Mainos

PPY laatii vas­tuul­li­suu­soh­jel­man: Vas­tuul­li­suus vai­kut­taa tu­le­vai­suu­des­sa ra­hoi­tuk­sen ja yri­tys­tu­kien saan­tiin – myös kump­pa­nit voivat vaatia vas­tuul­li­suut­ta

Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien (PPY) ensi vuoden toiminnassa painottuu uuden strategian toteuttaminen ja vastuullisuusajattelu. Strategiasta nousee esiin asioita, joita lähdetään toteuttamaan.

Marjo Kolehmainen muistuttaa, että jäsenpalvelujen lisäksi yrittäjäjärjestö tarjoaa tehostettuja palveluja.
Marjo Kolehmainen muistuttaa, että jäsenpalvelujen lisäksi yrittäjäjärjestö tarjoaa tehostettuja palveluja.
Kuva: Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät

”Me vahvistimme uuden strategian. Sieltä nousee suoraan työpöydälle erilaisia asioita, kuten järjestötoiminnan hankkeita ja vastuullisuusajattelu”, toimitusjohtaja Marjo Kolehmainen sanoo.

Alueyhdistys laatii itselleen vastuullisuusohjelman. Vastuullisuus on kirjattu missioon, jonka mukaan yhdistys auttaa yrittäjää onnistumaan parantamalla vastuullisesti yrittämisen olosuhteita.

”Vastuullisuus on iso kokonaisuus, joka on tänä päivänä hyvin tärkeä kaikissa yrityksissä. Tulevaisuudessa se näyttäytyy rahoituksen saatavuudessa tai yritystukia haettaessa. Samoin kumppanit saattavat vaatia tiettyjä asioita ja asiakkaat ovat valveutuneita. Haluamme pohtia, mitä vastuullisuus merkitsee yrittäjäjärjestölle.”

Lisäksi aluejärjestöllä on tavoitteena saada rahoitus hankkeelle, joka tukee yritysten kilpailukykyä vastuullisuuden keinoin.

”Toivomme, että saisimme hankkeelle rahoituksen. Sillä pystyttäisiin tukemaan yrityksiä vastuullisuudessa”, Kolehmainen toteaa.

Eduskuntavaalit aktivoivat

Keväällä 2023 huhtikuussa on eduskuntavaalit.

”Ilman muuta olemme aktiivisia ensi vuonna, kun on eduskuntavaalit. Lähdemme vaaleihin omalla tavoiteohjelmalla”, Kolehmainen sanoo.

Kansanedustajaehdokkaita pyritään kohtaamaan mahdollisimman paljon. Heille annetaan tietämystä alueen yritysten toiminnan olosuhteista, sekä potentiaalista että haasteista.

”Tavoitteena on, että ne jotka tulevat valituiksi, ymmärtävät, mikä merkitys pk-yrityksillä on Pohjois-Pohjanmaalle ja koko maan kansantaloudelle.”

Hallitusohjelman tavoitteet ovat PPY:llä valtakunnallisesti yhteneväiset Suomen yrittäjien kanssa, mutta toki täällä on alueellisia tavoitteita. Koko pohjoisen merkitys kasvaa tulevina vuosina.

”Elinkeinoelämän tarpeiden rinnalle on tullut Pohjois-Suomen tilanteesta puhuttaessa huoltovarmuuden ja turvallisuuden näkökulma. Suomesta on hyvä päästä muualle myös muuta kautta kuin Itämeren läpi ja se toivottavasti jouduttaa liikennehankkeita.”

Kolehmaisen mukaan se tarkoittaa esimerkiksi Ylivieska–Oulu -kaksoisraidetta. Hän muistuttaa pohjoisen merkityksestä investointisuunnitelmiin liittyen.

”Aivan valtava määrä investointeja on tulossa tulevina vuosina Pohjois-Suomeen ja koko pohjoisen alueelle, kun Ruotsi ja Norja otetaan huomioon.”

Kolehmaisen mukaan yrittäjäjärjestö nostaa esiin asioita, joihin pystytään itse tosiasiallisesti vaikuttamaan ja tarjoamaan ratkaisuja. Vaikuttamista tehdään monesti yhteistyössä muiden tahojen kanssa.

”Pohjois-Suomen yhteisenä tavoitteena onkin, että saamme ensi hallituskaudella Suomeen oman Pohjoisen kasvun, turvallisuuden ja yhteistyön ohjelman.”

"Vastuullisuus on iso kokonaisuus, joka on tänä päivänä hyvin tärkeä kaikissa yrityksissä. Tulevaisuudessa se näyttäytyy rahoituksen saatavuudessa tai yritystukia haettaessa.”

Toinen iso haaste alueen yrityksille on työvoiman saatavuus. Siihen voidaan alueellisesti vaikuttaa kehittämällä ja turvaamalla koulutusta ja panostamalla alueen vetovoimaan sekä työ- ja elinkeinoelämän uudistuksella, joka huomioi yritykset.

”Me pystymme edistämään tämän alueen elinvoimaisuutta ja siksi teemme paljon yhteistyötä kuntien ja maakuntien kanssa”, Marjo Kolehmainen sanoo.

Runsaat jäsenpalvelut

Kolehmainen muistuttaa, että aluejärjestö tuottaa yrittäjille runsaasti palveluja. Ne auttavat vaikeina aikoina.

”Meillä on jäsenille loistava neuvontapalvelu. Pystymme auttamaan arjen haasteissa eri tavoin, on lakiasiain- ja työsuhdeneuvontaa tai verotuksellista neuvontaa.”

Normaalin jäsenneuvonnan lisäksi tarjolla on tehostetut palvelut. Esimerkiksi yrittäjän tukiverkkopalvelussa soitto yhteen puhelinnumeroon riittää, ja avunhakija ohjataan tarvittavan asiantuntijan luokse. Yrittäjän tukiverkko auttaa talous- ja maksuvaikeuksissa olevia yrittäjiä.

”Palveluiden lisäksi meillä pääsee verkostoitumaan. Meillä on erinomaisia verkostoja, joihin yrittäjät ovat tervetulleita.”

Kolehmainen toteaa, että aluejärjestössä tiedetään, missä yrittäjyydessä mennään. Palvelut rakentuvat siihen, mitä yrittäjät tarvitsevat. Sen he myös saavat.

Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät ry.
  • Noin 4 000 jäsenyritystä.
  • Yritykset työllistävät noin 21 000 jäsentä. Yrityksissä on noin kolmannes alueen yritystyöpaikoista.  
  • Toiminta-alueena Pohjois-Pohjanmaa.  
  • Jäsenyrityksille on tarjolla neuvontapalveluja ja tehostettua palvelua.
  • Alueyhdistyksessä toimii useita verkostoja
  • Niitä on yksinyrittäjille, nuorille yrittäjille, kasvuyrittäjille, vaikuttajille ja senioreille. Lisäksi on Parempaa pisnestä yhdessä -verkosto.
  • Paikallisyhdistyksiä on 27 ja niissä on omaa aktiivista toimintaa.