Oulu: Katso, mistä löytyy Oulun seit­se­män ou­doin­ta muis­to­merk­kiä

Väkivaltarikokset: Hei­nä­pään tapon yritys oli miehen ja naisen välinen vä­ki­val­tai­nen riita

Valmistuneet: Katso am­mat­tiin val­mis­tu­nei­den ni­mi­lis­to­ja

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Poliisi otti 55 ihmistä kiinni yölle ve­ny­nees­sä Con­voy-mie­le­no­soi­tuk­ses­sa – kym­me­niä Man­ner­hei­min­tiel­le py­sä­köi­ty­jä ajo­neu­vo­ja hi­nat­tiin pois

Poliisi määräsi puolenyön jälkeen väkijoukon hajaantumaan.

Helsinki
Convoy-mielenosoituksella vastustettiin muun muassa koronarajoituksia ja polttoaineiden hinnankorotuksia.
Convoy-mielenosoituksella vastustettiin muun muassa koronarajoituksia ja polttoaineiden hinnankorotuksia.
Kuva: KIMMO BRANDT

Helsingissä perjantai-iltana alkanut, muun muassa koronarajoituksia vastustava Convoy-mielenosoitus venyi lopulta aamuyöhön asti. Liikenne Mannerheimintiellä palautui poliisin mukaan normaaliksi aamuyöllä neljän aikaan.

Poliisi otti kaikkiaan 55 ihmistä kiinni ja hinasi kymmeniä Mannerheimintielle pysäköityjä ajoneuvoja pois. Kahta kiinni otettua epäillään virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta.

Poliisi oli määrännyt puolenyön jälkeen väkijoukon hajaantumaan ja kertoi olevansa varautunut voimakeinojen käyttöön. Mannerheimintielle pysäköityjen autojen siirtämisen poliisi oli aloittanut myöhään perjantai-iltana.

Mielenosoittajien ajoneuvojen jono ulottui illan aikana pisimmillään Eduskuntatalolta Finlandia-talolle asti. Tapahtuma aiheutti merkittävää liikennehaittaa, poliisi lisää.

Helsingin poliisin ylikomisario Jarmo Heinonen kertoi puoli kahden aikaan STT:lle, että tilanne oli kuitenkin pysynyt kokonaisuutena melko rauhallisena. Aamuyöstä ajoneuvoja oli enää Eduskuntatalon edessä ja yöajan rauhallisessa liikenteessä poliisi pystyi tekemään "varsin rauhanomaisesti työtään", Heinonen kertoi.

Alkuyöstä poliisi kertoi, että ihmisjoukko oli estänyt sekä painostanut poliisia autojen hinauksessa. Esimerkiksi yhden hinausauton rengas oli puhkaistu teräaseella. Heinosen mukaan ajoneuvoja oli myös ajettu poikittain tielle ja aurattuja lumikasoja siirretty takaisin tielle hinauksen vaikeuttamiseksi.

Muun muassa koronarajoituksia ja polttoaineiden hinnankorotuksia vastustava mielenosoitus alkoi perjantaina iltakuudelta, ja pian sen jälkeen mielenosoittajat katkaisivat Mannerheimintien liikenteen.

Kansalaistorilla pidettävän mielenosoituksen oli määrä päättyä kello 22. Poliisin mukaan suuri osa osallistujista siirtyi Kansalaistorilta Mannerheimintielle ainakin osaksi iltaa.

Tien tulppana toistasataa ajoneuvoa

Mielenosoituksen alussa poliisi arvioi osallistujien määräksi noin 700. Tämän jälkeen uusia arvioita ei tehty. Ajoneuvoja oli pysäköitynyt tien tulpaksi poliisin arvion mukaan noin 100–150.

Mannerheimintielle pysähtynyt ajoneuvoletka esti auto- ja raitiovaunuliikenteen kulun miltei mielenosoituksen alusta saakka. Myöskään hälytysajoneuvot eivät päässeet tukitun tien läpi.

Ennakkoon paikalle odotettiin suurempaa määrää ajoneuvoja sekä pahempaa liikennehaittaa. Liikennehaitta jäi ylikomisario Heinosen mukaan lopulta paikalliseksi ja helposti hallittavaksi.

Poliisille on ilmoitettu, että mielenosoitusta jatketaan Helsingissä Kansalaistorilla lauantaina aamukymmenestä alkaen ja jatketaan iltakymmeneen.