Puo­lus­tus­voi­mien Ma­si-maas­to­kuor­mu­ri törmäsi junaan Raa­se­po­ris­sa – on­net­to­muu­des­sa neljä kuo­lon­uh­ria

Juna törmäsi puolustusvoimien Masi-ajoneuvoon Raaseporissa torstai-aamuna, kertoo Länsi-Uudenmaan poliisi.

Puolustusvoimien Masi-ajoneuvo törmäsi junaan Raaseporissa torstaiaamuna. Onnettomuus on puolustusvoimien viime vuosikymmenien vakavimpia. Masi maastokuorma-auto kuvattuna Hiukkavaarassa vuonna 2009. Kyseessä Puolustusvoimien paljon käyttämä ajoneuvotyyppi
Puolustusvoimien Masi-ajoneuvo törmäsi junaan Raaseporissa torstaiaamuna. Onnettomuus on puolustusvoimien viime vuosikymmenien vakavimpia.
Puolustusvoimien Masi-ajoneuvo törmäsi junaan Raaseporissa torstaiaamuna. Onnettomuus on puolustusvoimien viime vuosikymmenien vakavimpia.
Kuva: Rami Nieminen

Neljä ihmistä kuoli, kun puolustusvoimien Masi-ajoneuvo törmäsi junaan Raaseporin Leksvallintiellä torstai-aamuna, kertoo Länsi-Uudenmaan poliisi. Puolustusvoimista kerrotaan, että onnettomuuteen joutuneessa ajoneuvossa oli vain varusmiehiä.

Poliisin mukaan yksi kuolonuhreista oli junassa. VR:ltä kerrotaan, että yksi junamatkustajista sai törmäyksen jälkeen sairaskohtauksen.

Sairaaloihin on tuotu yhteensä 11 tasoristeysonnettomuudessa loukkaantunutta. Heistä neljää vakavammin loukkaantunutta hoidetaan Töölön sairaalassa. Muut loukkaantuneet hoidetaan Raaseporin sairaalassa. Kaikkien loukkaantuneiden tila on vakaa.

Puolustusvoimien ajoneuvo ja juna törmäsivät Raaseporissa.
Video: MTV

VR:n mukaan junassa oli yhteensä kahdeksan matkustajaa. Muut seitsemän matkustajaa eivät loukkaantuneet. He jatkoivat matkaansa korvaavalla kuljetuksella. Juna oli kiskobussi, joka oli matkalla Karjaalta Hankoon. 

Masilla lupa kuljettaa henkilöitä

Masi on nelivetoinen maastokuorma-auto, jossa on ajohytin lisäksi pressulla peitettävä lava. Puolustusvoimat on käyttänyt Maseja pääasiassa tykistön vetoautona.

Masia käytetään myös miehistönkuljetukseen. Silloin ajoneuvon lava on asetuksen mukaan varustettava turvavyöllisillä istuimilla, joita pitää olla jokaiselle kuljetettavalle. Onnettomuusauton kuvissa näkyy lavalla tällainen niin sanottu istuinmoduuli.

Helsingin Sanomien mukaan onnettomuusajoneuvo kuuluu Uudenmaan prikaatille. Komentaja, kommodori Arvi Tavaila vahvistaa lehdelle, että onnettomuudessa on ollut mukana puolustusvoimien kuorma-auto, jolla on oikeus myös kuljettaa henkilöitä. Alueella on ollut käynnissä harjoitus, johon osallistuu varusmiehiä ja kantahenkilökuntaa.

Masi maastokuorma-auto kuvattuna Hiukkavaarassa vuonna 2009. Kyseessä Puolustusvoimien paljon käyttämä ajoneuvotyyppi.
Masi maastokuorma-auto kuvattuna Hiukkavaarassa vuonna 2009. Kyseessä Puolustusvoimien paljon käyttämä ajoneuvotyyppi.
Kuva: Mikko Putkonen/CC BY 3.0

Raaseporin onnettomuus on tuhoisin puolustusvoimien onnettomuus vuoden 1991 jälkeen.

VR:n mukaan Karjaan ja Hangon välillä junat korvataan toistaiseksi busseilla onnettomuuden vuoksi.

Onnettomuustutkintakeskus aloittaa viipymättä Raaseporin tasoristeysonnettomuuden tutkinnan paikan päällä. Keskuksesta kerrotaan, että tässä vaiheessa ollaan niin alustavien tietojen varassa, että tapahtumien kulkua ei pystytä arvioimaan.

Töölön ja Raaseporin sairaaloihin on avattu puhelinnumerot, joihin Raaseporin tasoristeysonnettomuudessa loukkaantuneiden läheiset voivat soittaa.

Raaseporin sairaalassa omaisten numero on 019 224 2929 ja Töölön sairaalassa 050 427 1817.

Helsingin kaupungin kriisipäivystys ja Suomen mielenterveysseuran kriisipuhelin päivystävät numeroissa 09 310 43 504 ja 010 195 202.

Juttua korjattu 26.10. kello 9.24. Poliisin mukaan ajoneuvo on Masi, eikä Pasi.