Liikenne: Jos Oulun Poik­ki­maan­tie pää­te­tään uu­dis­taa, töihin pääs­tään no­peas­ti

Taiteiden yö: Kahden in­to­hi­moi­sen tai­de­har­ras­ta­jan unelma täyttyy Tai­tei­den yönä, kun Gal­le­ria 33 avaa ovensa

Pu­hee­nai­he: Pitääkö Valkean ke­sä­ka­dun käyttöä muut­taa?

Lauantain lehdessä Kalevan kokoama Lauantaikäräjät-raati ottaa kantaa kauppakeskus Valkean kesäkadun viihtyisyyteen Oulussa.

Kalevan kokoama lauantairaati ottaa kantaa kauppakeskus Valkean kesäkadun eli kauppakeskusen sisässä kulkevan Isonkadun osan viihtyisyyteen Oulussa.
Kalevan kokoama lauantairaati ottaa kantaa kauppakeskus Valkean kesäkadun eli kauppakeskusen sisässä kulkevan Isonkadun osan viihtyisyyteen Oulussa.
Kuva: Peura Pekka

Lauantain lehdessä Kalevan kokoama Lauantaikäräjät-raati ottaa kantaa kauppakeskus Valkean kesäkadun viihtyisyyteen Oulussa.

Valkean kesäkatu avattiin vuosi sitten. Kadulla tai sen liepeillä on kirjattu tänä vuonna kolmessa kuukaudessa yli 250 poliisitehtävää. Poliisi on puuttunut häiriöihin, pahoinpitelyihin, näpistyksiin, päihtymyksiin sekä huumausainerikoksiin.

Kesäkatua kutsutaan pohjoisen suurimmaksi ”nuorisotilaksi”. Tuliko vuosi sitten avatusta kesäkadusta sellainen kuin oli tarkoitus? Vai pitääkö sen käyttötarkoitusta muuttaa jotenkin?

Ratkaisu äänin 4-1 ei tarvitse muuttaa.

Oulun Nuorten Edustajiston puheenjohtaja Petteri Strömbergin mielestä kauppakeskus Valkea ei ole lunastanut nuorille antamiaan lupauksia.

– Valkea osallisti nuoria kiitettävästi sekä itse kauppakeskuksen että kesäkadun suunnittelussa. Nuorille lupailtiin kesäkadulle pitkään toivottua yhteistä ajanviettopaikkaa, julkista olohuonetta. Lupauksista huolimatta suunniteltua ajanviettopaikkaa ei saatu, ja turhautuminen näkyy suurina nuorisojoukkoina esimerkiksi kesäkadun lavalla.

Petteri Strömberg arvioi, että turhautuneisuudella voi olla yhteys poliisitehtävien suuriin määriin.

– Jos Valkea todella haluaa ratkaisuja ongelmiin, tulisi sen nyt ottaa itseään niskasta kiinni ja toteuttaa nuorille antamansa lupaukset, Strömberg vaatii.

Nuori kulttuuritoimija, vasemmistoliiton kuntavaaliehdokas Veera Uutinen pitää yllättävänä, että kauppakeskus Valkeassa esiintyviin ongelmiin ei ole osattu varautua.

– Oli täysin odotettavissa, että katettu ja lämmin katutila houkuttelee tiloihin myös niitä, jotka eivät ole tulleet paikalle käyttämään kauppakeskuksen palveluita. Valkeassa ilmenevät ongelmat ovat aina olleet olemassa ja on hyvä, että ne aiheuttavat esiin tullessaan reagointia.

Veera Uutisen mielestä sosiaaliset ongelmat tulee kuitenkin hoitaa muuten kuin sulkemalla tai rajoittamalla yleistä katutilaa.

– Nuorille tulisi tarjota muita vaihtoehtoisia epäkaupallisia oleskelutiloja ja on myös tärkeää, että syrjäytymiseen ja päihdeongelmiin puututaan ajoissa.

Vanhempi konstaapeli, kaupunginvaltuutettu ja keskustan kuntavaaliehdokas Jorma Leskelä pitää hyvänä, että Ouluun luotiin uusi tila, jossa ihmiset voivat kohdata.

– Tämä on meille uutta toimintaa joka vielä hakee muotojaan, mutta luo myös mahdollisuuksia. Kesäkatu on toiminut vuoden verran, joten pidemmän ajan tilastoja ja käyttökokemuksia ei vielä ole käytettävissä. Poliisitehtäviä on ollut, mutta se kertoo myös kontrollin toimivuudesta. Vuoropuhelua osapuolten välillä tulee käydä ja mahdollisiin epäkohtiin on puututtava. Nyt edetään kuitenkin yhdessä sovitun käyttösuunnitelman mukaisesti. Mikäli tulee tarvetta muuttaa sitä, niin siitä päätetään yhteistyössä osapuolten kanssa, Leskelä sanoo.

Oulun Pysäköinti Oy:n eli Kivisydämen hallituksen puheenjohtaja, kuntavaaliehdokas (kok.) Juha Rahkola ei myöskään kiirehtisi muuttamaan kesäkatua.

– Ydinkeskustan uusi rakentuminen on vasta alkuvaiheessa ja siellä toimijat, niin kauppiaat, asiakkaat, nuoriso sekä muutkin kävijät vielä hakevat yhteisiä toimintatapojansa. Toiminnassa on kyllä parannettavaa, mutta kun ydinkeskustan liiketilat ja muu kaupallinen toiminta laajenevat, niin paikkoja yhdessäoloon tulee muuallekin ja siten hajaannutaan isommalle alueelle, eikä ”sumppuun” yhteen paikkaan. Yhteisiä pelisääntöjä on kuitenkin tarkennettava ja niitä myös valvottava. Ympärivuorokautinen läpikulku on syytä säilyttää, sillä myös Kivisydämen hissejä sijaitsee alueella.

Oulun kaupungin yhteisötoiminnan päällikkö Pasi Laukka muistuttaa, että kauppakeskus Valkean kesäkatu suunniteltiin kaikille avoimeksi katutilaksi.

– Sellaisena sen pitää ehdottomasti toimia. Kesäkadun esiintymislavan ja katutilan käyttöä tulee päinvastoin entisestään lisätä.

Pasi Laukka huomauttaa, että nuoret olivat mukana, kun tilaa suunniteltiin ja he olivat myös tekemässä yhteisiä pelisääntöjä.

– Nyt esiintyneitä lieveilmiöitä, kuten päihteiden käyttöä, näpistyksiä ja huumausaineen käyttörikoksia tulee kitkeä tehokkaalla ja toistuvalla viranomaisvalvonnalla ja kaikkien yhteistyöllä. Kesäkatu on meidän  kuntalaisten olohuone ja yhdessä me teemme siitä viihtyisän ja turvallisen.

Mitä mieltä olet kauppakeskus Valkean kesäkadusta? Millainen vuosi sitten avatusta tilasta on mielestäsi muodostunut Ouluun? Vastaa kommentoimalla tätä juttua.