Hoitojonot: Pohde aikoo purkaa ti­lan­net­ta vuok­ra­työ­voi­mal­la ja li­sä­työl­lä

Sää: Katso miten Oulussa nau­tit­tiin kesän lämmön pa­luus­ta

Luitko jo tämän: OYSissa on jou­dut­tu sul­ke­maan kym­me­nen leik­kaus­sa­lia

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Pre­si­dent­ti Biden julisti USA:n pa­lan­neen Eu­roo­pan liit­to­lai­sek­si

Yhdysvaltain presidentin mukaan samoihin arvoihin uskovien maiden pitää puolustaa demokratiaa maailmassa, jossa taistelu itsevaltiutta vastaan on "käännekohdassa".

– Minulla on selkeä viesti maailmalle: Amerikka on tullut takaisin. Transatlanttinen liitto on palannut, Biden julisti etäyhteydellä Washingtonista Münchenin turvallisuuskokoukselle.
– Minulla on selkeä viesti maailmalle: Amerikka on tullut takaisin. Transatlanttinen liitto on palannut, Biden julisti etäyhteydellä Washingtonista Münchenin turvallisuuskokoukselle.
Kuva: Anna Moneymaker / POOL

Münchenin turvallisuuskokouksessa pari vuotta sitten yksityisenä kansalaisena puhunut Joe Biden lupasi Yhdysvaltain vielä "palaavan takaisin". Perjantaina nykyinen presidentti pääsi lunastamaan lupauksensa.

– Minulla on selkeä viesti maailmalle: Amerikka on tullut takaisin. Transatlanttinen liitto on palannut, Biden julisti etäyhteydellä Washingtonista.

Hän myönsi parin edeltävän vuoden olleen vaikeita, mutta sanoi Yhdysvaltain olevan nyt valmis ansaitsemaan uudelleen johtajuutensa ja eurooppalaisten luottamuksen.

– Kumppanuutemme ovat kestäneet ja kasvaneet vuosia, koska niillä on juurensa yhdessä jakamiemme demokraattisten arvojen rikkaudessa. Ne eivät ole kauppatavaraa, Biden muotoili.

Bidenin mukaan Yhdysvaltain tuki Natolle ja sen 5. artiklaan kirjatulle yhteisen puolustuksen periaatteelle on vankkumaton. Hän mainitsi olevansa tyytyväinen siihen, että Euroopassa on ryhdytty panostamaan enemmän maiden omaan puolustukseen.

Bidenin jälkeen Münchenin turvallisuuskokouksen virtuaalisessa tilaisuudessa esiintynyt Ranskan presidentti Emmanuel Macron sanoi suoraan, että Euroopan maiden parasta osallistumista Natossa olisi ottaa enemmän vastuuta omasta turvallisuudestaan.

– Nämä kaksi ovat täysin yhteensopivia, Macron vakuutti.

Biden syytti Venäjää ja presidentti Vladimir Putinia suorin sanoin pyrkimyksistä heikentää sekä Eurooppaa että Euroopan ja Yhdysvaltain suhdetta hyökkäämällä yksittäisiä maita vastaan. Siksi esimerkiksi Ukrainan itsemääräämisoikeuden puolustaminen on tärkeää, Biden sanoi.

Kilpailusta Kiinan kanssa tulee kovaa

Strateginen kilpailu Kiinan kanssa on Bidenin mukaan erilaista kuin Venäjän kanssa, mutta siitäkin tulee kovaa ja liittolaisten on syytä käydä siihen yhtenäisinä.

Yhdysvaltain presidentin mukaan maailmassa ollaan tällä hetkellä "käännekohdassa", jossa käydään perustavaa keskustelua tulevasta suunnasta: niiden välillä, joiden mielestä itsevaltaisuus on paras tie eteenpäin ja niiden, jotka ymmärtävät, että haasteiden kohtaamisessa tarvitaan demokratiaa.

Bidenin mukaan demokratian täytyy voittaa kamppailu, mutta ihmisille pitää myös pystyä osoittamaan, että siitä on hyötyä.

– Ei demokratia synny vahingossa. Sitä pitää puolustaa, vahvistaa ja uudistaa, Biden sanoi.

Hän kuitenkin korosti, ettei halua paluuta kylmän sodan vastakkainasetteluun ja jäykkiin blokkeihin. Kilpailun ei pidä sulkea pois mahdollisuutta tehdä yhteistyötä siellä, missä se hyödyttää kaikkia osapuolia, Biden sanoi.

Saman näkökulman nosti esille myös Saksan liittokansleri Angela Merkel.

– Kiina on yhtäältä kilpailija, mutta toisaalta tarvitsemme Kiinaa globaalien ongelmien kuten ilmastonmuutoksen ratkaisemisessa, Merkel muistutti.