Voimanosto: Al­zhei­me­rin tauti py­säyt­ti kem­pe­le­läi­sen voi­ma­mie­hen

Pääkirjoitus: Iranin rohkeat naiset tar­vit­se­vat kaiken tuen

Luitko jo tämän: Ohi­juok­su­tus rikkoi asuk­kai­den ve­si­put­ket, For­tu­mil­ta pe­nä­tään vas­tuu­ta

Raahen sai­raa­las­sa on hoi­det­tu kesän ja syksyn aikana tu­ber­ku­loo­si­po­ti­las­ta – kaikki noin 300 al­tis­tu­nut­ta tullaan tut­ki­maan

Raahen sairaalassa on hoidettu tuberkuloosipotilasta kesän ja syksyn aikana. Arkistokuva.
Raahen sairaalassa on hoidettu tuberkuloosipotilasta kesän ja syksyn aikana. Arkistokuva.
Kuva: Vesa Joensuu

Raahen sairaalassa on hoidettu viime kesän ja kuluvan syksyn aikana tuberkuloosipotilasta. Raahen hyvinvointikuntayhtymä kertoi asiasta tiistaina.

Kuntayhtymän mukaan tuberkuloositapaus paljastui vasta tällä viikolla Kuopion keskussairaalassa, mutta potilasta on hoidettu Raahessa 24. kesäkuuta–13. lokakuuta välisenä aikana eri mittaisissa jaksoissa.

Tuberkuloosipotilasta on hoidettu Raahen sairaalan osastoilla 5 ja 6. Tuberkuloosille on altistunut kesän ja syksyn aikana yli 200 Raahen sairaalan potilasta ja noin sata henkilökunnan jäsentä.

Hyvinvointikuntayhtymän mukaan jatkotartuntojen mahdollisuus on pieni, vaikka altistuneita on paljon.

– Tuberkuloosi ei ole erityisen herkästi tarttuva, ja altistumiseksi katsotaan vähintään 40 tunnin oleskelu samassa tilassa tuberkuloosia kantavan kanssa, hyvinvointikuntayhtymän verkkosivuilla kerrotaan.

Hyvinvointikuntayhtymä kertoo, että kaikkiin altistuneisiin tullaan ottamaan yhteyttä. Osastoilla 5 ja 6 24.6–13-10. olleiden potilaiden tulee ottaa välittömästi yhteyttä infektiopoliklinikan numeroon 040 135 8530, mikäli heillä tulee tuberkuloosiin viittaavia oireita. Oireita ovat yli kolme viikkoa jatkuva yskä, veriyskä, yskökset, kuumeilu, väsymys, yöhikoilu ja laihtuminen.

Myös niiden altistuneiden, joilla on immuniteettipuolustusta heikentävä sairaus tai lääkitys tulee ottaa yhteyttä poliklinikalle. Muut altistuneet voivat hyvinvointikuntayhtymän mukaan odottaa rauhassa yhteydenottoa.

– Kaikki altistuneet tullaan kuitenkin tutkimaan muun muassa keuhkokuvan avulla, tiedotteessa todetaan.

Hyvinvointikuntayhtymän mukaan tuberkuloositartunta johtaa usein oireettomaan tilaan, jossa bakteeri on piilevänä keuhkokudoksessa eli latenttiin tuberkuloosiin. Latentti tuberkuloosi voi aktivoitua myöhemmin elimistön puolustuskyvyn heikentyessä esimerkiksi ikääntymisen tai sairauksien ja niiden hoitojen vuoksi.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan Suomi kuuluu matalan tuberkuloosi-ilmaantuvuuden maihin, eli Suomessa tuberkuloosin ilmaantuvuus on alle kymmenen tapausta 100 000:aa asukasta kohti. Esimerkiksi vuonna 2018 Suomessa todettiin THL:n mukaan 226 tuberkuloositapausta.