Nokia: Täl­lai­nen on yhtiön yli 60-vuo­ti­nen his­to­ria Oulussa

koronarokote: Oulu aloit­taa kol­man­sien ro­ko­te­an­nos­ten an­ta­mi­sen kai­kil­le yli 18-vuo­tiail­le

Mainos: Anna lah­jak­si pai­kal­li­sym­mär­rys­tä. Tutustu Kalevan joulun ti­laus­tar­jouk­siin klik­kaa­mal­la tästä.

Puo­lus­tus­voi­mat ostaa lisää te­loil­la liik­ku­via pans­sa­ri­hau­pit­se­ja Ete­lä-Ko­reas­ta – kym­me­nen "Mou­ka­ria" va­ra­osi­neen ja tar­vik­kei­neen maksaa 30 mil­joo­naa

K9-panssarihaupitsi ampuu Rovajärven ampuma-alueella. Arkistokuva.
K9-panssarihaupitsi ampuu Rovajärven ampuma-alueella. Arkistokuva.
Kuva: Anssi Jokiranta

Puolustusvoimille hankitaan lisää viisi kappaletta tykistöön kuuluvia K9-panssarihaupitseja Etelä-Koreasta vuoden 2021 aikana. Määrä tuplaantuu vuonna 2022, kun panssarihaupitseja hankitaan vielä toiset viisi kappaletta.

Kyse on 155 millimetrin haupitsilla varustetusta teloilla liikkuvasta ajoneuvosta, joka on Suomessa saanut lisänimen "Moukari".

Tykin kantama yltää yli 40 kilometriin. 47 tonnia painavan telatykin huippunopeus hyvissä tieoloissa on lähes 70  kilometriä tunnissa. Viiden hengen miehistöä suojaa panssarointi.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) on hyväksynyt Puolustusvoimien tekemän hankintaesityksen.

Uusien panssarihaupitsien osto on jatkoa vuonna 2017 tehdylle hankinnalle, jossa Puolustusvoimille ostettiin 48 käytettyä panssarihaupitsia Etelä-Korealta. Sopimukseen sisältyi lisähankintamahdollisuus panssarihaupitseista ja niiden tarvikkeista sekä varaosista.

Tuoreella ostoksella Suomen K9-telatykkien määrä kasvaa siis 58 kappaleeseen.

Nyt sinetöityä lisäostoa koskevan kaupan arvonlisäveroton hinta on 30 miljoonaa euroa, puolustusministeriö kertoo. Itse ajoneuvojen lisäksi kauppaan kuuluu myös varaosia ja tarvikkeita. Hankinta sisältyy puolustushallinnon suunniteltuun budjettikehykseen.

– Hankinnalla mahdollistetaan operatiivisten joukkojen tukeminen kauaskantoisella ja hyvän maasto- ja tieliikkuvuuden omaavalla tykistökalustolla. Hankinnalla korvataan osittain 2020–2030 -luvuilla vanhenevaa ja käytöstä poistuvaa tykistökalustoa, ministeriön tiedotteessa sanotaan.

Ministeriön mukaan ase sopii hyvin varusmieskoulutukseen ja sillä saadaan Suomen asevelvollisuusarmeijalle modernia suorituskykyä kustannustehokkaasti.

Päivitetty klo 18.27: Jutussa puhuttiin alunperin viiden panssarihaupitsin lisäostosta. Korjattu oikeaksi määräksi kymmenen panssarihaupitsia, joista viisi hankitaan 2021 ja toiset viisi vuonna 2022.