Itsenäisyyspäivä: Näin suuri paraati Oulussa jär­jes­te­tään

Kolumni: Suo­ja­tien ylit­tä­mi­nen Oulussa on uh­ka­pe­liä hen­gel­lä

Kunniamerkit: Katso, ketkä poh­jois­suo­ma­lai­set saivat it­se­näi­syys­päi­vän kun­nia­mer­kit

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Po­lii­siin koh­dis­tuu mah­dol­li­nen uhka, po­lii­si­lai­tok­sil­la ryh­dyt­ty toi­men­pi­tei­siin – IS: Oulun po­lii­si­lai­tok­sel­la lisätty ku­lun­val­von­taa ja tur­va­tar­kas­tuk­sia

Poliisihallitus tiedotti torstaina poliisiin kohdistuvasta turvallisuusuhasta.
Poliisihallitus tiedotti torstaina poliisiin kohdistuvasta turvallisuusuhasta.
Kuva: Heikki Uusitalo

Poliisiin kohdistuu mahdollinen uhka, jonka vuoksi poliisin varautumista on tehostettu, Poliisihallitus kertoo tiedotteessaan.

Tiedotteen mukaan varautumiseen ja valmiuteen liittyvät tiedot ovat salassa pidettäviä. Poliisi ei anna yksityiskohtaisia tietoja toimenpiteistä.

Poliisin mukaan asiointi poliisin toimipisteillä jatkuu, sillä mahdollinen uhka kohdistuu poliisiin. Poliisi varmistaa kaikissa tilanteissa oman henkilöstönsä ja asiakkaiden turvallisuuden tilanteen edellyttämällä tavalla.

Sisäministeri Krista Mikkonen (vihr.) ei torstaina iltapäivällä kommentoinut STT:lle poliisiuhka-asiaa eduskunnassa.

– En oikeastaan voi sanoa tästä mitään, koska en tiedä mitä tästä on kerrottu julkisuuteen, sanoi Mikkonen STT:lle.

Myös supo tehostanut varautumistaan

Myös suojelupoliisi (supo) on varautunut mahdolliseen uhkaan keskiviikosta alkaen, supon viestinnästä vahvistettiin STT:lle torstai-iltana.

– Olemme tietoisia poliisiin kohdistuvasta uhkasta, ja myös suojelupoliisi on tehostanut varautumistaan, viestintäpäällikkö Milla Meretniemi sanoi.

– Emme kuitenkaan voi valitettavasti kertoa tarkemmin uhkan luonteesta, hän lisäsi.

Poliisilaitoksilla lisätty kulunvalvontaa

Helsingissä Pasilan poliisitalolla paikan päällä torstaina iltapäivällä käyneen Lehtikuvan kuvaajan mukaan rakennuksen edessä oli pysäköitynä poliisimaija, minkä lisäksi kaksi luotiliiveihin pukeutunutta ja tavallista raskaammin aseistettua poliisia kysyivät rakennuksen edustalla olleelta kuvaajalta henkilöpapereita.

Ilta-Sanomien tietojen mukaan esimerkiksi Sisä-Suomen poliisin alueella sijaitsevalla poliisiasemalla henkilökuntaa on lisätty ja kulunvalvontaa tarkennettu. Laitoksessa asioiville tehdään myös turvatarkastuksia. Lehden mukaan myös Oulun poliisilaitoksella on lisätty kulunvalvontaa ja turvatarkastuksia.

Oulun poliisin johtokeskuksesta ei valotettu, onko Oulun alueella ryhdytty erityisiin toimenpiteisiin.

– Poliisihallitus vastaa organisaation turvallisuudesta ja siihen liittyvästä tiedottamisesta, Oulun johtokeskuksesta kommentoitiin.

"Epäilyttävästä toiminnasta" kehotetaan ilmoittamaan

Helsingin Sanomien tietojen mukaan apulaispäällikkö Heikki Kopperoinen Helsingin poliisilaitokselta pyysi eilen keskiviikkona henkilöstöään ilmoittamaan poliisitalojen ulkopuolella olevasta mahdollisesta epäilyttävästä toiminnasta. Lehti perustaa tietonsa näkemäänsä poliisilaitoksen sisäiseen viestiin, jonka mukaan ”epävarman ja kohdentumattoman tiedon mukaan poliisiin saattaa kohdistua tällä hetkellä tavallista suurempi uhka”.

HS:n mukaan Kopperoinen ohjeistaa viestissä poliisilaitoksen henkilöstöä ilmoittamaan välittömästi muun muassa valokuvaamisesta "tai muusta epäilyttävästä toiminnasta" poliisitalojen ulkopuolella, mutta sanoo, että mitään konkreettista uhkaa ei ole tiedossa.

Juttua täydennetty muun muassa Ilta-Sanomien ja Helsingin Sanomien tiedoilla kello 16.57. Lisätty Suposta kertova kappale kello 18.45.