Mainos

PPY kokosi ra­hoit­ta­jia tiimiin li­sää­mään yrit­tä­jien tietoa ra­hoi­tuk­ses­ta – te­keil­lä on myös ra­hoi­tus­työ­ka­lu

Rahoituskentällä on monipuolisesti toimijoita, tiimin vetäjä muistuttaa.

PPY on vetänyt rahoitustiimiä pitkään. Aluksi mukana oli viisi ihmistä. Nykyisin rahoitustiimissä on noin 50 kutsuttua jäsentä.
PPY on vetänyt rahoitustiimiä pitkään. Aluksi mukana oli viisi ihmistä. Nykyisin rahoitustiimissä on noin 50 kutsuttua jäsentä.
Kuva: Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät

Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät (PPY) on vetänyt rahoitustiimiä jo useiden vuosien ajan. Sen tarkoituksena on avata rahoituksen monikanavaisuutta yrittäjille, tiimiä vetävä PPY:n kehittämispäällikkö Paula Pihlajamaa kertoo.

”Haluamme lisätä yrittäjien rahoitustietoutta. Samalla seuraamme, miten raha liikkuu Pohjois-Pohjanmaalla.”

Suurin osa tiimin jäsenistä on rahoittajia: esimerkiksi pankkeja, pääomasijoittajia tai joukkorahoitustoimijoita.

”Rahoittajien keskinäinen ajatustenvaihto koetaan hyväksi”, Pihlajamaa kiittelee.

Tiimi tekee erilaisia työkaluja rahoitusneuvojille, jotka taas jakavat tietouttaan yrittäjille. Työkalut ovat esimerkiksi rahoitusvideoita tai päivitettävä lista alueen rahoittajista. Rahoituskiertueella rahoittajat taas kertoivat toiminnastaan paikallisille yrittäjille eri paikkakunnilla.

Seuraavaksi tiimissä aletaan puuhata netissä toimivaa rahoitustyökalua. Tavoite on tällä hetkellä suunnitteluvaiheessa.

Porukka alkaa olla jo iso, joten tulee hyviä keskusteluita. Tiimissä pysyy ajan hermolla.
Jaakko Lampela, Nordic Optionin toimitusjohtaja

Konkreettista hyötyä yrittäjille

Rahoitustiimistä on konkreettista hyötyä yrittäjille, Pihlajamaa lupaa. Tiimi pyrkii muistuttamaan, että rahoituskentällä on monenlaisia toimijoita.

”Kannattaa miettiä vaihtoehtoja omaan rahoituspakettiin. Esimerkiksi pääomasijoittajat voivat olla monelle vieraampi toimija. Tiimin tarkoituksena on tuoda esiin, miten eri rahoittajat voivat olla yrittäjän apuna liiketoiminnan eri vaiheissa.”

Myös tiimin tapaamisista on välillistä hyötyä yrittäjille, sillä yrittäjiltä kerätty palaute päätyy rahoittajien korviin. Rahoitustiimi kokoontuu pari kolme kertaa vuodessa.

”Tuomme keskusteluun suoraan yrittäjäkentältä tapauksia, joissa ei esimerkiksi ole saatu rahoitusta. Rahoittajat ovat myös kehittäneet palveluitaan, kuten nettisivujaan, kentän palautteen mukaan”, Pihlajamaa kertoo.

Mukaan uusia rahoittajia

Aivan alkuaikoina rahoitustiimissä oli Pihlajamaan lisäksi viisi ihmistä. Tapaaminen tapaamiselta jäsenten määrä kasvoi. Aina uudesta rahoittajasta kuullessaan Pihlajamaa kutsuu tämän mukaan. Lisäksi hän ottaa mielellään muilta vastaan jäsenvinkkejä.

”Verkosto ruokkii verkostoa. Kutsuttujen joukkoa voi edelleen monipuolistaa”, Pihlajamaa sanoo.

Nykyisin tiimissä on noin 50 kutsuttua jäsentä. Kaikki kutsutut eivät ole itsenäisiä toimijoita, vaan yhdestä organisaatiosta saattaa olla useita jäseniä.

Pääomasijoitusyhtiö Nordic Optionin toimitusjohtaja Jaakko Lampela on kuulunut rahoitustiimiin lähes alusta asti.

”On hyvä olla verkostoitunut rahoituspuolella eri toimijoiden kanssa. Porukka alkaa olla jo iso, joten tulee hyviä keskusteluita. Tiimissä pysyy ajan hermolla”, Lampela tiivistää.

OP Oulu on ollut rahoitustiimissä aivan alusta asti. Asiakkuusjohtaja Kari Ollikainen lähti mielellään mukaan verkostoon, jossa pääsi kuulemaan yrittäjien ääntä monipuolisesti

”Kuuntelemme herkällä korvalla yrittäjien palautetta. Mietimme, miten yrityksiä saa parhaalla tavalla tuettua rahoituksen saamisessa.”

Rahoitustiimissä oleminen on tuonut ymmärrystä siitä, miten yrittäjät ajattelevat.

”Palaute on tuonut käytännönläheisyyttä. Yrityskaupat ja omistajanvaihdokset ovat laajoja käsitteitä, joista pystymme nykyisin kertomaan paremmin”, Ollikainen kuvailee.