Ran­ta-Top­pi­lan puu­ker­ros­ta­lo­jen par­vel­li­set kaksiot ovat talojen helmiä

Merenrantaan sijoittuva Ranta-Toppilan asuinalue rakentuu noin tuhannelle asukkaalle.

-

Asuntopuntari Asunto Oy Oulun Koskiluotsi, Iltaruskontie. Siklatilat Oy. Suunnittelu Arkkitehtitoimisto Arkadi Ky. Asunnot A25/B25, 2h+k+s+parvi, 69,5 neliötä. Vh. 238 000– 249 000 euroa.

Meri-Toppilan kohdalle kohoaa merenrantaan sijoittuva Ranta-Toppilan asuinalue noin tuhannelle asukkaalle. Alueen ilmeessä ammennetaan suomalaisesta puukaupunkiperinteestä talojen värien, materiaalien ja muotojen osalta.

Omaleimaista merellistä tunnelmaa asuinalueelle luodaan viereisiä asuinalueita selvästi pienemmällä mittakaavalla rakentamisen ollessa enimmäkseen kaksikerroksista.

Merellisesti nimetty katuverkosto on ollut rakennettuna jo tovin. Pian ilmestynee jo talojakin, sillä kahdesta viisikerroksisesta talosta muodostuva yhtiö on parhaillaan ennakkomarkkinoinnissa.

Merellinen miljöö on houkutteleva, mutta erityisen mielenkiintoisen kohteesta tekee kuitenkin puurakenteisuus.

Puukerrostalorakentamisen ekologisuudesta huolimatta viimeiset tämän mittaluokan toteutukset Oulusta ovat vuosituhannen vaihteesta Puu-Linnanmaalta.

Syitä tälle etsitään milloin rakennusteollisuuden konservatiivisuudesta, milloin betoniteollisuuden lobbauksesta. Totuus on kuitenkin, että metsäinen Suomi on täysin jälkijunassa puurakentamisen suhteen johtaviin maihin verrattuna.

-

Ihmisten huoli ympäristöarvojen tärkeydestä näyttää lopulta herättäneen rakentajat täällä kaukana pohjoisessakin, ja hyvä niin. Kysyntää luulisi löytyvän, etenkin jos tehdään kuten tässäkin, ja puun käytön ohella panostetaan arkkitehtuuriin.

Kaikkiaan kortteli, johon Oulun Koskiluotsi -yhtiö sijoittuu, muodostuu kolmesta viisikerroksisesta puukerrostalosta sekä kahdesta kaksikerroksisesta luhtitalosta, jotka jakavat yhteisen pihan leikki- ja pysäköintialueineen.

Pihalla on jopa erillinen pihasaunakin.

Kerrostalojen ulkohahmo on selkeän noppamainen ja verhottu tummalla puulla, lukuun ottamatta merelle päin suuntautuvaa lasista parvekejulkisivua. Ulkoarkkitehtuurissa on hyödynnetty hienosti kattomuotoa, jota voi leikkisästi kutsua maitopurkiksi.

Tässä ajanmukaisessa muodossa jyrkähkö harjakatto on päädyistään aumattu. Harjan tasaiseen kohtaan integroidaan usein talotekniikkaa, jolloin rakennuksen hahmo pysyy selkeänä.

Kaikkiaan yhtiössä on yhteensä 52 yksiötä, kaksiota ja kolmio-ta, jotka ovat pääasiassa pienehköjä.

Poikkeuksen tekee ullakkokerroksen hulppea parvellinen kaksio, jossa rakennuksen kattomuoto on näkyvissä myös keittiön ja olohuoneen muodostamassa avarassa sisätilassa. Länteen suuntautuva ulkoseinä on lähes täysin lasinen.

Tila avautuu miellyttävästi heti asunnon ovelta, mutta eteinen ja käynti kylpyhuoneeseen jäävät kuitenkin hyvin piiloon pieneen syvennykseen.

Makuuhuoneen kaapistoissa on hyödynnetty parvelle johtavan portaikon alapuolista tilaa, ja sänky on sijoitettu erillisen seinäkkeen avulla huoneen keskelle, Lapin lasi-igluista tutulla tavalla suoraan kohti kattojen yli avautuvaa merimaisemaa.

Hotellihuonetunnelmaa lisää koko asunnon levyisen parvekkeen ovi, joka on otettu makuuhuoneen puolelle.

Parvi on varmasti miellyttävä ja monikäyttöinen tila, jonka erityisyyttä olisi voinut vielä korostaa harkitulla, esimerkiksi matalalla vaakasuuntaisella kattoikkunalla, josta avautuisi näkymä suoraan kohti merta.

Asunnon ylellisyyttä lisäisi entisestään vastaavasti kattoikkuna myös kylpytiloihin.

Juttua oikaistu 13.8.2019 kello 10.52: Jutun otsikossa puhuttiin Meri-Toppilan puukerrostaloista. Todellisuudessa kerrostalot sijaitsevat Ranta-Toppilan asuinalueella.