Pu­na­tiil­tä löytyy pellon reu­nas­ta ker­ros­ta­los­sa Kem­pe­lees­sä – olo­huo­nee­seen mahtuu mo­nen­lais­ta toi­min­taa

Harva yhdistää mielessään kerrostaloasumisen ja peltomaiseman, ne kun tuntuvat olevan aivan eri maailmoista:

-
Kuva: Rakennusliike Lapti Oy

Asunto Oy Kempeleen Peltokruunu. Rakennusliike Lapti Oy. Suunnittelu Arkkitehtitoimisto Jorma Paloranta Oy. Asunto A32, 4h+kt+s, 110,5 neliötä. Mh. 98 500 euroa (vh. 329 000 euroa).

Harva yhdistää mielessään kerrostaloasumisen ja peltomaiseman, ne kun tuntuvat olevan aivan eri maailmoista: toinen viittaa maaseutuun, toinen kaupunkimaiseen asumiseen.

Tänään puntaroitava kohde on kuitenkin kerrostalo, jossa tuo mahdottomalta tuntuva yhtälö toteutuu – talon idänpuoleisista ikkunoista näkyy täällä ihan oikea viljavainio. Lisäksi rakennus sijaitsee aivan Kempeleen keskustaajaman tuntumassa, joten palvelutkin löytyvät lyhyen kävelymatkan päästä, vaikka ikkunamaisema muuhun viittaisikin.

Syksyllä 2020 uudet asukkaansa saava As Oy Kempeleen Peltokruunu on osa kahden uuden kerrostalon kokonaisuutta.

Niistä ensimmäinen, As Oy Kempeleen Peltokartano, valmistuu jo tulevan kevään aikana. Viisikerroksiset talot ovat kulmakunnan korkeimpia, mutteivät sentään aivan ensimmäiset laatuaan.

Keskustaajaman rakennusten ulkokuoria hallitsee punatiili ja siksi onkin luontevaa, että sama materiaali on pääosassa myös uusien kerrostalojen julkisivuissa. Arkkitehtuuriltaan talot ovat hyvin perusmallisia laatikoita sen kummempia revittelemättä, mutta ehkä juuri siksi ne muodostavat suhteellisen harmonisen kokonaisuuden ympäristönsä kanssa.

Asukkaiksi tavoitellaan perheitä, sillä Peltokruunun 32 asunnosta valtaosa on kolmioita, joita on tarjolla useampaa eri kokoluokkaa 66,5 ja 102,5 neliön välillä. Ouluun verrattuna asuntojakauma on siis kuin päälaellaan, mutta toisaalta on varsin luonnollista, että pienten asuntojen tarve on suurempi alueen kasvukeskuksessa kuin ympäristökunnissa.

Peltokruunun asuntoja voisi yleisellä tasolla kuvata mitoitukseltaan todella väljiksi. Toisaalta tämä väljyys on muutamissa asunnoissa hieman väärässä paikassa ja neliöitä saattaa olla vaikea hyödyntää järkevästi.

-
Kuva: Rakennusliike Lapti Oy

Ylimmän kerroksen 110,5-neliöinen asunto on talon suurin, mutta pohjaratkaisultaan myös kaikkein laadukkain. 

Keittiö ja ruokailu on rajattu omaksi selkeäksi alueekseen ja ruokapöydän ääreen mahtuu helposti suurempikin perhekunta. Olohuone taas on niin tilava, että sinne voi helposti sisustaa kaksikin eri tyyppistä oleskelukokonaisuutta – toisen esimerkiksi television katseluun, toisen seurusteluun ja istuskeluun.

Kolmannen makuuhuoneen ovi olisi ollut järkevämpää sijoittaa huoneen toiseen päähän, jolloin työpöydän saisi ikkunan eteen. Komerotkin mahtuvat, kun kalustuksen miettii toisella tavoin. Samalla olohuoneen kalustaminen helpottuu, kun liikennetilaa ei tarvitse varata päätyyn saakka.

Luksuksen tuntua saadaan suuresta parvekkeesta ja erillisestä kodinhoitohuoneesta, joka tullee myös tarpeeseen suuressa perheasunnossa. Lisäksi on vielä erillinen wc, jossa tosin bideelle yltäminen vaatii nyt yliluonnollisen pitkiä käsiä. Lavuaaria olisi toki mahdollista siirtää lähemmäs wc-istuinta, jolloin altaan viereen saisi vähän lasku- ja säilytystilaakin.

Paikallisena erikoisuutena mainittakoon, että pihalla olevista erillisinä osakkeina myytävistä autokatospaikoista muutamia on varattu myös asuntoautojen säilyttämistä varten.