Reis­su­sa: Soinin vä­vy­po­jat kävivät ih­met­te­le­mäs­sä ys­tä­väl­li­siä, vie­raan­va­rai­sia ja omasta kult­tuu­ris­taan ylpeitä geor­gia­lai­sia

Soinin vävypojat Janne Seinäjoelta, Matti Kiimingistä ja Markku Oulusta reissasivat pitkin poikin Georgiaa.

Montako rinnettä löydät Svanetin laakson Mestian kaupungista? Neuvostoaikaisessa hylätyssä ja pieksetyssä 7-kerroksisessa hotellissa olisi yöpynyt omin luvin ilmaiseksi, jos se olisi kestänyt aamuun asti sortumatta...
Montako rinnettä löydät Svanetin laakson Mestian kaupungista?
Montako rinnettä löydät Svanetin laakson Mestian kaupungista?
Kuva: Janne Mäkinen

Minne matkustin

Georgiaa pitkin ja poikin: Tbilisi, Kutaisi, Zugdidi, Svanetin laakso, Urek, Zestaponi, Gori.

Milloin matkustin

28.9. – 5.10.2019

Matkareitti

Junalla Oulusta Helsinkiin. Lennot: Helsinki – Istanbul – Tbilisi. Georgiassa Mitsubishi Outlander -vuokra-autolla

Majoitus

Kotimajoituksessa pääosin.

Miten varasin

Omatoimimatka: Lennot Supersaverin kautta (Turkish Airlines), majoitus Booking.com ja auto suoraan georgialaisesta yrityksestä, joilla hyvät nettisivut. Tbilisin kadullahan tultiin lähes joka nurkalla tarjoamaan kolmasosan hinnalla autoa siitä, mitä olimme etukäteen varanneet.

Milloin varasin

10.6.2019

Ketä matkusti mukana

Soinin vävypoikia: Janne (Seinäjoki), Matti (Kiiminki) ja Markku (Oulu).

Matkakulut

Lupasin kerran maassa jo vierailleena matkan 500 € / jässikkä. Sillä selvittiin: lennot (188 € / hlö), majoitus, syömiset, pääsyliput, auton vuokra (450 € yht., suhteellisen kallis, mutta luotettava yhtiö ja 0 € -omavastuulla) ja polttoaineet (1200 km ajoimme).

Matkan plussat

Ystävälliset, vieraanvaraiset ja omasta kulttuuristaan ylpeät georgialaiset. Päästä näkemään elämänmenoa pääkaupungin sykkeestä aina syrjäisimpään vuoristolaaksoon. Se toimeliaisuus, millä jengi kehittää maatansa eteenpäin.

Matkan miinukset

Jouduimme menemään Turkin kautta, vaikkei Istanbulin uudelta lentokentältä poistuttukaan. Kentän rauhallisessa nurkkauksessa nukkuessamme, kaveri tuli piikkaamaan betonia viiden metrin päähän puoli kahelta sunnuntaiyönä.

Millaista perillä

Aluksi meni totutellessa paikalliseen liikenteeseen, etenkin pääkaupunki Tbilisissä: oma tila on vain rohkeasti otettava. Antavat kyllä tilaa. Pieni räikän painallus on kohteliaisuus: täältä tullaan, elähän kirmaa alle.

Neuvostoaikaisessa hylätyssä ja pieksetyssä 7-kerroksisessa hotellissa olisi yöpynyt omin luvin ilmaiseksi, jos se olisi kestänyt aamuun asti sortumatta...
Neuvostoaikaisessa hylätyssä ja pieksetyssä 7-kerroksisessa hotellissa olisi yöpynyt omin luvin ilmaiseksi, jos se olisi kestänyt aamuun asti sortumatta...
Kuva: Janne Mäkinen

Vinkit

Kannattaa olla käteistä rahaa varsinkin pikkukylissä, kotimajoituksessa, toreilla, kojuilla. Georgian lareja kannattaa nostaa lentoaseman automaatista tai vielä paremmalla kurssilla saa kyllä valuutanvaihtopisteistä, kun malttaa vähän kierrellä.

Autoillen joko omalla vuokrakärryllä tai pikku Transit-bussien kyydissä saa maasta hyvän läpileikkauksen: hyviä teitä on vähän ja kaikenlaiset kaupustelijat pakkautuvat näiden teiden varsille. Voisi sanoa: ”Jokainen georgialainen on yrittäjä”.

Hintataso

95-bensa vajaa 0,8 € / litra. Halvin hotelliyömme aamupalalla 6 € / hlö. Yöpymiset kotimajoituksessa useimmiten vähintään kohtuullisella aamupalalla 3 ukolle 18 - 38 € / yö. Monipuolinen ja liiankin riittoisa ateria ravintolassa useimmiten alle 10 € / hlö. Bic Mac -ateriaindeksi yllättävänkin korkea: 5,30 €.

Tuliaiset

Paikallista päärynälimsaa ja makeisia.

Menisitkö uudestaan

Kyllä.