea lokakuussa 1977. Kostamuksen bussiturman uhrien muistotilaisuus järjestettiin Kuhmon kirkossa 4. huhtikuuta 1980. Kostamuksen kasvu ei ole perustunut vain muuttoon, vaan lapsille on ollut aina sijaa. Maaliskuussa 1980 sattui yksi aikansa vakavimmista liikenneonnettomuuksista, kun kymmenen suomalaista työntekijää kuoli bussiturmassa. Kolari sai muistokiven vuonna 2006.
Suomalaiset rakensivat Kostamukseen kaivoksen rakennuksia ja satoja asuntoja 1970-80-luvuilla. Alueella työskenteli satoja suomalaisia.
Suomalaiset rakensivat Kostamukseen kaivoksen rakennuksia ja satoja asuntoja 1970-80-luvuilla. Alueella työskenteli satoja suomalaisia.

Reportaasi Kostamuksesta on julkastu Kalevassa 21.7.2013. Se julkaistaan nyt uudelleen Kalevan 120-vuotisjuhlan kunniaksi.

Vitikko, pusikko, pikitie.