Tulipalot: Oulun Top­pi­las­sa syttyi aa­muyöl­lä kolmas ta­hal­li­sek­si epäilty palo

Koulut: Oulun ainoa kak­si­kie­li­nen enk­ku­luok­ka pyörii Poh­jois-Ri­ta­har­jus­sa

Ihmiset: Hai­luo­to­lai­sel­la Juha Topilla on tai­to­ja, joiden vuoksi elo­ku­va­tuo­tan­not soit­ta­vat hänelle

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Poh­jo­la­ko­din oh­jaa­ja: Syy­te­tyl­lä oli tapana sanoa, että aikoo puu­kot­taa ja tappaa

Oikeudessa kuultiin tiistaina Pohjolakodin ohjaajaa, joka hälytettiin heinäkuussa 2017 poikkeuksellisesti ensimmäiseen yövuoroon sairastapauksen vuoksi.

Oikeudessa kuultiin tiistaina Pohjolakodin ohjaajaa, joka hälytettiin heinäkuussa 2017 poikkeuksellisesti ensimmäiseen yövuoroon sairastapauksen vuoksi.

Heti töihin saavuttuaan ohjaaja aisti, että yksikön nuorilla oli niin sanotusti vauhti päällä. Nämä pelasivat korttia takaterassilla ja iltavalmistelut olivat tekemättä. Nuoria ei siis oltu rauhoiteltu hyvissä ajoin huoneisiinsa nukkumaan.

Ohjaajan huomio kiinnittyi myös siihen, että kahdella tytöllä oli paksusti vaatteita yllään vaikka oli hellepäivä ja lisäksi he olivat meikanneet poikkeuksellisen vahvasti.

– Koulutuksissamme on käyty läpi sitä, että vahva meikki voi olla hälytysmerkki siitä, että jotain voi tapahtua, ohjaaja selitti oikeudelle.

Hälytysnappi paidan alla

Ohjaaja rauhoitteli yksikön patistamalla nuoret omille puolilleen huoneisiinsa. Hän ohjeisti itse syytettynä olevaa 15-vuotiasta tyttöä, jonka omaohjaajana hän toimi. Tätä nuorta ei karkaamispelon vuoksi voinut päästää valvomatta ulos edes roskapussia viemään, sillä vastikään tyttö oli saatu kiinni viikon mittaiselta karkureissulta.

Ohjaaja vei nuoren omaan huoneeseensa ja varmisti, että ovi oli lukossa. Samaan aikaan alle 15-vuotias tyttö oli itkuinen eikä halunnut mennä huoneeseensa. Ohjaaja rauhoitteli tätä tyttöä toistuvasti ja jutteli hänen kanssaan, jolloin nuori tarttui hänen käteensä.

Ohjaaja yritti saada avukseen kiertävän yökön, mutta tämä oli syömässä. Yökkö oli ohjaajan mukaan tullut Pohjolakotiin siellä aiemmin tapahtuneen henkirikoksen jälkeen. Yökkö kiersi yön aikana kahdesti kaikki yksiköt tai teki niihin varmistussoiton. Turvajärjestelyihin kuului myös se, että ohjaajalla oli paidan alla hälytysnappi. Sitä painamalla lähtee hälytys muihin yksiköihin sekä Ouluun vartiointifirmalle.

Shokeeraava uutinen

Nappia ei tarvinnut kuitenkaan käyttää, sillä loppuyö sujui rauhallisesti. Myös kaksi seuraavaa työvuoroa menivät rauhallisesti. Ohjaaja jäi vapaalle ja sieltä palattuaan hän sai kuulla järkyttävän tiedon: Tuona levottomana yönä hänet oli ollut määrä pahoinpidellä.

15-vuotias syytettynä oleva tyttö kertoi sen hänelle itse, minkä lisäksi hän luovutti puukon henkilökunnalle.

– Hän otti asian puheeksi ja kertoi päiväkirjamerkinnöistään, ohjaaja selitti tiistaina oikeudessa.

Vasta myöhemmin ohjaajalle valkeni, mitä kaikkea nuoret olivat hänen pään menokseen suunnitelleet.

– Se oli shokeeraava uutinen ja vaikutti yöuniin. Mietin, onko sitä (työtä) mitään järkeä jatkaa.

Syyskuussa hän irtisanoutui sen jälkeen, kun ei jaksanut tehdä enää normaaleita askareita perheensä kanssa.

Riehuvaa nuorta pidettiin kiinni 20 minuuttia

Irtisanoutumista edelsi vielä kaksi välikohtausta 15-vuotiaan tytön kanssa. Ohjaajan mukaan tämä oli omaehtoinen eikä kyennyt ottamaan suusanallista ohjausta vastaan.

Nuori ei suostunut menemään huoneeseensa eikä totellut saamiaan käskyjä, joten kaksi ohjaajaa siirsi hänet sinne käsistä kiinni pitäen kolmannen aukoessa ovia.

Nuori ei suostunut rauhoittumaan vaan riuhtoi agressiivisesti, jolloin hänet siirrettiin lattialle kiinnipitoon 20 minuutin ajaksi.

– Se (ote) on turvallinen nuorelle ja työntekijöille, ohjaaja selitti.

Tuossa vaiheessa nuori uhkaili häntä toistuvasti väkivallalla.

– Mä tapan sut, ohjaaja muisteli oikeudessa tytön puheita.

– Hän toisteli, että puuko heilahtaa.

Myöhemmin samankaltainen tilanne toistui ja nuori uhkaili oman ohjaajansa lisäksi myös toista ohjaajaa puukottamisella.

Välineiden olisi pitänyt olla lukkojen takana

Irtisanoutuneen ohjaajan mukaan kyseisenä kesänä väkivallan uhka ja tappamisella uhkaamiset olivat jatkuvasti läsnä hänen työssään.

– Hänellä (15-vuotiaalla syytetyllä) oli tapana käyttää sitä samaa eli sanoa, että puukko heilahtaa, että aikoo puukottaa ja tappaa.

Ohjaajan mukaan hänen pahoinpitelyssään käytettäväksi aiottujen tekovälineiden olisi pitänyt olla lukkojen takana. Kodinhoitohuoneiden kaappien olisi pitänyt olla lukossa, jotta nuoret eivät pääsisi käsiksi niissä olleisiin silitysrautoihin ja pesuaineisiin. Työntekijöiden huolimattomuuden vuoksi näin ei kuitenkaan ollut. Myöskään veitsen ei olisi pitänyt päätyä tiskikoneeseen nuorten saataville, vaan sen olisi pitänyt olla toimiston kaapeissa lukkojen takana.