Suurpetokeskus: Eläin­tar­ha­lu­pa pe­rut­tiin, poliisi jatkaa ri­kos­tut­kin­taa

Pääkirjoitus: Puun käyt­tö­kat­toa ei saa ulottaa hak­kuu­täh­tei­siin

Tilaajille

Ra­ken­ne­uu­dis­tuk­set ovat muu­ta­kin kuin sa­na­he­li­nää – to­teut­ta­mi­nen on Suo­mes­sa työ­läs­tä, mutta lop­pu­tu­los voi olla on­nis­tu­nut

Termiä rakenneuudistus käytetään puheissa ja pumaskoissa usein huolettomasti ilman konkreettista sisältöä. Erityisasiantuntija Olli Kärkkäisen mukaan rakenteellisilla uudistuksilla voidaan kuitenkin kehittää yhteiskuntaa myönteiseen suuntaan.

Rakenneuudistus ja rakenteellinen uudistus ovat kuuluneet johtavien poliitikkojen ja virkamiesten keskeiseen sanavarastoon siitä asti, kun isä rintamamiestalon osti.

Välillä tuntuu, että rakenteellista uudistusta esitetään tai vaaditaan toteuttavaksi silloin, kun jonkin ongelman korjaamiseksi ei ole nopeita konsteja. Rintamamiestalossa se voisi tarkoittaa aidan jättämistä korjaamatta sillä verukkeella, että joskus toteutetaan pihan kokonaisuudistus.

Mieleen saattavat tulla myös 1960-luvun rakennemuutos maaltapakoineen ja 1980-luvun "hallittu rakennemuutos" kasinotalouksineen. Jälkimmäinen oli pääministeri Harri Holkerin (kok.) ja hänen sinipunahallituksensa vuonna 1987 lanseeraama termi.