Poliisi sakotti te­ho­val­von­ta­vii­kol­laan au­toi­li­joi­ta tur­va­vyö- ja suo­ja­tie­rik­ko­muk­sis­ta – "Suo­ja­tien pitäisi olla nimensä ve­roi­nen eli tur­val­li­nen paikka tien ylit­tä­mi­seen"

Liikenteessä oli myös matkapuhelinta ajon aikana ilman hands free -laitetta käyttäneitä kuljettajia.

Poliisin viime vuosina tekemä valvonta ja suojatieonnettomuuksien vähentyminen kuitenkin osoittavat, että suojatien arvostus on parantunut.
Poliisin viime vuosina tekemä valvonta ja suojatieonnettomuuksien vähentyminen kuitenkin osoittavat, että suojatien arvostus on parantunut.
Kuva: Heikki Uusitalo

Poliisi narautti viime viikolla tehdyssä valtakunnallisessa liikennevalvonnassa runsaasti matkustajia ilman turvavöitä etu- ja takapenkiltä. Liikenteessä oli myös matkapuhelinta ajon aikana ilman hands free -laitetta käyttäneitä kuljettajia.

Turvavyön ja matkapuhelimen lisäksi käyttäytymissäännöt olivat hukassa suojateillä. Suojatiesääntöjen laiminlyönneistä annettiin yhteensä 71 sakkoa ajoneuvojen kuljettajille.

Suojatiellä toilailleista kuskeista 24 ohitti suojatien eteen pysähtyneen ajoneuvon tai raitiovaunun pysähtymättä tai laiminlöi velvollisuutensa hidastaa nopeuttaan. 31 ei antanut esteetöntä kulkua suojatielle menevälle ja 16 ei antanut suojatiellä jo olleille esteetöntä kulkua.

Poliisin viime vuosina tekemä valvonta ja suojatieonnettomuuksien vähentyminen kuitenkin osoittavat, että suojatien arvostus on parantunut. Poliisin mukaan kolmen viime vuoden aikana on kuollut keskimäärin 22 ja loukkaantunut lähes 400 jalankulkijaa. Yli puolet kuolemaan johtaneista onnettomuuksista tapahtui taajamissa.

– Jokainen suojatiellä tapahtunut onnettomuus on kuitenkin liikaa. Suojatien pitäisi olla nimensä veroinen eli turvallinen paikka tien ylittämiseen, poliititarkastaja Heikki Kallio Poliisihallituksesta sanoo tiedotteessa.

Kallio myös korostaa turvavöiden käytön tärkeyttä. Ilman turvavöitä matkustaneita tavattiin etupenkillä 699 ja takapenkillä 29 matkustajaa.

– Turvavyön käyttö pelastaa ihmishenkiä kolaritilanteessa. Kukaan meistä ei voi olla varma, ettei siihen tilanteeseen joutuisi joko omasta syystä tai toisten virhearvioinneista johtuen.

Poliisi tarkasti valvontaviikon aikana myös maassa oleskelun edellytykset 440 ulkomaalaiselta. Valvontatoimet eivät saa koskaan perustua pelkästään todelliseen tai oletettuun etniseen alkuperään, vaan toimenpiteen taustalla täytyy olla vihje- tai analyysitietoa laittomasta maassa oleskelusta.

Poliisi käytti viimeviikkoiseen tehovalvontaan yhteensä 2 360 työtuntia.