Raha ei tule hel­pos­ti, sanoo ou­lu­lai­nen 17-ker­tai­nen Airbnb-su­per­ma­joit­ta­ja Teemu Kemilä

Oululainen palvelumuotoilija Teemu Kemilä on tarjonnut yli neljä vuotta Airbnb-majoitusta kodissaan.

Los Angelesissa sijaitsevan Airbnb:n päämajan yksi palaverihuone on saanut nimekseen Oulu ja se sisustuksessa on käytetty mallina Teemu Kemilän kotia.
Los Angelesissa sijaitsevan Airbnb:n päämajan yksi palaverihuone on saanut nimekseen Oulu ja se sisustuksessa on käytetty mallina Teemu Kemilän kotia.
Kuva: Ester van Dam

Oululainen palvelumuotoilija Teemu Kemilä on tarjonnut yli neljä vuotta Airbnb-majoitusta kodissaan. Kemilän ensikosketus Airbnb-majoitusmuotoon oli vuonna 2012 Kööpenhaminassa, kun hän itse majoittui sen kautta.

- Omat majoittumiseni ovat olleet sekä hyvä että huonoja. Aina ei voi luottaa kuviin eikä kuvauksiin, joita kohteesta on. Näin kävi esimerkiksi Jamaicalla. Kiirunassa jouduttiin odottamaan avaimia eikä asunto ollut siisti. Silloin saatiin rahat takaisin.

- Toiminta perustuu luottamukseen. Majoittajana kokemukseni ovat 99-prosenttisesti hyviä.

Vuonna 2014 Kemilä otti vastaan ensimmäiset vieraat. Silloin hän oli Oulussa 18. majoituskohde. Nyt kohteita on noin 250.

Teemu Kemilä on niin sanottu supermajoittaja jo 17. kertaa. Se tuo näkyvyyttä listauksissa.

- Arvosteluja on kertynyt tietty määrä. Ei saa tehdä perumisia. On viestitettävä pikaisesti kyselyihin, Kemilä luettelee edellytyksiä supermajoittajaksi pääsylle.

Hänellä on riittänyt vieraita. Siihen vaikuttavat hyvät valokuvat ja tietenkin edullinen hinta. Hän on saanut myös paljon hyviä arvosteluja.

- Kävijämäärä vaihtelee kuukausittain ja sesonkien mukaan. Elokuussa oli runsaasti väkeä. Talvisesonki on toinen vilkas aika, Kemilä kertoo.

Matkailijoita tulee ympäri maailmaa. Eksoottista oli esimerkiksi kolumbialaisen perheen vierailu. Kemilä arvioi, että suomalaiset ovat löytäneet enemmän tätä majoitusmuotoa. Heitä on nykyisin noin kolmannes.

- Raha ei silti tule helposti. Joudut koko ajan siivomaan. Kylpyhuoneet pitää siivota joka kerta. Lakanoita ja pyyhkeitä pestään jatkuvasti. Viesteilyyn menee aikaa, kysymyksiin pitää vastata, Kemilä kuvaa työtä.

Lue tämä juttu kokonaan ja muut Kalen! jutut näköislehdestä. Kale! on Kalevan letkeä lehti kaupunkilaiselle ja se ilmestyy Oulun alueella torstaisin.