Metsästys: Poh­jois-Poh­jan­maal­le myön­net­tiin luvat 25 il­vek­sen kaa­ta­mi­seen

Huumerikokset: Oikeus tuo­mit­si eh­dot­to­mia van­keus­ran­gais­tuk­sia tör­keis­tä huu­maus­ai­ne­ri­kok­sis­ta Oulussa

Mainos: Kalevan ti­laa­jan kump­pa­ni­etu­na liput puoleen hintaan Kär­pät-Pe­li­cans ke 27.10. peliin.

Raa­he­lais­syn­tyi­nen Jaakko Toi­vo­nen on valittu Tans­si­teat­te­ri Raa­ti­kon uudeksi teat­te­rin­joh­ta­jak­si – teat­te­ria vuo­des­ta 1988 joh­ta­nut Marja Korhola jää eläk­keel­le

Jaakko Toivonen siirtyy Raatikkoon Itä-Suomen tanssin aluekeskuksen taiteellisen johtajan paikalta. Oulussa Toivonen on tehnyt yhteistyötä tanssitaiteilija Milla Virtasen kanssa.

Raahelaissyntyinen tanssija Jaakko Toivonen on valittu Tanssiteatteri Raatikon taiteelliseksi johtajaksi. Kuvassa Jaakko Toivonen ja Pirjo Yli-Maunula Milla Virtasen teoksessa Volonté Oulussa 2017.
Raahelaissyntyinen tanssija Jaakko Toivonen on valittu Tanssiteatteri Raatikon taiteelliseksi johtajaksi. Kuvassa Jaakko Toivonen ja Pirjo Yli-Maunula Milla Virtasen teoksessa Volonté Oulussa 2017.
Kuva: Teija Soini/ arkisto

Vantaalla toimivan Tanssiteatteri Raatikon uusi teatterinjohtaja on raahelaissyntyinen koreografi ja tanssija Jaakko Toivonen (s. 1973). Toivonen aloittaa Raatikossa tammikuussa 2022, kun teatteria vuodesta 1988 johtanut, monipuolisen uran tehnyt tanssitaiteilija Marja Korhola jää eläkkeelle.

Jaakko Toivonen on valmistunut koreografiksi CODARTS-tanssiakatemiasta Rotterdamista 2001. Valmistumisestaan lähtien hän on toiminut koreografina ja esiintyjänä ammattiryhmissä, vapaalla kentällä, televisiossa ja musiikkiteatteriesityksissä sekä Suomessa että ulkomailla.

Oulussa Jaakko Toivonen on nähty näyttämöllä hänen ja oululaisen tanssitaiteilijan Milla Virtasen yhteisessä tilataideperformanssissa Last Supper 2018, kollaasiteoksessa Volonté 2017 ja kilpatanssin maailmaan sijoittuvassa duetossa Blackpool 2016.

Toivonen on tehnyt tiivistä yhteistyötä ryhmissä, jotka tuottavat teatteria, tanssia ja yleisötyötä nimenomaan lapsille ja nuorille. Viimeiset kolme vuotta Jaakko Toivonen on toiminut Itä-Suomen tanssin aluekeskuksen ja Joensuun nykytanssifestivaalin Yksin Sateessa taiteellisena johtajana.

"Raatikon pitkä ja värikäs historia on valtava inspiraationlähde. Minulle työ Raatikon johtajana on unelmapesti."
Jaakko Toivonen
Tanssiteatteri Raatikon uusi teatterinjohtaja

Jaakko Toivonen aloittaa työnsä koronapandemian jälkeisenä vaikeana aikana. Hänellä on edessään myös positiivisia haasteita, sillä Tanssiteatteri Raatikko muuttaa uuteen teatteritilaan Silkkitehtaalle ja täyttää 50 vuotta.

– Uskon vahvasti muutoksen positiiviseen voimaan, ja luvassa onkin melko isoja muutoksia. Myös minulle henkilökohtaisesti. Muutan pestin myötä Suomeen yli kahdenkymmenen Keski-Euroopassa vietetyn vuoden jälkeen, Toivonen kertoo.

– Raatikon pitkä ja värikäs historia on valtava inspiraationlähde. Minulle työ Raatikon johtajana on unelmapesti.

Tanssiteatteri Raatikolla on vahva painotus lapsille ja nuorille suunnatuissa esityksissä. Lapsille ja nuorille suunnattu tanssitaide on ollut myös Jaakko Toivosen työuralla se kaikkein mieluisin juttu.

Raatikon johtajaksi haki 16 henkilöä.

– Vahva osaaminen nuorelle yleisölle suunnatusta tanssiteatterista, johtajakokemus ja monipuolinen toiminta tanssitaiteilijana, myös kansainvälisesti, ratkaisivat valinnan Jaakon eduksi,  teatterin hallituksen puheenjohtaja Taina Ala-Nikkola kertoo tiedotteessa.

Jaakko Toivonen

Tanssija, koreografi. Syntynyt 1973 Raahessa.

Valmistui koreografiksi CODARTS Dance Academysta Rotterdamista 2001.

Työskennellyt koreografina, tanssinopettajana, tuottajana, dramaturgina sekä johtajana vapaan kentän monitaiteellisissa projekteissa, esimerkiksi Scapino Ballet Rotterdam, DOX, Dutch Dance Festival, Frontaal Theatre Agency, Täydenkuun Tanssit Pyhäjärvi, Cinedans-festival, Dance Theatre Aya, Bos Theatre Productions, Dansateliers Rotterdam ja Holland Dance.

Kilpatanssijana Raahen Rytmikkäiden kasvatti.

Toiminut Itä-Suomen tanssin aluekeskuksen (ITAK) taiteellisena johtajana Kuopiossa syksystä 2018.

Aloittaa Tanssiteatteri Raatikon teatterinjohtajana tammikuussa 2022.