Qstoc­kin fes­ta­ri­tyy­leis­tä erot­tui­vat kul­ta­pu­kui­set ja kilt­ti­asui­set miehet, eikä glit­te­ril­tä voi välttyä

Kukkaseppeleitä ja glittermeikkiä tehtiin festarialueella paikan päällä. Usealla vastaantulijalla olikin kasvoillaan aimo annos kimalletta.

Petri Heikkilä ja Jukka-Pekka Matero ovat pukeutuneet festareilla kilttiin jo useita vuosia. Petri Heikkilä ja Jukka-Pekka Matero ovat pukeutuneet festareilla kilttiin jo useita vuosia. Julia Heikkinen ja Jenna Poropudas hankkivat festarityylinsä paikan päältä. Pasi Leinonen ja Miikka Kauppinen hankkivat eläinasut sen jälkeen, kun yksi porukasta hankki itselleen yksisarvisasun.
Petri Heikkilä ja Jukka-Pekka Matero ovat pukeutuneet festareilla kilttiin jo useita vuosia.
Petri Heikkilä ja Jukka-Pekka Matero ovat pukeutuneet festareilla kilttiin jo useita vuosia.
Kuva: Matti Räty

Qstockissa kävellessä ei voi olla huomaamatta kahta asiaa: kukkaseppeleitä ja glittermeikkejä. Osalla kimalletta on myös naamakarvoituksessa. 

Kukkaistyylin ja glitterin seasta erottuvat Rytmiranta-lavan läheisyydessä juhlivat Lahdesta Ouluun tullut Petri Heikkilä ja tyrnäväläinen Jukka-Pekka "Jukka-Pekka" Matero. Molemmat ovat pukeutuneet kiltteihin, Heikkilä punasävyiseen ja Matero sinisävyiseen. 

– Vuonna 1997 pyysin äitiä etsimään minulle kirpputorilta kilttiä. Puin sen sitten Ilosaarirockiin päälle ja kiipesin telineisiin, ja minusta otettiin kuva. Myöhemmin kilttejä ilmestyi muillekin festarikävijöille ja yhteen väliin niitä oli todella paljon, Heikkilä muistelee. 

Heikkilä kertoo, että käyttää kilttiä ainoastaan festareilla. Myös Matero käyttää omaa kilttiään vain festariasuna. 

Miehet kertovat, että heiltä tullaan usein kysymään, mitä kiltin alla oikein on. Röyhkeimmät eivät kysy, vaan kurkkaavat suoraan. 

– Ennen varsinkin miehet tekivät niin, Heikkilä sanoo.

Meikkejä tekevän Glitternistin kojulle on ollut pitkin festareita tasainen jono. Kukkaseppeleitä on puolestaan haettu OSAOn, ammattiopisto Luovin ja Yrittäjien yhteistyössä pyörittämältä kojulta. OSAOn Kempeleen yksikön kukkasidonnan opiskelijat ohjasivat seppeleiden tekemistä.

Oululaiset Julia Heikkinen ja Jenna Poropudas ovat festareilla nyt toista päivää. Glittermeikit ja kukkaseppeleet he hankkivat tosin vasta lauantaina. 

– Emme vielä eilen tienneet, että tällaisia on saatavilla, Poropudas kertoo. 

Julia Heikkinen ja Jenna Poropudas hankkivat festarityylinsä paikan päältä.
Julia Heikkinen ja Jenna Poropudas hankkivat festarityylinsä paikan päältä.
Kuva: Matti Räty

Väkijoukosta erottuu myös päästä varpaisiin kultaisiin vaatteisiin sonnustautunut kaveriporukka. Matti Kolehmainen, Alexi Teppo, Janne Löfgren ja Markus Särkkä kertovat, että heillä on tapana pukeutua festareille aina yhteisen teeman mukaan. 

– Aiemmin meillä on ollut muun muassa kaikilla sinivihreät vaatteet, Löfgren kertoo. 

Lapsuudenkavereiden muodostamaan kulta-asuiseen porukkaan kuuluu kaikkiaan kuusi henkilöä. Vastaantulijat kysyvät porukalta usein, kenen polttarit ovatkaan meneillään. 

– Tai sitten kysytään, onko meillä kuuma, Löfgren jatkaa. 

Hiostavasta vaikutelmasta huolimatta asut ovat miesten mukaan jopa melko viileitä. 

Kaverukset kertovat pukeutuvansa aina samantyylisiin asuihin festareilla.
Kaverukset kertovat pukeutuvansa aina samantyylisiin asuihin festareilla.
Kuva: Matti Räty

Pasi Leinonen ja Miikka Kauppinen ovat helteestä huolimatta pukeneet ylleen koko vartalon peittävät ja hupulliset eläinasut. Krokotiiliksi sonnustautunut Leinonen ja tiikeriasuinen Kauppinen kertovat hankkineensa asut festarialueelta. 

Pasi Leinonen ja Miikka Kauppinen hankkivat eläinasut sen jälkeen, kun yksi porukasta hankki itselleen yksisarvisasun.
Pasi Leinonen ja Miikka Kauppinen hankkivat eläinasut sen jälkeen, kun yksi porukasta hankki itselleen yksisarvisasun.
Kuva: Matti Räty

– Meillä on mukana vielä yksi yksisarvinen, joka hankki asunsa ensimmäisenä, Kauppinen toteaa. 

Kaverukset kertovat, ettei asussa tule kuuma, kunhan muistaa pitää nesteytyksen kunnossa. 

Kaikki Qstock-jutut ja -kuvat löytyvät koostetusti täältä.

Juttua korjattu 9:34: Korjattu kukkaseppeleistä vastaava taho.