Pu­nai­sen pe­rin­teis­tä mo­der­nil­la ot­teel­la – jär­ke­väs­ti suun­ni­tel­tu­ja eril­lis­ta­lo­ja Aal­to­kan­kaal­la

Eränkävijäntaipaleen varrella on vielä yksi rakentamaton tontti yhtiömuotoista pientalorakentamista varten. Paikalle rakentuu vuoden aikana seitsemän kaksikerroksisen, 123,5-neliöisen erillistalon yhtiö.

-
Kuva: Arkkitehtitoimisto Arkadi Ky

Asunto Oy Oulun Mäyränmutka 6. Rakennuspalvelu Kokko Oy. Suunnittelu Arkkitehtitoimisto Arkadi Ky / Mira Pasma. Talot A–G, 5h+k+s, 123,5 neliötä. Vh. 285 000 – 295 000 euroa.

Ritaharjun kaupunginosa Oulussa on viimeisen viidentoista vuoden aikana rakentunut pientalovaltainen asuinalue noin kymmenen kilometriä Oulun keskustasta pohjoiseen.

Aaltokangas, yksi Ritaharjun osa-alueista, sijaitsee Ritaharjun keskuksen vieressä. Vaikka Rotuaarille onkin matkaa, löytyy Ritaharjusta nykyisellään melko kattava valikoima palveluita kouluineen, marketteineen ja Ideaparkkeineen. Lisäksi ulkoilumaastot ovat alueella lähellä.

Muutoin jo pitkälti rakennetun alueen pääkadun,

-
Kuva: Arkkitehtitoimisto Arkadi Ky

Tontinkäyttö on selkeää ja tehokasta. Keskenään identtiset asuinrakennukset rakennetaan riviin kiinni tontin itärajaan, jolloin niiden länsipuolelle jää mukavat omat, aurinkoiset piha-alueet kullekin.

Tontille ajo tapahtuu Mäyränmutkan kautta. Autokatokset, joissa on myös asuntokohtaiset varastot ja tilaa polkupyörille, sijoittuvat Mäyränmutkan varteen ja rajaavat pihat suojaisiksi. Koska tontille tullaan kadulta useammasta kohdasta, ja samaa peruutustilaa hyödyntää kahden talon autopaikat, on liikennealueen määrä tontilla saatu pieneksi.

Harjakattoiset, punaisella pystylaudoituksella verhotut erillistalot ovat hahmoltaan perinteisiä, mutta suuret, lattiasta kattoon ulottuvat ikkunat, lyhyehköt räystäät ja pelkistetyt yksityiskohdat tekevät talojen ilmeestä nykyaikaisen.

Kaksikerroksisen päämassan lisäksi rakennusten kyljessä on kiinni yksikerroksinen, loivakattoinen lisäosa, josta saavutaan rakennukseen sisälle. Erillistalot erottaa toisistaan hyvin kapea ulkotila, jota pitkin pääsee matalamman osan takana sijaitsevalle toiselle sisäänkäynnille, joka johtaa kodinhoitohuoneeseen.

Tällaiselle arkieteiselle on käyttöä etenkin lapsi- ja koiraperheissä, mutta myös hiihtolenkin jälkeen vaatteet on mukava laittaa tänne kuivumaan.

Aulan lisäksi myös pesutilat löylyhuoneineen, josta on ikkuna etupihalle, sijoittuvat matalampaan osaan.

Koska kodinhoitotilat ovat toisaalla, pyhitetään kylpytilat peseytymiselle. Wc-istuimelle, jolle on pesuhuoneessa varaus, lienee tarvetta vain, mikäli tarvitaan esteetöntä wc-tilaa, sillä alakerrassa on pieni erillinen wc.

Sisääntulosta vasemmalla avautuu asunnon päätila, todella valoisa olohuoneen ja keittiön yhdistelmä, josta on lasiliukuoven kautta kulku etupihan terassille. Korkean olohuoneen toisella laidalla kohoaa portaikko toiseen kerrokseen, toisella laidalla on takka tunnelmaa luomassa.

Keittiö on hyvin mitoitettu tämän kokoiseen asuntoon, ja laskutilaa on suuren saarekkeen ansiosta runsaasti.

Näiden lisäksi alakerrassa on asunnon suurin makuuhuone.

Yläkerrassa on vielä kolme makuuhuonetta lisää – jokainen varustettu ranskalaisella parvekkeella – sekä pieni wc, joka on kaksikerroksisen talon käytettävyyden kannalta olennainen.

Aula on pienimmän makuuhuoneen kokoinen, mutta hieman mutkikkaan muotoinen, mikä voi hankaloittaa aulan kalustamista ja siten hyötykäyttöä. Aulan valoisuutta edistäisi olohuoneen vastaisen seinän muuttaminen pinnakaiteeksi.