Nallikari: Golf-kent­tä pul­lah­ti pois Hie­ta­saa­ren suun­ni­tel­mas­ta, ho­tel­li­han­ke etenee

Nuoret: Tik­to­kin suosio uu­tis­läh­tee­nä kasvaa no­peas­ti, mutta saa ou­lu­lais­nuo­ril­ta myös kri­tiik­kiä

Politiikka: Pää­mi­nis­te­ri Sanna Marin Ou­lus­sa: On mo­lem­pien maiden etu, jos Suomi ja Ruotsi ra­ti­fioi­daan Natoon yhtä aikaa

Mainos: Tilaa Kaleva Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Puh­ke­si­ko Trumpin kupla? Yh­dys­val­lois­sa jän­nit­tä­vä vaalien esi­näy­tös, Clinton vain niu­kas­ti voi­tol­la

Yhdysvaltojen pitkä presidenttidraama sai jännittävän esinäytöksen yöllä Suomen aikaa. Esivaalien ensimmäinen kierros oli kuin tv-sarjan koukuttava pilottijakso.

Donald Trumpin kampanja kärsi maanantai-iltana kovan kolauksen.
Donald Trumpin kampanja kärsi maanantai-iltana kovan kolauksen.
Kuva: Rick Majewski

Yhdysvaltojen pitkä presidenttidraama sai jännittävän esinäytöksen yöllä Suomen aikaa. Esivaalien ensimmäinen kierros oli kuin tv-sarjan koukuttava pilottijakso. Kummassakin pääpuolueessa nähtiin yllätyksiä ja lupauksia hurjista kamppailuista jatkossa.

Diili-ohjelmasta muistettu liikemies Donald Trump on pysynyt kuukaudesta toiseen mielipidemittausten kärjessä kisassa republikaanien presidenttiehdokkuudesta, mutta maanantai-iltana hänen kampanjansa kärsi kovan kolauksen, kun hän jäi Iowassa toiseksi vastaehdokkaalleen Ted Cruzille. Cruz kiitti puheessaan ensin Jumalaa ja sitten Iowan osavaltion asukkaita yllätysvoitostaan.

Eri puolilla Yhdysvaltoja kuultiin syviä helpotuksen huokauksia.

Samaan aikaan demokraattien puolella kumpikin kärkiehdokas julistautui moraaliseksi voittajaksi. Ennakkosuosikki Hillary Clinton oli vain prosentin murto-osia edellä sosialistihaastajaansa Bernie Sandersia. Ääntenlasku oli vielä niukasti kesken ja lopullinen tulos julistamatta.

Iowan osavaltion asukkaat valitsevat ehdokkaansa ensimmäisenä, ja heidän ratkaisunsa ohjaavat kampanjoinnin suuntaa tulevina viikkoina.

Trumpilla on monia vannoutuneita kannattajia, mutta vähintään yhtä paljon hänellä on intohimoisia vastustajia. Moni on kuunnellut hänen möläytyksiään epäuskoisena ja vakuuttanut itselleen, että mielipidemittausten on pakko olla väärässä eikä Trumpilla voi olla mahdollisuuksia voittoon.

Nyt hänen tappionsa vääjäämättömyyteen on paljon helpompi uskoa. Menestys kyselyissä ei taannut menestystä tosipaikan tullen.

Eri puolilla Yhdysvaltoja kuultiin syviä helpotuksen huokauksia.

Monen riemua varjostaa kuitenkin se, että Trumpin päihitti kaikista vastaehdokkaista juuri Ted Cruz. Republikaanien puolue-eliitti on ollut kauhuissaan Trumpista, mutta Cruzia he vihaavat vielä Trumpiakin enemmän. Myös riviäänestäjien keskuudessa hänellä on paljon vastustajia.

Voitto Iowassa ei kuitenkaan takaa Cruzille menestystä muissa osavaltioissa. Hänen takanaan seisoneista äänestäjistä merkittävä joukko luokittelee itsensä erittäin konservatiivisiksi. Toinen häntä kannattanut ryhmä olivat evankelisiin kristillisiin liikkeisiin kuuluvat äänestäjät.

Monissa aikaisemmissa vaaleissa näiden äänestäjäryhmien kannatuksen Iowassa puolelleen voittanut ehdokas ei ole menestynyt enää muiden osavaltioiden esivaaleissa.

Voitto ei välttämättä olekaan Iowan esivaaleissa olennaisinta. Myös toisella ja kolmannella sijalla voi olla suuri merkitys.

Olennaista on, miten ehdokas menestyy suhteessa äänestäjien ennakko-odotuksiin.

Rubio hyvissä asemissa

Trumpille toinen sija oli iso tappio, sillä hänen oli määrä voittaa. Kolmanneksi republikaanien kisassa tulleella Marco Rubiolla sen sijaan on suurta syytä juhlaan.

Moni republikaanien äänestäjä haluaa ensisijaisesti antaa äänensä Trumpia ja Cruzia vastaan. Nämä äänestäjät odottavat mielenkiinnolla, miten muut ehdokkaat menestyvät ensimmäisissä osavaltioissa, ja valmistautuvat antamaan kannatuksensa sille, jolla vaikuttaa olevan parhaat mahdollisuudet päihittää inhokit.

Samalla silmällä seuraa ensimmäisiä esivaaleja republikaanien puolue-eliitti.

Rubio sai Iowassa lähes yhtä paljon kannatusta kuin Trump ja nousi selvästi suosituimmaksi maltilliseksi ehdokkaaksi. Se saattaa tietää hänelle tuntuvaa äänisaalista tulevissa esivaaleissa.

Jatkamme demokraattien esivaalituloksen seuraamista.