Utajärvellä toimiva Kinnusen Mylly sai uuden toimitusjohtajan elokuun alussa, kun Annu Kuure siirtyi tehtävään. Pohjois-Suomen suurimmalla myllyllä uskotaan tulevaisuuteen. Iso investointi puhdaskauran tuotantoon on lähtenyt vetämään hyvin.
”Isoisäni Armi Kinnunen tuli mylläriksi Utajärven Vehnämyllyyn. Kaikki neljä poikaa ovat tehneet töitä myllyssä. Nyt on menossa kolmas sukupolvi”, Kuure kertoo.
Pojista nuorin Aarne Kinnunen jäi kesällä eläkkeelle, mutta jatkaa yhä hallituksessa. Kun Kuure viisitoista vuotta sitten teki päätöksen tulla töihin sukunsa yritykseen, sukupolvenvaihdos oli jo ajatuksissa.
”Rinta rinnan on menty kahden sukupolven kanssa, ensin isän opissa ja sitten Aarnen kanssa. Tämän kokoisessa yrityksessä on tärkeää, että toiminnassa on jatkuvuutta.”
Kuure kertoo, että sukupolvenvaihdos on sujunut sopuisasti. Siitä, mihin suuntaan yritystä on kehitettävä, on vallinnut yhteisymmärrys.
Jauhoja, rehuja ja kauraa
Kinnusen Myllyn kolme tuotantosuuntaa ovat jauhomylly, rehutuotanto ja kauramylly. Se kuuluu Suomen viiden suurimman myllylaitoksen joukkoon, mutta markkinointi on painottunut perinteisesti pohjoiseen.
”Suurin osa jauhoistamme menee leipomoihin. Miltei kaikki pohjoisen leipomot käyttävät meidän jauhoja. Rehut menevät pohjoisen karjatilallisille.”
Rehuja on laaja valikoima erilaisille eläintiloille. Tuotannossa pystytään hyödyntämän jauhomyllyn sivujakeita sekä myös muun elintarviketuotannon sivujakeita, kuten melassia.
Rehuvilja tulee lähikunnista. Jauhoviljan laatuvaatimukset ovat korkeammat, ja siksi normaalivuonna vehnä ja ruis tulevat pääosin Seinäjoen ja Vaasan alueelta.
Viitisen vuotta sitten yhtiö lähti investoimaan puhdaskauramyllyyn. Lopputuloksena on keliaakikoille sopiva täysin gluteeniton kaura.
”Asiaa kypsyteltiin pitkään. Meidän alueella kasvaa maailman parhainta kauraa, joka on jo luontaisesti gluteeniton vilja. Harmitti, ettemme voi hyödyntää sitä paremmin.”
Markkinatutkimuksen kautta selvisi, että yrityksen kannattaa erikoistua gluteenittomuuteen. Markkinoilla oli aukko tavalle tuottaa kauraa uudella luotettavalla tavalla.
”Kauramyllyyn ei oteta mitään muuta. Koko ketju pellolta myllyyn asti on varmistettu. Myllyssä on useita puhdistuslaitteita, joilla prosessi varmistetaan.”
Vientiin panostettu
Kinnusen Mylly lähti samalla vientiyritykseksi. Uuden tuotteen markkinointi ulkomaille aloitettiin kaksi vuotta ennen kuin tuotantolaitos käynnistyi. Kuure toteaa, ettei sitä aloitettu yhtään liian aikaisin.
”Nyt kauramylly on ollut käynnissä kolme vuotta ja vientiä on 30 maahan ympäri maailman. Tuote myydään teollisuuspakkauksissa teollisuuteen. Sovellukset ovat tosi laajoja ja siitä tehdään kaikenlaisia tuotteita.”
Kuure kertoo, että vientiin on panostettu ja sitä ovat tekemässä osaavat tekijät.
”Sitä ei voi hoitaa toisella kädellä. Asiakkuuden luominen on yllättävän työlästä.”
Investointi oli merkittävä, ja sillä haettiin kasvua. Yhtiön muilla tuotantoaloilla ei ollut samalla tavalla kasvun mahdollisuuksia.
Viljojen hinnan nousu on yllättänyt tuoreen toimitusjohtajan. Hintoja ei kaikilta osin ole saatu vielä vietyä eteenpäin ketjussa.
”On ollut sellainen vuosi, ettei olisi osannut arvata, miten hinnat tulevat kehittymään. Se on mullistanut viljamarkkinoita. Monien viljojen hinta on tuplaantunut”, Kuure toteaa.
- Armi Kinnunen tuli töihin mylläriksi Utajärven Vehnämyllyyn.
- Vuonna 1962 se siirtyi hänen omistukseen.
- Annu Kuure siirtyi toimitusjohtajaksi elokuun alussa.
- Hän edustaa perheyhtiön kolmatta sukupolvea.
- Työntekijöitä on 46.
- Liikevaihto tulee tänä vuonna olemaan 40 miljoonaa euroa.
- Kinnusen Myllyn tuottaman gluteiinittoman kauran tuotemerkki on 65 Oats.
- Tuotemerkki muodostuu pohjoista leveyspiiriä tarkoittavasta luvusta ja englanninkielen kaura-sanasta.
- Puhdaskauraa tuottavat sopimusviljelijät.
- Viljely on erikoisviljelyä, joka vaatii erityisen panostuksen.
- Esimerkiksi tiloilla ei saa viljellä lainkaan gluteeniviljoja.
- Puhdaskauran tuotteet menevät paljolti vientiin.