Rakennukset: Me­ri­ja­lin entistä kont­to­ria ei saa purkaa – suo­je­lu­ra­ken­nuk­seen tehdään en­nal­lis­ta­va korjaus ja siihen tulee asun­to­ja

Pyö­rö­ovi on käynyt en­nä­tys­tah­tia Donald Trumpin hal­lin­nos­sa – yli 300 hal­lin­non kor­keas­sa virassa työs­ken­nel­lyt­tä on ir­ti­sa­nou­tu­nut tai saanut potkut pre­si­dent­ti­kau­den aikana

Yhteensä yli 300 hallinnon korkeassa virassa työskennellyttä on irtisanoutunut tai saanut lähtöpassit. Esimerkiksi Valkoisen talon viestintäjohtaja Anthony Scaramucci ehti pitää vain yhden lehdistötilaisuuden. Hän sai vuonna 2017 potkut vain 11 päivän jälkeen. Viimeisin vaihdos oli Trumpin pitkäaikaisen neuvonantaja Kellyanne Conway eroaminen kuluvalla viikolla.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on rikkonut potkujen antamisessa monia ennätyksiä. Eroamaan on joutunut useita ministereitä, Valkoisen talon kansliapäälliköitä, kampanjapäälliköitä ja neuvonantajia.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on rikkonut potkujen antamisessa monia ennätyksiä. Eroamaan on joutunut useita ministereitä, Valkoisen talon kansliapäälliköitä, kampanjapäälliköitä ja neuvonantajia.
Kuva: ANNA MONEYMAKER / POOL

– Saat potkut!

Näin Yhdysvaltain presidentti Donald Trump tottui sanomaan 14 kautensa aikana tosi-tv-sarja Diilin juontajana.

Siinä osallistujat kilpailivat liiketaloustaidoistaan, ja palkintona oli työpaikka joissain Trumpin yrityksistä. Joka viikko yksi kilpailija putosi Trumpin huudahduksen jälkeen.

Irtisanomisten tahti on säilynyt erittäin vilkkaana Yhdysvaltain hallinnossa sen jälkeen, kun Trump nousi vuonna 2016 presidentiksi.

Trumpin hallinnon vaihtuvuutta seuraavan tutkimuslaitos Brookings-instituutin mukaan henkilövaihdoksia on ollut jopa 91 prosentissa Trumpin hallinnon korkeimmista pesteistä, joihin instituutti laskee ministerit, korkeimmat virkamiehet, diplomaatit ja neuvonantajat.

Useissa näistä pesteistä työntekijä on lisäksi vaihtunut useammin kuin kerran.

Yhteensä yli 300 hallinnon korkeassa virassa työskennellyttä on irtisanoutunut tai saanut lähtöpassit.

Listaan kuuluu useita ministereitä, Valkoisen talon kansliapäälliköitä, Trumpin kampanjapäälliköitä, lukuisia neuvonantajia, ja esimerkiksi virastojen ja puolustushallinnon johtajia, kuten FBI:n entinen johtaja James Comey.

Viimeisin vaihdos oli Trumpin pitkäaikaisen neuvonantaja Kellyanne Conway eroaminen.

Miksi pyöröovi on käynyt niin vilkkaasti Trumpin kaudella?

Trump on asettanut henkilökohtaisen lojaliteetin työntekijöiden pätevyyden ja osaamisen edelle, Brookings-instituutin tutkija Kathryn Dunn Tenpas arvioi yhdysvaltalaiselle NPR-radiokanavalle.

Siksi presidentin ja lukemattomien työntekijöiden välit ovat tulehtuneet, jos työntekijä on vastustanut Trumpia oman sektorinsa päätöksenteossa. Sen jälkeen edessä on yleensä pian ollut potkut tai eroaminen.

Ministeriöiden ja valtion laitosten virkamiehistöä taas on eronnut monissa tapauksissa vastalauseena Trumpin päätöksille, joissa presidentti ei ole kuunnellut hallinnonalan ihmisiä.

Etenkin Valkoisessa talossa kyse on myös dominoefektistä. Esimerkiksi uusi kansliapäällikkö on vaihtanut edeltäjänsä valitsemia henkilöitä omiin suosikkeihinsa.

Useita ennätyksiä on mennyt uusiksi Trumpin aikana.

Ensinnäkin hänen hallintonsa irtisanoutumisten ja potkujen kokonaismäärä on ennätyskorkea. Henkilövaihdokset ovat koskettaneet yli 50 prosenttia hallinnon tehtävistä kuitenkin useimmilla viime vuosikymmenten presidenteistä.

Trumpin hallinnossa pyöröovi kävi erityisen vilkkaasti heti ensimmäisenä vuotena, jolloin työntekijä vaihtui useammassa kuin joka kolmannessa hallinnon korkeassa tehtävässä.

Monet Trumpin hallinnon yksittäisistä potkuista ja irtisanoutumisista ovat nekin ennätyksellisen nopeita.

Esimerkiksi Valkoisen talon viestintäjohtaja Anthony Scaramucci ehti pitää vain yhden lehdistötilaisuuden. Hän sai vuonna 2017 potkut vain 11 päivän jälkeen.