Tilaajille

Re­por­taa­si vuosien takaa: Anjan etsintä tou­ko­kuus­sa 1963 ei unohdu – Vii­si­vuo­tiaan tytön ka­toa­mi­nen Ke­räs­sie­pis­tä ai­heut­ti Suomen en­sim­mäi­sen suur­et­sin­nän

Viisivuotiasta Anjaa etsittiin Muonion Kerässiepissä parin viikon ajan. Etsintöjen tulos johti lopulta vapaaehtoisen pelastuspalvelun perustamiseen.

Reportaasi julkaistu Kalevassa 21.6.2013. Jutun pohjana on käytetty poliisitutkinnan pöytäkirjoja ja mukana olleiden haastatteluja.

Tapahtumat 24.5.1963.

Kello 10.30 Kumpurinteen seitsemänlapsisen perheen toiseksi nuorin, viisivuotias Anja, leikkii kotipihansa laidalla Kerässiepissä niin kuin monesti ennenkin. Anjan äiti meni aamulla navettaan, isä lähti kokemaan kalanpyydyksiään noin kilometrin päähän Sieppijärvelle.

Lapset jäävät sisälle pukemaan. Anja kertoo muille, että hänellä on kylmä. Siksi hän pukee leningin lisäksi ylleen siniset pitkät housut ja sinisen villatakin. Päähänsä tyttö laittaa sinisen pipon, jossa on valkoisia raitoja ja jalkoihinsa nahkaiset, kumipohjaiset pikkukengät, lipposet.