Reis­su­sa: Met­so­kan­kaan opet­ta­jia Eras­mus-mat­kal­la Italian Si­si­lias­sa

Metsokankaan yhtenäiskoulun Erasmus+ -hankkeessa mukana olevat opettajat Jaana Hekkanen, Petri Korpi ja Kati Myllymäki-Nissinen tekivät matkan Sisiliaan Canicattin kaupunkiin.

Metsokankaan yhtenäiskoulun opettajien Erasmus-matkalla tutustuttiin paikalliseen kulttuuriin, kouluihin, oppilaisiin ja perheisiin Italian Sisiliassa.
Metsokankaan yhtenäiskoulun opettajien Erasmus-matkalla tutustuttiin paikalliseen kulttuuriin, kouluihin, oppilaisiin ja perheisiin Italian Sisiliassa.
Kuva: Kati Myllymäki-Nissinen

Minne matkustin

Sisiliaan Canicattin kaupunkiin.

Milloin matkustin

19.-27.5.2018

Matkareitti

Oulu-Helsinki-Amsterdam-Catania-Taormina-Canicatti-Agrigento-Canicatti-Palermo-Canicatti-Catania-Rooma-Amsterdam-Helsinki-Oulu.

Lensimme Sisiliaan ja takaisin monen pysähdyksen taktiikalla. Paikan päällä kuljimme bussilla kohteesta toiseen.

Majoitus

Yövyimme Helsingin Hilton-lentokenttähotellissa, Sisilian Cataniassa Politi-hotellissa ja Canicattissa hotelli Belvederessä. Samassa hotellissa majoittuivat kaikki projektikokoukseen osallistuneet opettajat. Tämä oli kätevää, sillä kokoontuminen oman hotellin aulassa oli helppoa aina ennen päivän aktiviteetteihin osallistumista.

Miten varasin

Reissu määräytyi Erasmus+ -hankkeen toimintasuunnitelman mukaisesti ja päivämäärät oli ennalta päätetty. Lennot varasimme SMT:n kautta. Järjestelyt paikan päällä teki isäntämaa.

Milloin varasin

14.12.2017

Ketä matkusti mukana

Matkalle osallistuivat Metsokankaan yhtenäiskoulun Erasmus+ -hankkeessa mukana olevat opettajat Jaana Hekkanen, Petri Korpi ja Kati Myllymäki-Nissinen.

Matkakulut

Lennot Oulusta Helsinkiin ja takaisin (Finnair) 130e/hlö, yö Helsingissä 45e/hlö, lennot Helsingistä Cataniaan ja takaisin (KLM) 380e/hlö ja hotellit Sisiliassa 180e/hlö. Bussimatkoista ja erilaisista sisäänpääsymaksuista Sisiliassa maksoimme 75e/hlö. Matkan kokonaiskulut olivat siis noin 810e/hlö.

Matkan plussat

Pääsimme vierailemaan erilaisiin kulttuurikohteisiin, mutta myös sisilialaisiin kouluihin. Nautimme pastaa ja pizzaa monissa eri muodoissa ja hyvinkin eksoottisilla makuyhdistelmillä. Erityisesti Taormina, Catania, Agrigento, Palermo ja toki myös Canicattin kaupunki tulivat tutuiksi. Opimme ymmärtämään entistä paremmin, miten antiikin Kreikan kulttuuri ja taide ovat jättäneet jälkensä Sisiliaan.

Matkan miinukset

Aikakäsitys poikkeaa Erasmus+ -projektissa mukana olevissa kymmenessä Euroopan maassa. Tehokkaat ja täsmälliset suomalaiset saivat odotella esimerkiksi eteläisen Euroopan kollegoitansa. Catanian kaupungissa katujen varsilla lojuvia roskia ja jopa roskapussikasoja ei voinut olla huomaamatta.

Millaista perillä

Cataniassa parasta olivat reissumme ensimmäiset pitsat ja gelato-jäätelöt. Odottelimme kolme tuntia kehutun ravintolan avautumista. Paikallinen erikoisuus, Pizza Cavallo, hevospitsa, oli ennakkoluuloistamme huolimatta odottelun arvoista!

Virallinen Erasmus+ viikko alkoi maanantaina, jolloin tutustuimme Taorminassa kaupungin historiaan ja Sisilian toiseksi suurimpaan amfiteatteriin. Canicattissa tutustuimme paikallisiin lapsiin, heidän vanhempiinsa, sisilialaiseen koulu-, ruoka-, ja tanssikulttuuriin sekä kaupungin nähtävyyksiin aina patsaista kaupunginjohtajan työhuoneeseen saakka.

Teimme retkiä Agrigenton huikaisevalle temppelialueelle, kultaiselle uimarannalle ja Palermoon. Verkkokalvoillemme piirtyivät ikuisiksi ajoiksi Valle dei Templi -temppelialueen suuri Ikaros-patsas, Palermon Cappella Palatina -kirkon mosaiikkitaiteet sekä lämpimässä tuulessa huojuvat palmut.  Bussimatkoilla saimme ihastella aktiivista Etna-tulivuorta, jonka syöksemää, oranssina hehkuvaa laavaa, saattoi nähdä yön pimeinä tunteina.

Vinkit

Loppukevät ja alkukesä ovat säiden puolesta hyvää aikaa matkustaa Sisiliaan. Silloin pärjää hyvin shortseilla ja t-paidoilla, mutta illalla saattaa villatakki olla tarpeen. Matalakantaisilla ja hengittävillä kengillä on miellyttävä kävellä myös hieman epätasaisemmalla maaperällä. Käsidesin ja kosteuspyyhkeiden avulla välttyy ikäviltä vatsataudeilta. Italialainen keittiö on yleensä hygieeninen, mutta saniteettitilat eivät aina ole yhtä siistejä.

Hintataso

Ruoka ja majoittuminen oli hieman halvempaa kuin Suomessa.

Tuliaiset

Toimme tuliaisiksi vaatteita, paikallisia herkkuja ja pieniä matkamuistoja. Matkustaminen pelkillä käsimatkatavaroilla rajoitti tuliaisten määrää.

Muuta

Etna luo saarelle jylhän tunnelman ja tulivuoren rinteet ovat hedelmällisiä. Sisiliaa ei turhaan sanotakaan Välimeren kelluvaksi kukkaruukuksi. Sisilialaiset ovat temperamenttisia, mutta ystävällisiä ihmisiä. Englannilla pärjää, vaikka kaikki sisilialaiset eivät puhu sitä kovin sujuvasti.

Menisitko uudestaan

Kyllä.