Pääkirjoitus: Me­taa­nia ei saa päästää il­ma­ke­hään – iki­rou­dan su­la­mi­nen on koh­ta­lo­kas­ta

Sanna Marin: Pää­mi­nis­te­ri vas­tai­li toi­mit­ta­jien ky­sy­myk­siin juh­li­mi­ses­taan

Rahaa tu­los­sa, mutta pe­ril­li­nen ka­teis­sa – per­he­sa­lai­suuk­sia pal­jas­tuu viih­dyt­tä­väs­sä tans­ka­lai­ses­sa rea­li­ty-sar­jas­sa

Toimittaja Mette Frisk elää mukana haastateltaviensa tunteissa, kun piiloteltuja perhesalaisuuksia ja kadonneita perijöitä jäljitetään.
Toimittaja Mette Frisk elää mukana haastateltaviensa tunteissa, kun piiloteltuja perhesalaisuuksia ja kadonneita perijöitä jäljitetään.
Kuva: Morten Krüger

Kadonneet perijät

Tanskalaisilla on rahaa. Niin voisi päätellä uudesta reality-sarjasta Kadonneet perijät. Ohjelmassa etsitään henkilöitä, joilla olisi oikeus perintöön, mutta he eivät tiedä sitä.

Rahaa on täytynyt palaa myös ohjelman tekemiseen. Ensimmäisessä jaksossa juontaja Mette Frisk matkustaa etsimään kadonnutta perijää Australiasta ja Uudesta Seelannista asti.

Mutta pelkästään rahasta ei tietenkään ole kyse.  Luvassa on tunteellisia kohtaamisia ja hämmästyksiä, kun perhesalaisuudet ja piilossa pidetyt sukulaissuhteet paljastuvat.

Salaisuus paljastuu hautajaispäivänä

Aloitusjaksossa etsitään sotavuosina syntynyttä miestä, joka on vastasyntyneenä annettu adoptoitavaksi.

Perhe saa kuulla isoäidin salaisuudesta, siis aviottomasta lapsesta, vasta isoäidin hautajaispäivänä.

Salaisuuden paljastaa yksi serkuksista, joka on pitänyt vaietun ja häpeällisen asian omana tietonaan vuosikymmeniä.

Adoptiovanhempia, aviottoman lapsen isää ja kadonnutta "lasta" etsitään koluamalla arkistoja, haastattelemalla naapureita ja sukulaisia ja soittelemalla yllätyspuheluita tuiki tuntemattomille ihmisille. Arkistotutkijan löydöt, asianosaisten haastattelut ja arkistofilmit on rytmitetty tiheästi.

Perhesalaisuuksien lisäksi ohjelma tulee kertoneeksi yhtä ja toista siirtolaisuudesta ja Tanskan historiasta. Kokonaisuus on viihdyttävä ja uskottavan tuntuinen.

Yle Teema & Fem klo 18.30