Henkilöt: Ou­lu­lai­nen Henna Van­ha­nen on Suomen paras juok­si­ja ikä­luo­kas­saan, yöt hän työs­ken­te­lee OYSissa

Henkirikokset: Mies tuo­mit­tiin yli 10 vuo­dek­si van­keu­teen Kon­tin­kan­kaan taposta

Hoitojonot: Laki pa­kot­taa yö­vuo­ron lää­kä­rit päi­väk­si unille, mikä pa­hen­taa OYSin leik­kaus­sa­lien hen­ki­lös­tö­pu­laa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Porvoon po­lii­si­am­pu­mis­ten oi­keus­kä­sit­te­ly alkoi – Vel­jek­set hou­kut­te­li­vat po­lii­sit luo­ti­sa­tee­seen Por­voos­sa ja on­nis­tui­vat ryös­tä­mään vir­ka-aseen

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus alkaa tänään tiistaina käsitellä Porvoossa vuosi sitten tapahtunutta ampumisjuttua. Valmisteluistunnon myötä salassa pidetyt asiakirjat tulevat julkisiksi ja valottavat poikkeuksellisten tapahtumien yksityiskohtia.

Helsinki
Itä-Uudenmaan käräjäoikeus vangitsi Porvoon poliisiampumisesta epäillyt veljekset elokuun 2019 lopussa. Kuvassa Richard Nicholas Granholm (vas.) ja Raymond Anthony Granholm.
Itä-Uudenmaan käräjäoikeus vangitsi Porvoon poliisiampumisesta epäillyt veljekset elokuun 2019 lopussa. Kuvassa Richard Nicholas Granholm (vas.) ja Raymond Anthony Granholm.
Kuva: Joel Maisalmi

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus on aloittanut käsittelemään poikkeuksellista rikoskokonaisuutta, jossa syyttäjä vaatii ruotsalaisveljeksille rangaistusta muun muassa 13 murhan yrityksestä.

Rikokset tapahtuivat vuosi sitten elokuussa, kun vuonna 1989 syntynyt Richard Nicholas Granholm ja vuonna 1994 syntynyt Raymond Anthony Granholm tulittivat tarkoituksella poliisia ensin Porvoossa ja sitten useaan otteeseen takaa-ajon aikana Pirkanmaalla. Näin syyttäjä uskoo.

Murhan yritysten lisäksi syyttäjä vaatii miehille rangaistusta törkeästä ryöstöstä, törkeän ryöstön valmistelusta, panttivangin ottamisesta, virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta, kahdeksasta vaaran aiheuttamisesta, ampuma-aserikoksesta ja törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

Syyttäjät ovat olleet vaitonaisia tapauksen yksityiskohdista.

Oikeus aloitti tapahtumakokonaisuuden käsittelyn valmisteluistunnolla, jolloin myös jutun esitutkintapöytäkirja ja haastehakemukset tulivat julkisiksi. Niiden myötä julkiseksi tulivat myös aiemmin piilossa pysyneet yksityiskohdat.

Törkeistä rikoksista syytetyt veljekset eivät ole paikalla valmisteluistunnossa.

Varsinainen pääkäsittely alkaa viikon kuluttua maanantaina 7. syyskuuta, ja sinne veljekset saapuvat.

Oikeuskäsittely järjestetään Porvoon oikeustalolla. Koronatilanteen takia yleisö ja media eivät pääse istuntosaliin, vaan he voivat seurata oikeudenkäyntiä videoyhteyden välityksellä Hyvinkään ja Vantaan oikeustaloilla.

Poliisi teki tutkintaa Tampereen Ratatunnelissa sen jälkeen, kun oli saanut kiinni pakoon kaahanneet veljekset.
Poliisi teki tutkintaa Tampereen Ratatunnelissa sen jälkeen, kun oli saanut kiinni pakoon kaahanneet veljekset.

Veljekset vievät poliisin aseen

Vuosi sitten heti Porvoossa tapahtuneen ampumisen ja sitä seuranneen pitkän takaa-ajon jälkeen mediassa spekuloitiin laajasti tapahtumien vaiheita ja ruotsalaismiesten motiiveja tekoon.

Juttua tutkinut keskusrikospoliisi vahvisti kesäkuussa, että miesten epäillään houkutelleen poliisit ansaan.

Syytetyt veivät poliisilta virka-aseen, joka oli Glock-merkkinen 9 mm pistooli. Lisäksi he saivat vietyä poliiseilta yhdet taktiset suojaliivit mukaansa.

Ennen tekoa he yrittivät internetistä hankkia useita aseita, muun muassa kaksi AK-47-rynnäkkökivääriä, joiden hallussapito on laitonta.

