Tilaajille

Pommit mur­joi­vat Oulua ja ko­ne­ki­vää­reil­lä tu­li­tet­tiin ka­duil­le – Kalevi juoksi äitinsä kanssa kuurona sir­pa­le­suo­jaan ja Valter katsoi pom­mi­tus­ta ik­ku­nas­ta

Valter Bäcktröm ja Kalevi Kukkonen olivat lapsia kun talvisota syttyi. Oululaismiehet muistelevat Kalevalle, miltä pommitukset näyttivät lapsen silmin.

Uudenvuodenpäivän aamuna 1940 oli kirkas pakkassää ja radiosta kuului jumalanpalvelus. Sitten taivas räjähti Oulun keskustan yllä.

Albertinkadulla Valter Bäckström näki ikkunasta, kuinka lankkuja lensi ilmassa ja kuuli huudon putoavasta lentokoneesta. Aleksanterinkadulla Kalevi Kukkonen juoksi pommin jäljiltä kuurona äidin kanssa sirpalesuojaan. Oululaismiehet kertovat Kalevalle, miltä Oulun pommitukset lapsen näkökulmasta tuntuivat. 

Valter Bäckström muistaa, kun Neuvostoliiton kone putosi Kontinkankaalle

Kun talvisota syttyi, asui tuolloin 12-vuotias Valter Bäckström äitinsä ja neljän sisaruksensa kanssa Tuirassa Kalliotiellä, Kuohun talossa, jossa nykyään sijaitsee elokuvateatteri Star.

Perheen isä oli saanut lokakuun puolivälissä kutsun asepalvelukseen. Pataljoona oli koottu Kajaanintullin koululle, missä Valter kävi isää tervehtimässä.