Qstoc­kia siu­naa­va pätsi on myös kirous: au­rin­gos­ta voi­pu­nei­ta on ai­kai­sem­paa enemmän en­si­apu­tel­tal­la

Mitä enemmän hellettä, sitä enemmän ensiaputapauksia. Iltaaa myöten aurinko laskee ja sää viilenee, mutta promillelukemat kasvavat.

Vesipisteellä tuodaan oululaisuutta esiin "Oothan nää muistanu juua vettä?" -kysymyksellä. Tapahtuma-alueella on viisi vesipistettä pullojen täyttöä varten.
Vesipisteellä tuodaan oululaisuutta esiin "Oothan nää muistanu juua vettä?" -kysymyksellä. Tapahtuma-alueella on viisi vesipistettä pullojen täyttöä varten.
Kuva: Pekka Peura

Qstockia on siunannut useina vuosina aurinkoinen ja lämmin sää, mutta sillä on myös varjopuoli. Suurin osa ensiaputeltan kävijöistä perjantaina oli tullut sinne lämmön ja auringon aiheuttamien oireiden takia.

- Kiirettä on välillä pitänyt. Alkoholi ja helle uuvuttavat ihmisiä aika hyvin, kertoo Marja-Leena Korpi ensiaputeltalta. 

Jo ambulanssia on aiempina vuosina tarvittu festarialueelle ja sen lähiympäristöön jopa viisikymmentä kertaa, joten pienempiä vaivoja kertyy festivaalin mittaan satoja. Tänä vuonna Qstockissa liikkuvat polkupyöräyksiköt, joissa on perustason ambulanssin varustus.

Korpi on kahdeksatta vuotta peräkkäin töissä Qstockin ensiaputeltalla, ja hänen muistikuviensa mukaan sää on joka vuosi suosinut. Esimerkiksi viime vuonna liikuttiin 25 asteen tienoilla.

Tänä vuonna lämpöasteita on vielä muutama enemmän, ja se näkyy myös ensiavussa.

- Pikkuisen enemmän on tänä vuonna tekemistä.

Yleisimmät syyt tulla ensiavun hoiviin ovat alkoholin aiheuttama uupuminen ja auringonpaahteen seurauksena muodostunut päänsärky, mutta myös pieniä haavoja ja rakkoja saa hoitaa säännöllisesti.

Iltaa myöten aurinko laskee ja sää viilenee, mutta promillelukemat kasvavat.

- Kyllä meillä rupeaa iltaa myöten meno kiivastumaan.

Kaleva kertoo Qstockin tapahtumista jutuilla ja kuvilla koko viikonlopun ajan. Seuraa tunnelmia myös Kalevan Instagramista.

Oikaisu 27.7. klo 14.19: Jutussa väitettiin aiemmin virheellisesti, että festivaalialueelle tarvittaisiin vuosittain 50 ambulanssia. Todellisuudessa noin 50 ambulanssia käy vuosittain festivaalialueella sekä sen lähiympäristössä. Pelkällä festivaalialueella käy vuosittain noin 10 ambulanssia.