Analyysi: Oulun jät­ti-in­ves­toin­nit kan­nat­taa tehdä vaikka ris­kil­lä

Oulu: Täh­ti­tor­nin kah­vi­lan tu­ki­muu­ri on vaa­ras­sa sortua

Varkaudet: Ruo­ka­var­kaat vievät aiempaa isompia saa­lii­ta, va­ras­hä­lyt­ti­met otettu apuun

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Po­ron­hoi­to­alueel­la saa syk­syl­lä met­säs­tää enin­tään 50 karhua – kiintiö pieneni 20 kar­hul­la

Poronhoitoalueen karhun metsästyskiintiö on tulevalla metsästyskaudella 50 karhua, tiedottaa maa- ja metsätalousministeriö. Ministeriö vahvisti asetuksellaan metsästyskiintiön.

Poronhoitoalueen kiintiö on 20 karhua vähemmän kuin viime vuonna. Kiintiö on 45 yksilöä itäisellä ja viisi yksilöä läntisellä poronhoitoalueella.

Pudasjärvi ja Taivalkoski kuuluvat läntiseen poronhoitoalueeseen. Itäiseen poronhoitoalueeseen kuuluvat Utsjoen, Inarin, Sodankylän, Pelkosenniemen, Savukosken, Sallan, Kuusamon ja Suomussalmen kunnat. Läntiseen poronhoitoalueeseen kuuluvat muut poronhoitoalueen kunnat.

Poikkeuslupien tarkemmasta kohdentamisesta päättää Suomen riistakeskus.

Poronhoitoalueen ulkopuolella kiintiö on tulevana metsästysvuonna 130 karhua eli 146 yksilöä vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Porotaloudelle suurin osa vahingoista

Luonnonvarakeskuksen (Luke) mukaan Suomen karhukanta kestää poronhoitoalueella 16 prosentin suurista pyyntiverotusta ilman kannan pienemistä.

Karhun aiheuttamista vahingoista suurin osa aiheutuu ministeriön mukaan porotaloudelle. Karhun tappamia poroja ilmoitettiin viime vuonna 1 052, kun edellisvuoden luku oli 752.

Viime vuodelta ilmoitettu määrä vastaa noin 1 930 000 euron korvaussummaa.

Porovahingoista voitiin  ministeriön mukaan korvata vain 74 prosenttia kevään aikana, mutta ministeriö on hakemassa lisätalousarviolla lisää määrärahoja, jotta korvaukset voitaisiin maksaa vahingonkärsijöille täysimääräisesti.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.