Puo­lus­tus­voi­mat epä­on­nis­tui su­ru­vies­tin vä­lit­tä­mi­ses­sä, Raa­se­po­rin on­net­to­muu­des­sa kuol­lei­den va­rus­mies­ten omaiset jou­tui­vat itse soit­te­le­maan

Puolustusvoimien viestintä takelteli pahasti Raaseporin tasoristeysonnettomuuden aikaan, eikä suruviestiä meinattu saada vietyä kuolleiden varusmiesten omaisille.

Onnettomuustutkintakeskus on kertonut, että Raaseporin tasoristeys on suljettava liikenteeltä.
Onnettomuustutkintakeskus on kertonut, että Raaseporin tasoristeys on suljettava liikenteeltä.

Omaiset saivat tietää läheisensä kuolemasta ensin sosiaalisesta mediasta.

Puolustusvoimien viestintä takelteli pahasti Raaseporin tasoristeysonnettomuuden aikaan, eikä suruviestiä meinattu saada vietyä kuolleiden varusmiesten omaisille.

Onnettomuustutkintakeskuksen (Otkes) raportin mukaan tieto kahden onnettomuudessa kuolleen varusmiehen kuolemasta tavoitti omaiset muita reittejä ennen kuin viranomaiset saivat asian hoidettua.

– Tiedot pedersöreläisen ja kokkolalaisen varusmiehen kuolemista levisivät sosiaalisessa mediassa ja viestipalvelujen kautta ennen kuin vanhemmat saivat virallisen tiedon kuolemista, raportissa sanotaan.

Lue myös: Raaseporin tasoristeysturmaa puidaan oikeudessa – Miksi Puolustusvoimat ei joudu vastuuseen varusmiesten kuolemista?

Uudenmaan prikaatin esikuntapäällikkö oli raportin mukaan sopinut onnettomuuspaikalla, että prikaati vie suruviestin vantaalaisen varusmiehen omaisille ja poliisi kahden muun varusmiehen omaisille.

Jossain vaiheessa yhteys oli ilmeisesti kuitenkin katkennut, koska paikallispoliisi ei koskaan saanut Puolustusvoimilta omaisten yhteystietoja tai pyyntöä kuolinviestien viemisestä.

Suruviesti tavoitti vanhemmat vasta kuuden tunnin päästä

Tietojen levittyä sosiaalisessa mediassa ja viestipalveluissa varusmiesten vanhemmat ryhtyivät itse soittelemaan ja tavoittivat prikaatin tiedottajan. Tiedottajalla ei kuitenkaan ollut lupaa antaa tietoja loukkaantuneista ja kuolleista varusmiehistä.

Prikaatin komentaja soitti lopulta vanhemmille. Viimeinen kuolinviesti saatiin toimitettua yli kuusi tuntia sen jälkeen kun onnettomuus oli tapahtunut. Surukäynti omaisten luokse järjestyi kaksi päivää onnettomuuden jälkeen.

Surunvalittelujen yhteydessä omaisille toimitettiin kirje, johon oli koottu tietoa muun muassa korvausten hakemisesta ja kriisiavusta. Kirjeissä osa tiedoista oli vain suomen kielellä, vaikka kaikkien varusmiesten äidinkieli oli ruotsi.

Puolustusvoimat ei perustanut omaisille tiedotuspuhelinta

Otkes toteaa raportissaan, että Puolustusvoimat ei ollut perustanut läheisille omaa tiedotuspuhelinta. Onnettomuushetkellä ainoa saatavilla ollut puhelinnumero oli prikaatin tiedottajalle. Puhelinvaihde alkoi välittää puheluita prikaatin esikuntapäällikölle noin tunti onnettomuuden jälkeen, mutta tämä ei ollut pystynyt vastaamaan kaikkiin.

– Loukkaantuneiden ja kuolleiden varusmiesten läheisillä ja omaisilla oli vaikea saada tietoa poikiensa tilasta ja olinpaikasta, raportissa todetaan.

Raaseporin Skogbyn onnettomuus tapahtui lokakuussa 2017. Kolme varusmiestä kuoli ja viisi loukkaantui, kun Puolustusvoimien kuorma-auto ja VR:n kiskobussi törmäsivät vartioimattomassa tasoristeyksessä.

Kuorma-autoa kuljettanutta varusmiestä syytetään maanantaina alkavassa oikeudenkäynnissä kolmesta kuolemantuottamuksesta, liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja palvelusrikoksesta.