Pos­ti­lai­set vaa­ti­vat Edus­kun­ta­ta­lon edessä val­tio­ta erot­ta­maan Postin hal­li­tuk­sen – Mi­nis­te­ri Paa­te­ro: "Postin ti­lan­tee­seen täytyy saada rat­kai­su pi­kai­ses­ti"

Neuvottelut postikiistan ratkaisemiseksi johtivat umpikujaan myöhään eilen illalla. Nyt postilaiset vaativat valtiota erottamaan Postin hallituksen.

"Kun vaihtuu Postin hallitus, loppuu duunarin jallitus" lukee eräässä kyltissä. "Yleislakko tulee – oletko valmis? yhden mielenosoittajan kyltissä kysyttiin. Postilaiset alkoivat kerääntyä työntekijöiden halpuuttamista vastustavaan mielenosoitukseen Eduskuntatalon eteen hieman ennen iltapäiväyhtä torstaina.
"Kun vaihtuu Postin hallitus, loppuu duunarin jallitus" lukee eräässä kyltissä.
"Kun vaihtuu Postin hallitus, loppuu duunarin jallitus" lukee eräässä kyltissä.

Neuvottelut postikiistan ratkaisemiseksi johtivat umpikujaan myöhään eilen illalla. Postilaiset kerääntyivät torstaina Eduskuntatalon eteen mielenosoitukseen.

Omistajaohjausministeri Sirpa Paatero totesi tiedotteessaan torstaina, että kiistaan pitää saada ratkaisu nopeasti.

Helsinki

Postilakkolaiset kerääntyivät torstaina iltapäivällä yhden aikaan mielenosoitukseen Eduskuntatalon eteen Helsingissä. Äänensävyt pylvästalon portailla olivat vihaisia.

Puhujat vaativat muun muassa omistajaohjausministeri Sirpa Paateroa (sd.) puuttumaan työntekijöiden halpuuttamiseen. Postilaiset vaativat lisäksi, että Postin omistava Suomen valtio erottaa Postin hallituksen.

– Postin hallitus ulos, ulos, ulos! mielenosoittajat huusivat puheiden lomassa kuorossa.

Moni puhui myös yleislakon mahdollisuudesta. Mielenosoittajat korostivat, että he taistelevat paitsi postilaisten puolesta myös kaikkien muiden työntekijöiden puolesta.

Ydinviesti oli, että jos sataprosenttisesti valtion omistama yritys voi ryhtyä "työehtoshoppailuun", pian muut työnantajat seuraavat perässä.

"Tänään minä, huomenna sinä", eräs mielenosoittajien kylteistä tiivisti sanoman.

Mielenosoitus on Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU:n aktiivien järjestämä.

Postilaiset alkoivat kerääntyä työntekijöiden halpuuttamista vastustavaan mielenosoitukseen Eduskuntatalon eteen hieman ennen iltapäiväyhtä torstaina.
Postilaiset alkoivat kerääntyä työntekijöiden halpuuttamista vastustavaan mielenosoitukseen Eduskuntatalon eteen hieman ennen iltapäiväyhtä torstaina.

Omistajaohjausministeri Paatero vetosi kiistan osapuoliin torstaina.

– Postin tilanteeseen täytyy saada ratkaisu pikaisesti, Paatero totesi tiedotteessa.

Hän myös tarkensi aiemmin antamiaan lausuntoja siitä, missä vaiheessa tuli tietoiseksi Postin suunnitelmista siirtää 700 pakettilajittelijaa emoyhtiöstä Posti Palvelut -yhtiöön.

– Posti on informoinut minua asiaa koskevista suunnitelmista valmistelun aikana. Olen siis tiennyt teemasta, mutta yhtiön hallituksen päätöksestä ja sen sisällöstä minua informoitiin päätöksenteon jälkeen. Valtion omistajapolitiikkaa koskevien periaatteiden ja osakeyhtiölain mukaisesti tämän kaltaiset päätökset kuuluvat itsenäisesti yhtiön hallitukselle.

PAU vetoaa Suomen hallitukseen

Viimeisimmät neuvottelut PAU:n ja Postia edustavan Paltan välillä päättyivät tuloksettomina viime yönä, eikä sovintoehdotusta annettu. Palta olisi hyväksynyt edellisen sovintoehdotuksen, mutta PAU hylkäsi sen.

Sovittelun jatkumisen ajankohdasta ilmoittaa valtakunnansovittelija.

Postin neuvotteluissa hiertää pakettilajittelijoiden siirto toiseen työehtosopimukseen eli Teollisuusliiton työehtosopimukseen.

"Yleislakko tulee – oletko valmis? yhden mielenosoittajan kyltissä kysyttiin.
"Yleislakko tulee – oletko valmis? yhden mielenosoittajan kyltissä kysyttiin.

PAU:n puheenjohtaja Heidi Niemisen mukaan ratkaisun avaimet ovat viime kädessä Suomen hallituksella. Nieminen kommentoi asiaa ennen SAK:n valtuuston kokousta aiemmin torstaina Helsingissä.

– Kun on kysymys 700 pakettilajittelijasta, niin ratkaisun avaimet ovat tällä hetkellä Postin hallituksella, joka ei ole suostunut toimimaan mitenkään. Toiset ratkaisun avaimet ovat maan hallituksella eli omistajalla, Nieminen sanoi.

Niemisen mukaan olisi sitä parempi, mitä nopeammin ratkaisu löydetään, koska tukilakot laajenevat koko ajan. Nieminen kertoi syöttävänsä informaatiota omistajan suuntaan mahdollisimman paljon.

Eloranta tuomitsee Postin toiminnan

Myös SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta otti kantaa ajankohtaisiin työmarkkina-asioihin SAK:n edustajiston kokouksessa torstaina Helsingissä.

– Työehtosopimuksen vaihdolla pyritään romuttamaan pienipalkkaisten työehtoja entistä heikommiksi. PAU:n ja ay-liikkeen vastaus on ollut selvä – työehtodumppaus ei käy, Eloranta kommentoi.

Valtio-omisteisen Postin toiminnan Eloranta nimesi härskiksi. Elorannan mukaan työehtosopimusten vaihdolla pyritään romuttamaan pienipalkkaisten työehtoja entistä heikommiksi.

Elorannan mukaan Postin ratkaisu on joka tapauksessa omistajan asia, koska valtio omistaa kokonaisuudessaan yhtiön.

– Ratkaisun avaimet ovat siellä päässä. Postin hallitus tehnyt omia ratkaisujaan, ja en tiedä taustoja, mitä on hallituksen ja omistajan välillä keskusteltu, mutta omistaja viime kädessä vastaa siitä, että ratkaisu saadaan aikaan, Eloranta sanoi.