Kirkko: Oulun tuo­mio­ro­vas­ti Satu Saa­ri­nen: Samaa su­ku­puol­ta olevien vih­ki­mi­sen aika on nyt

Vanhat kuvat: Nuo­ri­so­muo­ti innosti 2010-lu­vun Oulussa

Yrittäjän tarina: Ou­lu­lai­nen Risto Hoik­ka­nie­mi vastasi pu­he­luun, joka johti kon­kurs­siin ja mil­joo­na­vel­koi­hin

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

"Pyy­däm­me nöy­räs­ti, että tuo­mit­set­te pre­si­dent­ti Trum­pin" – syyt­tä­jien osuus päättyi vir­ka­syy­te­oi­keu­den­käyn­nis­sä

Washington/Helsinki
Syytäjät vaativat Donald Trumpille tuomiota loppiaisen tapahtumista. Kuvassa syyttäjät Ted Lieu (edessä), Joe Neguse ja Stacey Plaskett.
Syytäjät vaativat Donald Trumpille tuomiota loppiaisen tapahtumista. Kuvassa syyttäjät Ted Lieu (edessä), Joe Neguse ja Stacey Plaskett.
Kuva: SHAWN THEW

Yhdysvaltain entisen presidentin Donald Trumpin virkasyyteoikeudenkäynnissä syyttäjien osuus päättyi myöhään torstaina Suomen aikaa.

Demokraatteja edustavat edustajainhuoneen syyttäjät pyysivät loppupuheenvuorossaan senaattia tuomitsemaan Trumpin.

Syyttäjien pääargumentti on, että Trump yllytti loppiaisena tarkoituksella kannattajansa hyökkäämään kongressirakennukseen.

– Pyydämme nöyrästi, että tuomitsette presidentti Trumpin rikoksesta, johon hän on selvästi syyllistynyt, Joe Neguse, yksi edustajainhuoneen valitsemista syyttäjistä sanoi loppupuheenvuorossaan.

– Jos häntä ei tuomita, jos teeskentelemme, että tätä ei tapahtunut tai, mikä vielä pahempaa, emme vaadi ketään vastuuseen, kuka voi taata etteikö näin voi tapahtua uudestaan? Neguse vetosi.

Uutiskanava CNN:n mukaan syyttäjät pyrkivät esittämään todisteet kolmeen keskeiseen kysymykseen: olivatko väkivaltaisuudet ennakoitavissa, yllyttikö Trump kannattajiaan väkivaltaan ja toimiko Trump tahallaan.

Trumpin puolustus aloittaa perjantaina

Trumpin puolustus aloittaa puheenvuoronsa perjantaina. Puolustukselle on varattu sama aika kuin syyttäjille, yhteensä 16 tuntia kahden päivän aikana.

CNN:n mukaan ex-presidentti pelasi torstaina golfia Floridassa sillä aikaa, kun senaatti kuunteli syyttäjiä Washingtonissa.

Yhdysvaltain edustajainhuone asetti Trumpin virkasyytteeseen kapinaan kiihottamisesta sen jälkeen, kun hänen kannattajansa olivat hyökänneet kongressirakennukseen loppiaisena. Viisi ihmistä kuoli mellakan aikana.

Jotta Trump tuomittaisiin, pitäisi kaikkien 50 demokraattisenaattorin sekä 17 republikaanisenaattorin äänestää häntä vastaan. Tuomiota pidetään siksi epätodennäköisenä.