Mainos

Po­si­tii­vi­nen anarkia tuo väriä ja iloa Ouluun – Il­mi­an­na hyvän mielen teko tai tekijä!

Onko Oulu muutakin kuin ikuista vastatuulta ja kuusi kuukautta vuodessa kestävää täyttä pimeää? Kalevauva.fi otti siitä selvää!
Onko Oulu muutakin kuin ikuista vastatuulta ja kuusi kuukautta vuodessa kestävää täyttä pimeää? Kalevauva.fi otti siitä selvää!

Maailmaan mahtuu puhetta jos jonkinlaista, mutta pelkkä puhe on pukeille – hyvät teot ovat puhdasta timanttia. Kun otamme kaiken pinnan alla kuplivan oululaisen taidon, huumorin ja energian hyötykäyttöön, voimme yhdessä tehdä Oulusta asteen verran mahtavamman paikan asua ja elää.

Arkeen iloa tuottavia oivalluksia varten Oulu on pistänyt isompaa vaihdetta silmään – koko kansalle, kaikille kaupungissa. Positiivisen anarkian tempaukset tuovat kaupunkiin lisää pohjoisuutta, älyä ja inhimillisyyttä ihan oikeasti.

Töhrystä taidetta ja totuudet julki

Oulun keskustan yhden korkeimman rakennuksen yläkerroksiin ilmestynyt töhry vaihtui värikkääseen taiteeseen: Timo Tyynismaan muraali ilahduttaa korkeuksissa kilpaa kevätauringon kanssa.
Oulun keskustan yhden korkeimman rakennuksen yläkerroksiin ilmestynyt töhry vaihtui värikkääseen taiteeseen: Timo Tyynismaan muraali ilahduttaa korkeuksissa kilpaa kevätauringon kanssa.

Ensimmäiset teot ja tempaukset ovat jo ilahduttaneet kaupunkilaisia kuluneen kevään aikana. Katsaus kaupungin kattojen ylle sen jo kertoo: värit ovat valtaamassa Oulun. Rautatieaseman läheisyydessä sijaitsevan Asemantorni-talon kattokerrokseen ilmestyi talvella töhry, joka sai väistyä maaliskuussa ilahduttavamman taiteen tieltä. Pyöräilyteemaisen värikkään taideteoksen on tehtaillut paikalleen taitava ja upeista aiemmistakin muraaleistaan tunnettu oululainen Timo Tyynismaa.

Jopa maailmanlaajuisesti innokkaina pyöräilijöinä tunnettujen oululaisten arkeen erinomaisesti sopiva raikas teos on herättänyt paljon huomiota ja kerännyt ilahtuneita kehuja kaupunkilaisilta. Myös talon asukkaat ovat ottaneet taideteoksen ilolla vastaan.

Tulevaisuudessa kaupungista löytyy vielä enemmän väriä, sillä Ouluun toteutetaan kaupunkilaisten ehdotusten, toiveiden ja ideoiden pohjalta vuosittain yksi uusi muraali aina Euroopan kulttuuripääkaupunki -vuoteen 2026 asti. Ensimmäinen teos maalataan tänä kesänä Rajakylään.

Myös sanojen ja tarinoiden saralla on tapahtunut. Trubaduuriyhtye Kalevauva.fi kertoo uudessa Oulu-kappaleessaan kansan syvien rivien näkemyksiä kaupungista. Kaksikko piipahti täällä selvittämässä, pitävätkö kappaleeseen pilke silmäkulmassa keskustelupalstoilta kootut huomiot miten hyvin paikkansa. Eletäänkö täällä peltomarkettien paratiisissa toppatakeissa kesät ja talvet? Ovatko oululaiset opiskelijat tervejärkisiä? Laulavatko linnutkin mollissa? Katso tunnelmia lahjomattoman duon tutkimusmatkasta.

Keskustelupalstoilta kerätyistä kommenteista koottu laulu on tehty pilke silmäkulmassa, ja siitä löytyy varmasti ainakin jotain tuttua meille jokaiselle. Kappaleeseen kootut huomiot ovat tietenkin vain yksi kokoelma nettikansan mielipiteitä, ja näkemyksiä on tietenkin niin monta kuin on näkijöitäkin. Onneksi Oulu on todellisuudessa paljon muutakin kuin ikuista vastatuulta ja kuusi kuukautta vuodessa kestävää täyttä pimeää.

Paska kaupunni näyttää symppiksimmät puolensa, kun sitä vain kuuntelee ja katsoo oikeasta kulmasta – ja kun itse niin haluamme! Kun puhumme arjessa kotikaupungistamme hyvää, muutkaan eivät voi olla huomaamatta sen hyviä puolia. Positiivista anarkiaa on myös se, että osaa nauraa itselleen!

Nostetaan arkinen hyvä yhdessä tapetille!

Oulu haluaa nostaa pienet ja isommatkin arjen hyvän mielen teot nyt kaikkien nähtäville – olivatpa ne sitten uusia oululaisten elämää ilostuttavia asioita tai jo pitkään vain pienen piirin tiedossa olleita arjen helmiä. Pidäthän silmäsi auki, sillä voit törmätä iloisiin yllätyksiin ja ilahduttaviin tempauksiin pitkin vuotta tilanteissa ja paikoissa, joissa et ehkä osaa niitä odottaa.

Tutustu jo tehtyihin hyvän mielen tekoihin osoitteessa oulu.com/positiivinen-anarkia. Samalla voit jättää meille ideasi konkreettisista teoista, joilla Oulu muuttuisi asteen verran mahtavammaksi paikaksi asua.

Voit myös ilmiantaa henkilön tai tahon, joka jo levittää hyvää mieltä pienin kivoin teoin kaupungissa. Tunnetko esimerkiksi naapurin, joka putsaa muidenkin postilaatikoiden päälliset lumesta talvisin omansa lisäksi? Saako lupsakka onnikkakuski sinut hymyilemään hauskoilla huikkailuillaan lähes päivittäin? Tekeekö jokin yhteisö merkittäviä arkeasi ilahduttavia asioita, jotka haluaisit nostaa kaikkien tietoisuuteen? Millaisia Oulua rikastuttavia asioita tapahtuu pinnan alla? Parhaat ilmiannot, vinkit ja ideat saavat ansaitsemansa aseman parrasvaloissa somessa ja verkkosivuilla.

Ilmianna ideasi tai hyvää tekevät tyypit ja tahot.

Mukana positiivisen anarkian ilon jakamisessa ovat Oulun kaupungin lisäksi Visit Oulu , Osuuskauppa Arina, Oulun Kärpät, Bittium, Coronaria, OYS, Kaleva, Oulun yliopisto, Oulun ammattikorkeakoulu, Oulun innovaatioallianssi ja Oulun kulttuurisäätiö Oulu 2026.

Ilmianna henkilö tai taho, joka tekee Oulusta asteen verran paremman paikan elää!
Ilmianna henkilö tai taho, joka tekee Oulusta asteen verran paremman paikan elää!