Pysyvä ra­ja­lii­ken­ne­mal­li käyt­töön mar­ras­kuun 23. päivä, korkean il­maan­tu­vuu­den maista tulevat voivat va­pau­tua ka­ran­tee­nis­ta tup­la­tes­til­lä

Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka ja sisäministeri Maria Ohisalo kertoivat matkustusrajoituksista tiedotustilaisuudessa. Arkistokuva.
Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka ja sisäministeri Maria Ohisalo kertoivat matkustusrajoituksista tiedotustilaisuudessa. Arkistokuva.
Kuva: Lauri Heikkinen | valtioneuvoston kanslia

Hallitus esitteli tänään tarkemmin periaatepäätöstään, jolla matkailua avataan ja matkailun rajoituksia höllennetään. Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) kertoi, että rajoituksia höllennetään kolmessa osassa.

Ensimmäisessä osassa turvallisen maan raja-arvoa nostetaan 25 koronatapaukseen 100 000:ta asukasta kohti. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että matkailu Ruotsista, Saksasta ja Norjasta Suomeen vapautuu ensi viikon lauantaista lähtien.

Lokakuun alussa korkeamman ilmaantuvuuden maista saapuvat voivat lyhentää 14 päivän karanteenia testauksen avulla.

Marraskuun 23. päivä tulee rajaliikenteessä voimaan malli, joka korvaa sisärajatarkastukset.

Ohisalon mukaan päivittäisessä liikenteessä pohjoisella maarajalla sallittaisiin siirtymävaiheessakin rajayhteisöjen liikenne. Lisäksi Viron ja Ruotsin lauttaliikenteessä ja lentoliikenteessä sallittaisiin maiden välinen työmatkaliikenne raja-arvoista riippumatta ilman testaustodistusta ja ilman omaehtoista karanteenia.

Omaehtoista karanteenia suositellaan edelleen kaikista niistä maista, joihin kohdistuu maahantulon rajoituksia.

Tuplatestaus lyhentää karanteenia

Hallituksen uuden linjauksen mukaan raja-arvon 25 ylittäviltä alueilta maahan saapuvilta edellytettäisiin todistus alle 72 tuntia sitten otetusta negatiivisesta koronatestistä.

Linjaus koskee EU-maiden lisäksi EU:n niin sanotun vihreän listan maita, ei kaikkia maailman maita. Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.) kertoi, että maahan saapuvat voidaan testin lisäksi tartuntatautilain mukaisesti määrätä karanteeniin. Karanteenin voisi kuitenkin päättää käymällä toisessa testissä 72 tuntia maahantulosta, kun toisen testin tulos on negatiivinen. Harakan mukaan testi tapahtuisi matkustajan itse järjestämällä tavalla.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) kertoo olevansa tyytyväinen tehtyihin päätöksiin matkustusrajoitusten lieventämiseksi. Lintilän mukaan uudet päätökset mahdollistavat työmatkustamisen ja matkailun niin normaalina kuin näissä olosuhteissa on mahdollista.

STM suhtautui kriittisesti maahantulon ilmaantuvuusrajan nostoon

Sosiaali- ja terveysministeriö on suhtautunut kriittisesti maahantuloon liittyvien koronarajoitusten lieventämiseen, kertoo ministeriön strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki.

Voipio-Pulkin mukaan asiassa on kuitenkin tehty hybridistrategian mukainen kokonaisuuden harkinta. Hän sanoi etäyhteyden välityksellä hallituksen tiedotustilaisuudessa, että ratkaisut on hallituksessa tehty laajan keskustelun ja pohjatyön perusteella.

Hänen mukaansa on tärkeää seurata erittäin tarkasti epidemiatilanteen kehitystä valtakunnallisesti ja alueellisesti.