
Suomen lähes kaksi kuukautta suljettuina olleet ulkorajat aukesivat eilen torstaina, kun ensimmäiset koronarajoitusten höllennykset astuivat voimaan.
Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) kertoo, että esimerkiksi Torniossa liikenne rajan yli kasvoi vuorokaudessa noin 9 000 henkilöön. Koronarajoitusten ollessa voimassa Torniossa rajan yli on kulkenut vähimmillään noin tuhat henkilöä vuorokaudessa.
Viron lauttaliikenteessä on ollut vuorokaudessa 400–500 matkustajaa rajoitusten aikana, ja se on koostunut pääasiassa tavaraliikenteestä. Eilen matkustajamäärä nousi noin tuhanteen.
Ohisalon mukaan on odotettavissa, että matkustajamäärä laivoilla kasvaa viikonloppuna, koska matkustustarve on patoutunut, kun monet eivät ole päässeet esimerkiksi perheensä luokse. Hallituksen päätöksellä Schengen-alueen sisärajojen yli saa nyt matkustaa sekä työn että perhesuhteiden nojalla.
Ohisalo kertoo, että liikennemäärä Suomen rajoilla on vähentynyt koronarajoitusten aikana 95–97 prosenttia normaalista ja ilmarajoilla peräti 99 prosenttia.
Rajojen avaaminen vaatii samanlaista tautitilannetta
Sisäministeri Ohisalo osallistui tänään Pohjoismaiden sisäministerien videokokoukseen, jonka aiheena olivat koronavirustilanteeseen liittyvät rajaliikenteen rajoitukset ja niiden asteittainen purkaminen.
Ohisalon mukaan toistaiseksi ei ole olemassa arviota siitä, milloin suositus vapaa-ajan matkustuksen välttämisestä muuttuisi. Keskusteluja jatketaan sen selvittämiseksi, miten matkustamista Pohjoismaiden välillä voitaisiin avata.
EU-komissio ehdotti tiedonannossaan keskiviikkona, että koronavirusepidemian samassa tilanteessa olevat jäsenmaat voisivat sallia asukkailleen vapaa-ajan matkustamisen maasta toiseen. Ohisalon mukaan myös Suomen linja on se, että epidemiatilanteen täytyy olla mahdollisimman samankaltainen, jos rajoja avataan vapaa-ajan matkailulle.
Norja, Tanska ja Islanti ovat saaneet koronatilanteensa vakaaksi, mutta Ruotsin tilanne on Ohisalon mukaan vielä huolestuttavampi.
– Siinä mielessä täysin yhteinen pohjoismainen lähestymistapa ei vielä tässä kohtaa ole pohdinnoissa, Ohisalo toteaa.
– Komissio vetoaa jatkuvasti tautitilanteeseen. Jos tautitilanteet saadaan samanlaisiksi, rajoja voidaan avata.
Ohisalon mukaan komission paperi mahdollistaa tilanteet, joissa eri sisärajavaltioiden kansalaisia voidaan kohdella rajanylityksissä eri tavoilla riippuen maan tautitilanteesta.
Hallitus keskustelee komission tiedonantoon liittyvistä asioista ensi viikolla. Ohisalo kertoo, että tulevina viikkoina täytyy tehdä myös ruotsalaisia kesämökkiläisiä koskevia päätöksiä.
"Varovaista optimismia"
Nykyisillä matkustusrajoituksilla ja suosituksilla jatketaan Suomessa 14. kesäkuuta asti. Ohisalon mukaan linjaa haetaan sitten suhteessa muihin maihin.
Ohisalo muistuttaa, että Suomessa tarttuvuusluku on ollut jo viikkojen ajan alle 1. Hänen mielestään tämä on myös sen ansiota, että suomalaiset ovat noudattaneet suosituksia hyvin.
– Tunnen varovaista optimismia, mutta hallituksena meillä on vastuu epidemian leviämisen estämisestä, Ohisalo sanoo.
– En halua lähteä antamaan lupauksia, joita ei välttämättä voi lunastaa. Ei tiedetä, mihin suuntaan tauti lähtee.
Latvia, Liettua ja Viro avasivat jo rajansa toistensa kansalaisille perjantaina. Ohisalon mukaan Suomi seuraa tilannetta ja taudin kehittymistä.
Hän kertoo, että Suomen lähinaapurien kanssa voitaisiin mahdollisesti miettiä sisärajoja koskevien rajoitusten purkua. Keskustelu ulkorajoista on vasta käynnistymissä EU-komissiossa.
Rajoja auki naapureille Euroopassa
Muutamat Euroopan maat ovat ilmoittaneet rajojen avaamisesta tai rajoitusten purkamisesta tällä viikolla.
Saksa haluaa avata maarajansa naapureilleen 15. kesäkuuta, kunhan koronaviruksen leviäminen pysyy hallinnassa.
Saksan sisäministeri Horst Seehofer kertoi keskiviikkona, että lentorajoitukset pysyvät toistaiseksi voimassa. Kuitenkin rajanylitys Luxemburgiin sallitaan jo lauantaina ja pian samaa suunnitellaan Tanskan kanssa.
Ranskan sisäministeri Christophe Castaner kommentoi Twitterissä, että Ranska jatkaa rajavalvontaa Saksan kanssa kesäkuun 15. päivään saakka.
Perjantaina Itävalta ilmoitti, että se avaa 15. kesäkuuta Saksan lisäksi rajat Sveitsiin ja Liechtensteiniin. Samanlaisia keskusteluja käydään myös Itävallan itänaapureiden kanssa.