Puo­las­ta suoraan Poh­jois-Poh­jan­maal­le saa­pu­nut Mira Luoti luottaa ou­lu­lai­siin tans­si­joi­hin – lue ar­tis­tin haas­tat­te­lu

PMMP-yhtyeen lopetettua soolouralle jatkanut Mira Luoti istahti Kalevan jututettavaksi ennen päivän keikkaansa Qstockin Rytmiranta-lavalla.

Soolouralla jatkava Mira Luoti esiintyi Qstockissa lauantaina. Mira Luoti
Soolouralla jatkava Mira Luoti esiintyi Qstockissa lauantaina.
Soolouralla jatkava Mira Luoti esiintyi Qstockissa lauantaina.
Kuva: Matti Räty

PMMP-yhtyeen lopetettua soolouralle jatkanut Mira Luoti julkaisi esikoisalbuminsa Tunnelivisio viime syyskuussa. Kitararockia ja tummasävyisiä sanoituksia sisältänyt levy oli ehdolla Emma-gaalassa vuoden 2016 parhaan rockalbumin saajaksi. 

Laulaja julkaisi toukokuussa uuden singlen Meikkaava Messias, jota kuvaillaan artistin verkkosivuilla "ihan kaikkien voimabiisiksi".

Qstockin Rytmiranta-lavalla lauantaina kello 17 esiintynyt Luoti istahti Kalevan jututettavaksi ennen päivän esiintymistä. 

Hei Mira, miten kesä on mennyt?

– Hyvin, keikkoja on ollut koko kesän tasaiseen tahtiin. Viimeksi eilen olimme Kalajoen Dyynissä keikalla. Ihmiset tulivat jututtamaan jo syömässä ollessamme ja lupasivat tulla katsomaan illan esiintymistä. He pitivät lupauksensa ja oli mukava nähdä tuttuja kasvoja yleisön joukossa.

Julkaisit toukokuun puolessa välissä uuden singlen Meikkaava Messias. Onko tänä vuonna luvassa uutta musiikkia?

– Itse asiassa ensi keskiviikkona tulee uusi sinkku. Se on cover-biisi, joka on tehty tunnusmusiikiksi uuteen Napapiirin sankarit 3 -elokuvaan. 

Kuvailet Meikkaavaa Messiasta voimalauluksi kaikille. Onko se samalla voimalaulu myös sinulle vai onko sinulla joku oma voimalaulusi?

– Meikkaava Messiaan idea sai alkunsa, kun luin Maria Veitolan ja Anu Saagimin välistä ulkonäkökeskustelua. Ulkonäkö ja siitä keskustelu on herkkä asia. Meikkaava Messias antaa voimaa ja muistuttaa omista arvoista.

Biisin voima tuli todistettua viimeksi eilen, kun kaksi miestä puristeli minua perseestä kesken keikan. Heti seuraavana biisinä oli Meikkaava Messias, se antoi taas uutta voimaa ja näytti, missä mennään.

Onko uusissa kappaleissa havaittavissa samaa henkeä, kuin Pariisin Kevään Arto Tuunelan kanssa tehdyissä Tunnelivisio-albumin kappaleissa?

– Ei ole samaa henkeä yhtään, sillä nyt on aivan uusi lehti kääntynyt. Arto ei ole enää mukana näissä uusissa kappaleissa, vaan näitä tehdään eri porukalla. 

Myös Pariisin Kevät esiintyy tänään Qstockissa. Oletko tai oletteko koskaan miettinyt, että voisitte esiintyä yhdessä tai tehdä yhteisen kappaleen?

Mira Luoti luotti Qstockissa oululaistanssijoihin.
Mira Luoti luotti Qstockissa oululaistanssijoihin.
Kuva: Matti Räty

– Ei ole tullut ajateltua asiaa, mutta ei mitenkään mahdoton ajatus. Levyn tekeminen yhdessä oli aika intensiivinen prosessi. Silloin ei ollut omaa bändiä ollenkaan ja katsottiin, mitä tehdään. Sanoisin, että se (Tunnelivision tekeminen) oli tutkimusmatka. 

Minkälaisella kokoonpanolla te nousette tänään lavalle?

– Omaan bändiin kuuluvat Emppu Suhonen, Alina Toivanen, Jenni Salminen ja Malla Karttunen. Täällä meillä on nyt mukana kaksi tuuraajaa, joista toinen on nyt meidän naisporukassa ainoana miehenä. Aiemmassa bändissä ärsytti, kun sanottiin, etteivät naiset saa osallistua roudaamiseen. Voisivat tulla nyt katsomaan, kun täällä naiset hoitavat roudaamisen!

Meillä on tällä keikalla mukana myös oululaisia tanssijoita: Annamari Kess, Hanna Appel, Veera Pyykkö ja Melissa Puutio

Oletko käyttänyt muuallakin paikallisia tanssijoita?

– Oululaiset tanssijat ovat käyneet mukanamme myös muun muassa Stadikalla. Täällä ei nuorilla tai tanssijoilla ole välttämättä samoja mahdollisuuksia, kuin pääkaupunkiseudulla, joten miksi heille ei antaisi mahdollisuutta?

Kesäsi on mennyt pitkälti keikkaillessa ja festareita kiertäen. Oletko ehtinyt lainkaan lomailla?

– Tulin Kalajoelle suoraan Puolan Gdanskista. Siellä aika meni valitettavasti suurimmaksi osaksi sairaalassa, kun lapsi sairastui matkalla. Vietimme kolme päivää sairaalassa, joten ei sitä oikein lomailuksi voi sanoa. Saimme kuitenkin viettää aikaa yhdessä eli vaikka lomailu ei täysin onnistunutkaan, reissuun mahtui yhdessäoloa.

Miten ilta jatkuu keikan jälkeen, aiotko mennä katsomaan keikkoja tai nauttia festareista?

– Kyllä matka jatkuu tästä kotiin. Palasimme vasta sieltä Puolan reissulta ja haluan palata perheen luokse. Näin siinä käy, kun ikää tulee. Ennen olisi jatkanut bilettämistä ja jäänyt festareille, nyt haluaa kotiin ja perheen pariin.

Katso Qstockin festivaaliohjelmasta esiintyjät ja aikataulut.

Katso kuvagalleriasta perjantain tunnelmia Qstockista.