Mainos

Rak­si­lan hor­nan­kat­ti­lan pelätty puo­lus­ta­ja kasvoi yrit­tä­jäk­si – Kuk­ko­Las­se pa­ran­taa nyt yri­tys­ten ryh­mä­dy­na­miik­kaa ja antaa psyyk­kis­tä val­men­nus­ta etenkin ur­hei­li­joil­le

Lasse Kukkonen perusti oman yrityksensä KukkoLasse Oy:n vuonna 2019, jolloin hän oli vielä jääkiekkoilija. Aktiivisen yritystoiminnan Kukkonen aloitti jääkiekkouransa päättymisen jälkeen keväällä 2020. Samoihin aikoihin, kun koronapandemia alkoi.

Lasse Kukkosen mielestä yrittäjyydessä on positiivista se, että saa olla itse vastuussa. Palautuminen on Kukkosen mielestä erittäin olennainen osa myös yrittäjän arkea.
Lasse Kukkosen mielestä yrittäjyydessä on positiivista se, että saa olla itse vastuussa. Palautuminen on Kukkosen mielestä erittäin olennainen osa myös yrittäjän arkea.
Kuva: Ester van Dam

Lasse Kukkonen sai pehmeän laskun yrittäjyyteen, kun hän siirtyi yrittäjäksi juuri koronasulun aikana keväällä 2020.

KukkoLasse Oy tarjoaa yritysvalmennusta, jossa keskitytään ryhmädynamiikan parantamiseen ja johtamisvalmennukseen. Muita palveluita ovat psyykkinen valmennus, jossa suurimpana alueena on urheilijoiden yksilövalmennus sekä Kukkosen pitämät asiantuntijaluennot ja puheenvuorot.

Yritys toimii koko Suomen alueella.

Yrityksen perustaminen on ollut pitkään selkeä tavoite. ”Urheilijana sain toimia eri joukkueiden kapteenina ja kapteenistossa. Silloin pääsin tutustumaan johtamiseen, jonka myötä kiinnostuin näistä asioista.”

Siirtyminen yrittäjäksi juuri korona-ajan alussa toi mukanaan myös tiettyjä haasteita.

”Etätyöskentelyyn siirtymisen myötä piti tutustua vaadittavaan tekniikkaan, hankkia ja ottaa se haltuun. Muutenkin uusi alku luonnollisesti jännitti”, Kukkonen muistelee.

Suuri osa ryhmä- ja yksilötapaamisista on järjestynyt teamsin kautta ja nämä etäkohtaamiset ovat sujuneet hyvin.

”Olen päässyt myös jonkin verran kasvotusten järjestämään valmennuksia.”

Kukkonen on saanut psyykkisen valmentajan koulutuksen sekä suorittanut johtamisen ja yritysjohtamisen erikoistutkinnon.

Keskiössä ihmiset ja heidän tunteensa

Kukkosen mielestä pitkä urheilu-ura on sekä etu että haaste yrittäjyydelle.

”Urheilu- ja yritysmaailmassa on paljon samankaltaisuutta. Molemmissa on keskiössä ihmiset ja heidän tunteensa. Suorittaminen ja pitkäjänteisyys kuuluivat myös olennaisena osana urheilijan arkeen. Näistä asioista on ollut hyötyä myös yrittäjänä toimimisessa.”

Tunnettuus voi olla edun lisäksi myös huono puoli. ”Kyllähän ihmiset tunnistavat minut ja heillä on varmasti ennakkokäsityksiä. Itsestäni on kiinni, millaisen vaikutelman annan ja miten työni hoidan.”

Kukkonen kiittelee muilta yrittäjiltä saamaansa apua ja käytännön neuvoja. Yrittäjyyden haasteena hän näkee epävarmuuden, kun ollaan uuden asian äärellä.

”Myös erilaiset käytännön jutut, kuten kalenterin hallinta, laskutuksen ynnä muiden taloudellisten asioiden hoitaminen ja yrittäjyyden lainsäädäntöön tutustuminen ovat vaatineet aikaa ja perehtymistä.”

Kukkonen on oppinut, että kun kalenteri on jo tietyn matkaa täytettynä eteenpäin, niin silloin menee hyvin. ”Tällä hetkellä kalenterini on täytettynä noin kahden kuukauden päähän.”

Yrittäjä hoitaa kaiken itse

Urheilijasta yrittäjäksi siirtyminen on ollut suuri muutos.

”Pelasin jääkiekkoa yli 30 vuotta. Jääkiekkoilijan arki oli hyvin säännöllistä ja siinä toistuivat tietyt rutiinit. Moni asia tehtiin meidän pelaajien puolesta ja sain säännöllisesti palkkaa joka kuukausi. Nyt pitää hoitaa itse kaikki yrityksen asiat ja olla vastuussa oman työn ohjaamisesta ja aikataulutuksesta. Olennaista on myös huolehtia palautumisesta.”

Kukkonen kokee kuitenkin positiivisena sen, että saa olla itse vastuussa. Hän pitää yrittäjyydestä. Haaveena on tehdä yrityshommia mahdollisimman pitkään.

”Haluan oppia koko ajan uutta ja kehittää sisältöosaamistani.”

Kukkonen kokee, että hänet on otettu yritysmaailmassa hyvin vastaan nykyisessä roolissaan. Etuna on ehdottomasti se, että hänellä oli jo valmiiksi laajat verkostot.

Ura jääkiekkoilijana
  • Pelasi Kärpissä liigaa kausina 2000–2003, 2004–2006 ja 2013–2020. 
  • Pelannut urallaan myös NHL:ssä (Chicago blackhawks ja Philadelphia Flyers), KHL:ssä (Avangard Omsk ja Metellurg Magnitokorsk) ja SHL:ssä (Rögle Ängelholm).
  • Voittanut 4 Suomen mestaruutta ja MM-kultaa 2011.
  • Kärppien kapteeni kahdeksan kautta.