Pu­nai­nen tähti on joulun yk­kös­kuk­ka

KalevaJos haluaa tänä jouluna hieman erilaisen joulukukan perinteisen joulutähden sijasta tai sen rinnalle, voi valita vaikkapa valkoisen perhoskämmekän, tuon orkideojen sukuun kuuluvan.

Osaon Kempeleen yksikön puutarhalta lähtee liki 10 000 joulutähteä pohjoissuomalaisiin koteihin. Kolmannen vuoden puutarhuriopiskelijat Veera van der Meer (vas.) ja Anu Roininen (oik.) <br>sekä Satu Saastamoinen ovat kaapanneet syleihinsä mieluisat joulukukat: valkoisen ja punaisen joulutähden sekä flamingonkukan.
Osaon Kempeleen yksikön puutarhalta lähtee liki 10 000 joulutähteä pohjoissuomalaisiin koteihin. Kolmannen vuoden puutarhuriopiskelijat Veera van der Meer (vas.) ja Anu Roininen (oik.) sekä Satu Saastamoinen ovat kaapanneet syleihinsä mieluisat joulukukat: valkoisen ja punaisen joulutähden sekä flamingonkukan.
Osaon Kempeleen yksikön puutarhalta lähtee liki 10 000 joulutähteä pohjoissuomalaisiin koteihin. Kolmannen vuoden puutarhuriopiskelijat Veera van der Meer (vas.) ja Anu Roininen (oik.) sekä Satu Saastamoinen ovat kaapanneet syleihinsä mieluisat joulukukat: valkoisen ja punaisen joulutähden sekä flamingonkukan.

Kukkakauppa Opinkukassa ja Osaon Kempeleen yksikön puutarhalla,
Piriläntie 145, pidetään tänään
joulumyyjäiset kello 10-16.

Jos haluaa tänä jouluna hieman erilaisen joulukukan perinteisen joulutähden sijasta tai sen rinnalle, voi valita vaikkapa valkoisen perhoskämmekän, tuon orkideojen sukuun kuuluvan.

"Orkideahan on jalo ja arvokas kukkien kuningatar. Valkoinen väri on neutraali, klassinen ja tyylikäs", Oulun seudun ammattiopiston Osaon Kempeleen yksikössä koulunkäyntiohjaajana toimiva ja Opinkukka-kukkakaupassa työskentelevä Satu Saastamoinen teroittaa.

Perhoskämmekkä ei ole niitä edullisimpia kukkia, mutta sen kukinta kestää jopa kuukausia. Siitä siis riittää iloa vielä pitkään joulun jälkeenkin - oikein hoidettuna vuosia.

Pitkäaikaiseksi ihailtavaksi voi hankkia myös ardisian tai skimmian. Ne ovat monivuotisia ja komistavat kesällä puutarhaa ulos istutettuina.

Hoidoksi riittää kastelu silloin, kun pintamulta on kuivahtanut, eli noin kerran tai kaksi viikossa ilmankosteudesta ja valosta riippuen.

"Kannattaa muistaa, että multaa on kokeiltava käsin, jotta tietää, milloin se oikeasti on kuiva ja kasvi tarvitsee vettä", Saastamoinen huomauttaa.

Joulukukan ei aina tarvitse olla suuri ja näyttävä. Satu Saastamoinen ihastui tänä vuonna pieniin mehiruusukkeisiin, joiden lehdille on lisätty kimallusta.

"Tyylikäs ruukku ja kauniit värit tekevät jo paljon. Itse kasvi voi olla yksinkertainen ja vaatimatonkin. Mielikuvituksestahan se on kiinni, miten tavallisestakin saadaan näyttävä ja erikoinen", Saastamoinen näkee.

Myös korallikaktus ja hileillä koristeltu rentohaarikko sopivat pienempään budjettiin ja vaatimattomampaan makuun.

Joulutähti pitää sinnikkäästi pintansa joulun ykköskukkana. Kempeleen yksikön kasvihuoneista lähtee tänä vuonna liki 10 000 joulutähteä myyntiin Oulun seudulle.

Punainen on joulutähtien ykkösväri, mutta valkoistakin menee varsinkin itsenäisyyspäivän aikaan.

"Rungotettu joulutähti on minulle aivan uusi tuttavuus. Todella upeita ovat myös monilatvaiset tähdet. Vähän erikoisempi on persikkainen Da Vinchi -lajike", Saastamoinen esittelee perinteisen joulukukan muunnoksia.

Muiden perinteisten joulukukkien, kuten amarylliksen, atsalean ja hyasintin, myynti on pientä joulutähteen verrattuna.

"Amaryllis on kasvattanut suosiotaan viime vuosina, kun taas atsalean ja hyasintin kysyntä on hiipunut", puutarhuri Tapani Vähämäki Osaon Kempeleen yksiköstä kertoo.

Kukkien joulukauppa kiihtyy kiihtymistään aaton lähestyessä. "Tällä hetkellä kukkia menee eri laitoksiin ja pikkujoulutarpeisiin. Kodeissa tehdään ensin joulusiivoukset ja viimeisenä vasta haetaan joulukukat", Vähämäki tietää vuosien kokemuksella.