Itsenäisyyspäivä: Näin suuri paraati Oulussa jär­jes­te­tään

Kolumni: Suo­ja­tien ylit­tä­mi­nen Oulussa on uh­ka­pe­liä hen­gel­lä

Kunniamerkit: Katso, ketkä poh­jois­suo­ma­lai­set saivat it­se­näi­syys­päi­vän kun­nia­mer­kit

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Pre­si­dent­ti ja mi­nis­te­ri­va­lio­kun­ta lin­ja­si­vat: Suomi peruu Venäjän Tu­run-pää­kon­su­laa­tin toi­mi­lu­van

Presidentti Niinistö on aiemmin Twitterissä sanonut Venäjän pääkonsulaatin Turussa olevan Suomen Pietarin-konsulaatin "vastinpari".

Helsinki
Presidentti Sauli Niinistö on aiemmin sanonut, että Venäjän pääkonsulaatti Turussa on Suomen Pietarin-konsulaatin vastinpari.
Presidentti Sauli Niinistö on aiemmin sanonut, että Venäjän pääkonsulaatti Turussa on Suomen Pietarin-konsulaatin vastinpari.
Kuva: Mauri Ratilainen

Presidentti ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta linjasivat keskiviikkona odotetusti, että Suomi peruu Venäjän Turun-pääkonsulaatin toimiluvan 1. lokakuuta alkaen. Kyseessä on vastatoimi Venäjän päätökselle sulkea Suomen Pietarin-pääkonsulaatti.

Ulkoministeriö on ilmoittanut asiasta Venäjän suurlähettiläälle.

Tp-utvan kokouksessa keskusteltiin myös Venäjän Maarianhaminan-konsulaatista. Ulkoministeriössä on valmisteilla laajempi Ahvenanmaan erityisasemaa koskeva oikeudellinen selvitys. Selvityksessä käsitellään myös Venäjän Maarianhaminan-konsulaatin asemaa.

Lisäksi tp-utva käsitteli ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon valmistelun käynnistämistä hallitusohjelman mukaisesti.

Venäjän ulkoministeriö ilmoitti 6. heinäkuuta, että Venäjä karkottaa yhdeksän suomalaisdiplomaattia ja sulkee Suomen Pietarin-pääkonsulaatin lokakuun alusta alkaen. Ennen tätä Suomi oli ilmoittanut karkottavansa niin ikään yhdeksän työntekijää Venäjän suurlähetystöstä Helsingistä.

Presidentti Sauli Niinistö sanoi tuolloin STT:lle, että ilmoitus Suomen Pietarin-pääkonsulaatin sulkemisesta oli kokonaan uusi päänavaus.

– Valmistelemme vastaavaa toimenpidettä. Pietarin pääkonsulaatin vastinpari Suomessa on Venäjän Turun pääkonsulaatti, Niinistö kirjoitti heinäkuun 6. päivä Twitterissä.

Venäjän toimet ikävä käänne

Suomen entinen Moskovan-suurlähettiläs Hannu Himanen sanoi heinäkuun alkupuolella STT:lle pitävänsä hyvin ikävänä käänteenä Venäjän ilmoitusta Pietarin pääkonsulaatin sulkemisesta.

– Eihän tämä mitään hyvää viestitä Venäjän aikeista tällä hetkellä, hän sanoi.

Hän sanoi tuolloin, että Suomelta olisi nyt luonteva toimi sulkea ei ainoastaan Turun konsulaattia, vaan erillisenä toimena myös Venäjän konsulaatti Maarianhaminassa.

Himasen mukaan Venäjän toimia ei voi pitää erityisen yllättävinä.

– Jo jonkin aikaa on ollut näkyvissä Venäjän selvä pyrkimys heikentää diplomaattisia ja konsulaarisia suhteita ei pelkästään Suomeen vaan moniin muihin EU- ja Nato-maihin. Samantapaisia toimia on kohdistunut muun muassa Ruotsiin ja Saksaan.

Juttua päivitetty kauttaaltaan 20.7. kello 8.13.