Sää: Aika vaihtaa tal­vi­ren­kaat Oulun seu­dul­la: Ennuste lupaa kes­ki­vii­kol­le vuo­ro­kau­des­sa 15 senttiä lunta

Po­lii­sia am­mut­tiin Hä­meen­lin­nas­sa teh­tä­vän yh­tey­des­sä – poliisi käyt­tä­nyt vir­ka-aset­ta vaa­ral­li­sen hen­ki­lön py­säyt­tä­mi­sek­si

Poliisi kertoo tilanteen olevan hallinnassa ja että tilanteesta ei enää aiheudu vaaraa.

Hämeenlinna
Poliisi ei kommentoinut ampumisen kohteeksi joutuneen poliisin tilaa. Tiedotteessa ei myöskään avattu, millaisesta tehtävästä on kyse.
Poliisi ei kommentoinut ampumisen kohteeksi joutuneen poliisin tilaa. Tiedotteessa ei myöskään avattu, millaisesta tehtävästä on kyse.
Kuva: Heikki Uusitalo

Keskusrikospoliisi (KRP) tutkii Hämeenlinnassa myöhään perjantai-iltana tapahtunutta ampumista murhan yrityksenä. Kerrostalon piha-alueella tapahtui aseenkäyttötilanne, jossa sekä ulkona ollut henkilö että poliisi käyttivät ampuma-asetta. KRP:n mukaan poliisi joutui sairaalaan, mutta on päässyt sieltä jo pois eikä hänellä ole hengenvaaraa.

Poliisin virka-aseen käytön tutkintaa johtaa lain mukaan syyttäjä. KRP johtaa epäillyn murhan yrityksen tutkintaa.

KRP ei kerro tapahtumien kulusta tutkinnallisista syistä enempää.

Hämeen poliisi kertoi viime yönä puoli kolmen jälkeen tiedotteessa, että poliisia kohti ammuttiin Hämeenlinnassa tehtävän yhteydessä. Poliisin kerrottiin käyttäneen tilanteessa virka-asetta vaarallisen henkilön pysäyttämiseksi. Hämeen poliisin mukaan ampuminen tapahtui perjantaina noin kello 23.30.

Poliisi ei ole kertonut tapauksesta julkisuuteen juurikaan tietoja. Poliisi ei ole kommentoinut esimerkiksi sitä, missä ampuminen tarkalleen ottaen tapahtui. Myöskään tietoja ampujasta tai ampumiseen johtaneesta tilanteesta ei ole vielä kerrottu.

MTV:n uutisten tietojen mukaan ampuminen tapahtui Kettumäen kaupunginosassa. MTV:lle havainnoistaan kertoi operaation aikaan paikalla ollut silminnäkijä, joka oli kuullut naisen huutavan ennen ambulanssin tuloa, että "uhria on osunut selkään ja jalkaan". Silminnäkijä ei ollut varma, viitattiinko uhrilla poliisitehtävän kohdehenkilöön vai poliisiin, jota ammuttiin.

Poliisia ammuttiin myös viime kuussa

Viimeksi poliisin kohdistuneet ampumiset nousivat Suomessa keskusteluun, kun poliiseja kohti ammuttiin elokuussa kotihälytystehtävän yhteydessä Varsinais-Suomen Ruskossa. Poliisi haavoittui ampumatilanteessa. Keskusrikospoliisin (KRP) esitutkinnan mukaan kolme poliisia oli hengenvaarassa tilanteessa. Poliisi ampui aseistautunutta miestä, ja tämä kuoli saamiinsa vammoihin sairaalassa. Syyttäjän päätöksen mukaan poliisin aseenkäyttö oli harkittu ja tarpeellinen toimi aseistautuneen miehen toiminnan estämiseksi.

Poliisia kohti on ammuttu myös esimerkiksi Uudenmaan Porvoossa ja Pirkanmaalla kaksi vuotta sitten. Tuolloin kaksi ruotsalaisveljestä ampui Porvoossa kahta poliisia, jotka haavoittuivat tilanteessa. Lisäksi veljekset ampuivat poliiseja kohti takaa-ajotilanteissa Pirkanmaalla.

Kesällä 2016 poliiseja kohti ammuttiin rynnäkkökiväärillä Vihdissä. Yksi poliisi kuoli ja toinen haavoittui.

Toukokuussa 2012 Hyvinkäällä haavoittui poliisi ampumisessa, jossa kuoli kaksi ihmistä.

Uutista päivitetty kauttaaltaan kello 14.32.