Pro­fes­so­ri: Oulun kä­rä­jä­oi­keu­den mie­tit­tä­vä tuo­ma­rei­taan "O­li­vian" isän hy­väk­si­käyt­tö­ju­tus­sa

51-vuotias syytetty toimi useiden vuosien ajan Oulun käräjäoikeuden lautamiehenä eli maallikkotuomarina.

Arkistokuva.
Arkistokuva.
Kuva: Felix Kerola

Oulun käräjäoikeuden pitää miettiä tarkoin, millä tuomarikokoonpanolla se käsittelee tyttärensä törkeästä hyväksikäytöstä syytetyn ulkomaalaistaustaisen miehen rikosasian.

51-vuotias syytetty toimi useiden vuosien ajan Oulun käräjäoikeuden lautamiehenä eli maallikkotuomarina.

Kalevan tietojen mukaan hänen väitetään käyttäneen lastaan törkeästi seksuaalisesti hyväkseen osittain samaan aikaan kun hän toimi lautamiehenä.

Käräjäoikeus päättää myöhemmin, käsitteleekö se syytettä ammattituomarikokoonpanolla vaiko tuomarin ja lautamiesten voimin.

Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professorin Matti Tolvasen mukaan Oulun käräjäoikeuden pitää harkita, pitäisikö kokoonpanon olla toisesta käräjäoikeudesta.

– Ainakaan Oulun käräjäoikeuden omalla lautamieskokoonpanolla tätä ei pitäisi istua, hän sanoo.

Tolvasen mukaan tuomioistuimen pitää ryhtyä sellaisiin järjestelyihin, ettei sen kokoonpanon puolueettomuutta voida asettaa epäilyksen alaiseksi.

–Kyse ei ole siitä, että jotakuta epäiltäisiin jääviydestä vaan kyse on siitä, miltä asiat näyttävät ulospäin.

Uusi todistaja

Oulun käräjäoikeus vangitsi keskiviikkona miehen todennäköisin syin epäiltynä törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Hänen väitetään käyttäneen hyväkseen tytärtään 1.1.1999–24.1.2008 Oulussa.

Kalevan saamien tietojen mukaan mies oli sukupuoliyhteydessä oman tyttärensä kanssa 1–3 kertaa viikossa. Tytär oli 9-vuotias tekojen alkaessa.

Hän tuli useita kertoja raskaaksi ja hänelle tehtiin useita abortteja, ensimmäinen 11-vuotiaana. 17-vuotiaana hän synnytti isälleen lapsen.

Syytetty on poliisin esitutkinnassa kiistänyt syyllistyneensä asiassa rikokseen.

Syytetty saatiin kiinni viime viikolla Norjasta ja hänet tuotiin tiistaina Ouluun. Kalevan tietojen mukaan poliisi on tehnyt asiassa lisätutkintaa hiljattain ja kuullut uutta todistajaa.

Kaleva kertoi ”Olivian” tarinan hyväksikäytön täyttämästä lapsuudestaan 1. lokakuuta.