Mainos

PPY kan­sain­vä­lis­ty­mi­sen tiellä: ”Tar­vit­sem­me kan­sain­vä­li­siä osaajia ja maa­han­muut­ta­jia yrit­tä­jik­si”

Parempaa Pisnestä Yhdessä kokosi ulkomaalaisia ja suomalaisia yrittäjiä verkostoitumaan.

Jason Brower tunnetaan Oulun kansainvälisessä yrityskentässä aktiivisena toimijana ja taitavana verkostoitujana.
Jason Brower tunnetaan Oulun kansainvälisessä yrityskentässä aktiivisena toimijana ja taitavana verkostoitujana.
Kuva: Ester van Dam

Huhtikuussa Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät järjestivät ensimmäisen kansainvälisen Parempaa Pisnestä Yhdessä-aamutapahtuman. Tilaisuuden juonsi PPY:n varapuheenjohtaja Risto Huovinen ja alustuspuheen piti oululaistunut sarjayrittäjä Jason Brower.

Brower tunnetaan Oulun kansainvälisessä yrityskentässä aktiivisena toimijana ja taitavana verkostoitujana. Brower painottikin alustuksessaan paikalla oleville yrittäjille verkostoitumisen ja asiakaspalvelun tärkeyttä. Alustuksen jälkeen tapahtuman osanottajat saivat esitellä itsensä englanniksi, minkä jälkeen vuorossa oli verkostoitumista paikalla olleiden yrittäjien kanssa.

”On hienoa, että verkostointitapahtumaan osallistui paljon sekä alueemme suomalaisia että kansainvälisiä toimijoita. Saattaa olla, että tällaiseen tilaisuuteen ei aina uskalleta lähteä, koska puhutaan englantia. Hyvä, että yrittäjät haastavat itseään ja tulevat kommunikoimaan vieraalla kielellä”, Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien koordinaattori Milla Raappana kertoo.


Kansainvälistyminen on tulevaisuutta

Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien kehityspäällikkö Paula Pihlajamaan mielestä kansainvälistyminen on tulevaisuutta. ”Tarvitsemme kansainvälisiä osaajia. Teen töitä omistajavaihdosten kanssa, ja tarvitsemme maahanmuuttajia yrittäjiksi. Suomesta ei aina löydy tarpeeksi jatkajia yrityksille.”

Suomen Yrittäjillä on oma verkosto maahanmuuttajayrittäjille.

”Ouluun tulee myös paljon maahanmuuttajia. Aiomme tiivistää täällä yhteistyötä Startup Refugees -yhdistyksen sekä Business Oulun kanssa”, Milla Raappana painottaa.

”Tämä huhtikuinen kansainvälinen ja englannin kielellä käytävä Parempaa Pisnestä Yhdessä-tilaisuus on ensimmäinen laatuaan. Englanninkielisiä tilaisuuksia on ollut kaksi tähän asti Startup Refugees-yhdistyksen kanssa. Olemme havahtuneet viimeisen vuoden aikana, että meidän on kehitettävä kansainvälisiä verkostojamme”, Paula Pihlajamaa toteaa. Seuraava kansainvälinen Parempaa Pisnestä Yhdessä-tapahtuma on suunnitteilla syksyksi.


Positiivinen ja innostunut henki

Tilaisuuteen osallistuneen Suomeen Iso-Britanniasta muuttaneen Gemma Dunnin yrittäjäura alkoi vuonna 2004 Oulussa, kun hän aloitti Kielipalvelut-yrityksensä. Tuolloin maahanmuuttajan oli suhteellisen helppoa löytää tietoa yrityksen perustamisesta englanniksi. Ainoastaan avoimen yhtiön perustaminen tuotti jonkin verran ongelmia.

“Avoin yhtiö oli ainoa yritystyyppi, jonka perustamiseen emme löytäneet englanninkielisiä kaavakkeita. Loppujen lopuksi ystäväni käänsi minulle hakemuksen rivi riviltä, joten onnistuimme saamaan hakemuksen täytettyä. Ilmeisesti maahanmuuttajat eivät tuolloin yleensä valinneet avointa yhtiötä yritysmuodokseen”, Gemma Dunn muistelee.

Y-tunnukset tekoon kielikoulun perustaja sai apua Business Oulun työntekijältä.

Gemma Dunnin mielestä verkostoituminen on hyödyllistä ja erityisen tarpeellista varsinkin yritystään aloittelevalle maahanmuuttajalle. Ystävien, harrastusten ja kaikkien mahdollisten kontaktien kautta on tärkeä verkostoitua, ei pelkästään virallisten ja yritystoimintaan liittyvien kanavien kautta. ”Kannattaa myös kysyä neuvoa yrittäjiä auttavilta järjestöiltä, niistä saa ammattitaitoista ja asiantuntevaa apua.”

Kansainvälistä Parempaa Pisnestä Yhdessä -aamutapahtumaa hän pitää hyvänä tilaisuutena tutustua muihin yrittäjiin. ”Pidän täällä vallitsevasta positiivisesta energiatasosta. Ihmiset keskustelevat innokkaasti keskenään. Mielestäni tämä on hyvä tapa tuoda suomalaisia ja ulkomaisia yrittäjiä yhteen”, Gemma Dunn kiittelee.