Vielä ei ole tullut puutiaisia eli punkkeja vastaan tänä keväänä, kertoo eläinlääkäri Miia Rosenqvist-Salo Oulun kaupungilta. Hän arvelee sen johtuvan siitä, että punkinestoaineiden käyttö on yleistynyt ja ne otetaan käyttöön hyvissä ajoin.
Eläinlääkäreiltä pyydetään tablettireseptejä koirille. Enemmän menee kolme kuukautta vaikuttavaa lääkettä, jonka antamisesta tarvitsee huolehtia Pohjois-Suomessa vain kaksi kertaa kesässä. Toinen vaihtoehto on kerran kuussa annettava tabletti.
Rosenqvist-Salon mielestä tablettivaihtoehto sopii esimerkiksi paljon uiville koirille, joilla liuosten tehoaika voi polskimisen myötä lyhentyä.
Liuoksiakin on erilaisia. Osa niistä voi ehkäistä myös muita vaivoja, kuten hyttysenpistoja.
Jos ennaltaehkäisyä ei ole vielä aloittanut, eläinlääkäri suosittaa tekemään sen viimeistään nyt, kun maa alkaa olla sula ja lämpötila nousee. Käyttöä on syytä jatkaa 5–6 kuukautta, jos yhtään liikkuu metsässä tai luonnossa.
Entä jos punkki on päässyt puraisemaan? Rosenqvist-Salo muistuttaa, että jos otuksen poistaa vuorokauden sisään, se ei ole päässyt vielä levittämään sairauksia. Poistamisessa toimivat parhaiten apteekeista ja kaupoista saatavat punkkipihdit ja -silmukat. Puremakohta kannattaa punkin poiston jälkeen desinfioida.
Hankalasta paikasta, kuten silmäkulmasta poistamiseen saattaa tarvita eläinlääkärin apua.
Pureman jälkeen lemmikin tilaa vain seuraillaan. Normaalisti vasta-aineet näkyvät verikokeessa vasta myöhemmin, aikaisintaan parin viikon mutta mahdollisesti vasta kuukausienkin päästä. Tarttuneen borrelioosin merkkejä voivat olla epämääräinen kuumeilu ja nivelkivut.