Mainos

Puo­lueet ke­rää­vät nyt eh­do­kas­lis­to­ja: Yrit­tä­jä, lähde kun­ta­vaa­li­eh­dok­kaak­si ja ala vai­kut­taa

Sebastian Stenfors Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät
Sebastian Stenfors Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät

Yrittäjät ovat perinteisesti valtaväestöä hieman kiinnostuneempia yhteiskunnallisista asioista. Viime eduskuntavaalien alla yrittäjille tehdyssä kyselystä ilmeni, että 90 % aikoi äänestää vaaleissa. Luku on valtakunnalliseen äänestysintoisuuteen nähden erittäin korkea. Yrittäjät eivät ole homogeeninen ryhmä, vaan meitä yhdistää käytännössä vain y-tunnuksen omistaminen. Onkin hienoa nähdä, että yrittäjyyden mukana tulee myös paljon muuta yhteistä, kuten kiinnostus osallistua laajemmin yhteiskuntaan.

Politiikka on yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta suorin kanava. Moni yrittäjä ei välttämättä kuitenkaan tiedä sen mahdollisuuksista tai pohtii poliittisen osallistumisen vaikutuksia omaan liiketoimintaan. Kuntavaalit tulevat olemaan seuraava mahdollisuus ja niissä olisikin hienoa nähdä entistä enemmän yrittäjiä. Paikallisvaaleissa listat ovat pitkiä – Oulussa pelkästään yksi puolue asettaa sata ehdokasta. Kyse ei ole siis mistään tulevien ammattipolitiikkojen ponnahduslaudasta, vaan ne käydään pitkälle lähiseuturakkaudesta ja halusta vaikuttaa oman kunnan asioihin.

Vaaleissa myöskään ei ole välttämätöntä päästä läpi valtuustoon voidakseen vaikuttaa. Kunnissa on paljon lauta- ja johtokuntia, joihin on mahdollista päästä asettumalla ehdolle. Nämä lautakunnat ovat arkisen vaikuttamisen kulmakiviä. Sivistys- ja kulttuurilautakunta esimerkiksi vastaa kunnan opetus- ja kulttuuritoiminnasta, hyvinvointilautakunta taas alueen vanhus- ja sotepalveluista. Lautakunnat ovat paikka nähdä oman kunnan toimintaa käytännön tasolla, mutta myös osallistua siihen konkreettisesti.

Kaikki puolueet koko Suomen laajuisesti keräävät nyt ehdokaslistoja ja tässä vaiheessa pääsee vielä hyvin mukaan. Puoluekannasta riippumatta haluamme Yrittäjissä kannustaa kiinnostuneita osallistumaan. Olitpa puolueesi valinnut tai sellainen pohdinnassa, niin alkuun pääsee kysymällä lisää esimerkiksi puolueiden paikallisyhdistyksistä. Meillä PPY:ssä osaamme myös auttaa, jotta pääsisit alkuun.

Tule vaikuttamaan meidän kanssamme.