Esiselvitys: Po­lii­sin mukaan Oulun kau­pun­gin­joh­toa ei epäillä vir­ka­ri­kok­sis­ta

Kärpät: NHL-asian­tun­ti­ja Kärp­pien yl­lä­tys­han­kin­nas­ta: ”Hy­vä­kun­toi­nen Nick Ritchie on yli­voi­mai­nen pelaaja Suomen lii­gaan”

Ukrainan pakolaiset: Marian syn­ny­tys alkoi samana iltana kun tieto Oulun pak­ko­läh­dös­tä tuli

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Puola on pyy­tä­nyt Saksan hy­väk­syn­tää Leo­pard-tais­te­lu­pans­sa­ri­vau­nu­jen lä­het­tä­mi­sel­le Uk­rai­naan, Saksa näytti vihreää valoa jo aiemmin

Saksan puolustusministerin mukaan liittolaismaat voivat alkaa jo harjoittaa ukrainalaisjoukkoja Leopard-taistelupanssarivaunujen käytössä.

Helsinki
Ukrainalaisten mielenilmaus Euroopa-neuvoston edessä Brysselissä maanantaina EU:n ulkoministerikokouksen aikana. Ukrainalaiset ilmaisivat toiveensa saada maahan Leopard-panssarivaunuja sekä muuta aseistusta.
Ukrainalaisten mielenilmaus Euroopa-neuvoston edessä Brysselissä maanantaina EU:n ulkoministerikokouksen aikana. Ukrainalaiset ilmaisivat toiveensa saada maahan Leopard-panssarivaunuja sekä muuta aseistusta.
Kuva: OLIVIER HOSLET

Puola on pyytänyt Saksan hyväksyntää lähettää Leopard 2 -taistelupanssarivaunujaan Ukrainaan, sanoo Puolan puolustusministeri Mariusz Blaszczak.

Blaszczak sanoo Twitterissä myös vetoavansa Saksaan, että maa liittyisi Ukrainaa Leopard-taistelupanssareilla tukevaan liittoumaan.

Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki sanoi eilen maan aikovan hakea saksalaisvalmisteisten tankkien lähettämiselle Saksan hyväksyntää, mutta sanoi Puolan olevan valmis lähettämään tankit myös ilman Saksan lupaa.

Puola on aiemmin puhunut 14 Leopard-tankin antamisesta Ukrainalle.

Saksan ulkoministeri Annalena Baerbock sanoi jo sunnuntaina, että Saksa on valmis antamaan Puolalle luvan tankkien lähettämiseksi.

Monet Euroopan maat ovat olleet halukkaita lähettämään Leopard-vaunujaan Ukrainaan. Saksa voisi ainakin periaatteessa estää muita maita toimittamasta saksalaisvalmisteisia vaunuja Ukrainaan.

Pistorius: Päätös Leopardeista tehdään pian

Saksan puolustusministeri Boris Pistorius sanoi aiemmin tänään, ettei Leopard-taistelupanssarivaunuista ole uutta kerrottavaa. Saksalta on odotettu päätöstä Leopard-vaunujen lähettämisestä Ukrainaan.

Pistorius sanoi yhteisessä lehdistötilaisuudessa Naton pääsihteeri Jens Stoltenbergin kanssa, että päätöstä asiasta valmistellaan ja se tehdään hyvin pian.

Stoltenberg sanoi olevansa varma, että asiaan saadaan ratkaisu pian.

Pistoriuksen mukaan muut liittolaismaat voivat jo kartoittaa omaa Leopard-tilannettaan ja alkaa harjoittaa ukrainalaisjoukkoja niiden käytössä.

– Kannustamme kumppaneitamme, jos he haluavat ja jos heillä on siihen mahdollisuus, aloittamaan koulutukset Leopard-taistelupanssarivaunuilla. Emme estä sitä, Pistorius sanoi.

Stoltenberg ja Pistorius myös korostivat tilaisuudessa sekä Nato-liittolaisten yhtenäisyyttä että Saksan Ukrainalle jo antamaa tukea.

Stoltenbergin mukaan ainoa tie kestävään rauhaan on tehdä Putinille selväksi, että hän ei voita taistelukentällä.

– Siksi meidän on tarjottava raskaampia ja edistyneempiä järjestelmiä, jotta Ukrainan joukot pystyvät torjumaan Venäjän joukot, Stoltenberg sanoi.