Miehet ottivat myös syytteen mukaan toisen Porvoossa paikalle saapuneista poliiseista panttivangiksi ja saivat haltuunsa hänen virka-aseensa.

Poliisipartion saapuessa paikalle kaksi miestä alkoi välittömästi uhata heitä aseella.

He ottivat toisen poliiseista panttivangiksi ja uhkasivat ampua hänet, jos toinen poliisi ei luovuta asettaan. Toinen poliisi perääntyi suojaan, jolloin miehet ampuivat kolme laukausta häntä kohti. Yksi osui käteen, ja poliisi perääntyi kauemmas.

Kun miehet etsivät poliisiautosta lisää aseita, panttivankina ollut poliisi yritti juosta pakoon. Miehet ampuivat ainakin kymmenen laukausta häntä kohti. Yksi osui poliisia vasemmalle selkään, toinen oikeaan kylkeen. Miehet jatkoivat häntä kohti ampumista, kun hän oli kaatunut maahan.

Poliisit houkuteltiin ansaan

Hätäkeskus sai ampumista edeltävänä päivänä soiton, jossa väitettiin nuorison tappelevan hiekkakuopilla. Poliisi ei löytänyt perille, joten houkuttelu meni mönkään.

Keskusrikospoliisin mukaan kyseisellä soitolla on kuitenkin yhteys seuraavan päivän hätäkeskuspuheluun, jossa poliisille ilmoitettiin omaisuusrikoksesta Porvoon keskustan ulkopuolella teollisuusalueella.

Toinen epäillyistä kertoi puhelussa napanneensa veljensä kanssa narkomaanin, joka on yrittänyt varastaa tavaraa hänen autostaan.

– Mä tarvin yks poliisiauto tänne Porvoossa, mies sanoo puhelimessa.

Hätäkeskuspäivystäjä sanoo, että poliisiauto on lähetetty kiireellä matkaan. Hän myös varoittaa istumasta kiinniotetun päällä.

Kiinniotettu narkomaani oli epäiltyjen keksimää sepitettä.

Miehet eivät myöskään antaneet puhelinnumeroaan, joka ei näkynyt päivystäjälle. Puhelu soitettiin SIM-kortittomasta puhelimesta.

– Eiks se näy. Mulla on uus numero, mä en osaa tätä ulkoo, epäilty kertoo.

Myöskään veljen numeroa mies ei antanut, koska hän sanoi puhelimen olevan heidän ainoa työpuhelimensa.

Oikeudenkäynnissä julkaistiin myös toinen hätäkeskuspuhelu, jossa epäilty yrittää saada poliisiautoa hiekkakuopalle Porvooseen ampumista edeltävänä päivänä.

Ruotsinkielisen soittajan mukaan 5–6 nuorta tappeli hiekkakuopalla. Aseita ei kuitenkaan käytetty. Mies ilmoitti puhelimessa väärän nimen.

Tällöin poliisi ei löytänyt nuoria eikä ilmoittajia.

Teon motiivia sen enempää poliisi kuin syyttäjäkään eivät ole kommentoineet.

Epäillyt antautuivat takaa-ajon jälkeen

Tapahtumaketjussa loukkaantui kaksi Porvoossa työtehtävissä ollutta poliisia. Molemmat ovat ilmoittaneet, etteivät halua antaa haastatteluja julkisuuteen.

Keskusrikospoliisin mukaan veljekset ampuivat Porvoossa ja myöhemmin takaa-ajon aikana poliisia kohti yhteensä parikymmentä laukausta. Vaarassa oli lukuisia poliiseja ja sivullisia.

Takaa-ajossa vaurioitui poliisiautoja. Kahteen niistä osui useita luoteja.

Poliisi yritti useampaan otteeseen pysäyttää miehet piikkimatoilla ja törmäämällä heidän pakoautoonsa. Miehet kuitenkin kaahasivat karkuun merkittävää ylinopeutta.

Lähes vuorokausi Porvoon tapahtumien jälkeen poliisi otti miehet kiinni Tampereen pohjoispuolella Ikaalisissa, jossa veljekset tulivat oma-aloitteisesti ulos pakoautostaan ja antautuivat.

Veljekset ovat olleet vuoden ajan vangittuina. Syyttäjän mukaan he eivät ole ottaneet esitutkinnan aikana kantaa rikosepäilyihin.

Miehet asuivat lapsuudessaan Porvoossa. Myöhemmin heidän perheensä muutti Ruotsiin.

Toinen miehistä on sekä Ruotsin että Suomen ja toinen Ruotsin kansalainen.

Juttua ja otsikkoa päivitetty klo 9.25 ja 10.43.