Pesäpallo: Lipon nou­su-unel­mat murs­kak­si

Selvitys: Täl­lai­sis­ta asiois­ta ou­lu­lai­set ovat kä­rä­jöi­neet kau­pun­gin kanssa

PTT nosti en­nus­te­taan ensi vuoden ta­lous­kas­vus­ta neljään pro­sent­tiin – On­gel­mia­kin on: "Pal­ve­lu­jen kasvua tulee hi­das­ta­maan työ­voi­ma­pu­la"

Työvoimapula hidastaa palvelujen kasvua. Teollisuudessa pullonkaulana on pula mikrosiruista.

Helsinki
Talouden ennakoidaan kasvavan nyt varsin ripeästi. Kuvituskuva.
Talouden ennakoidaan kasvavan nyt varsin ripeästi. Kuvituskuva.
Kuva: Juha Neuvonen / Arkisto

Pellervon taloustutkimus (PTT) nostaa arvionsa Suomen tämän vuoden talouskasvusta 3,7 prosenttiin. Ensi vuoden talouskasvuksi arvioidaan 4,0 prosenttia.

Maaliskuussa PTT arvioi Suomen talouden kasvavan tänä vuonna 2,5 ja ensi vuonna 3,5 prosenttia.

PTT:n mukaan Suomen talous kasvaa nyt poikkeuksellisen ripeästi.

– Taloudessa menee hyvin, mutta vieläkin paremmin voisi mennä. Palvelujen kasvua tulee hidastamaan työvoimapula. Teollisuudessa taas pullonkaulana on muun muassa pula mikrosiruista, ennustepäällikkö Janne Huovari sanoo PTT:n tiedotteessa.

Kotitalouksilla 8 miljardin säästöt

Kotitalouksien kulutus kasvaa PTT:n mukaan nyt poikkeuksellisen nopeasti. Sitä vauhdittavat työllisyyden paraneminen, palkkojen nousu sekä korona-aikana kertyneet noin 8 miljardin euron säästöt ja patoutuneet tarpeet.

PTT:ssä uskotaan, että teollisuuden investoinnit lähtevät reippaaseen kasvuun, kun talouden epävakaus hellittää ja vientikysyntä kasvaa. Suomen tavaravienti on PTT:n mukaan toipunut lähelle koronapandemiaa edeltänyttä tasoa, mutta palveluvienti ei ole vieläkään päässyt ylös kuopasta.

Maailmantalouden PTT uskoo kasvavan tänä vuonna 6,1 prosenttia ja ensi vuonna 5,3 prosenttia. Euroalueelle PTT povaa täksi vuodeksi 5,0 prosentin ja ensi vuodeksi 5,5 prosentin kasvua.