Poh­jois­mais­ta juhlaa Do­has­sa: Ruotsin kiek­ko­jät­ti Daniel Ståhl aloitti vil­leil­lä tuu­le­tuk­sil­la – hetkeä myö­hem­min Norjan Karsten Warholm juoksi kultaa

Ruotsin kiekkojärkäle Daniel Ståhl otti odotetusti MM-kultaa yleisurheilun MM-kisoissa.

Daniel Ståhl oli kisan ennakkosuosikki ja vei myös mestaruuden. Karsten Warholm vei kultaa aidatulla ratakierroksella. Daniel Ståhl otti omansa Dohan illassa, joka päättyi pohjoismaisiin juhliin.
Daniel Ståhl oli kisan ennakkosuosikki ja vei myös mestaruuden.
Daniel Ståhl oli kisan ennakkosuosikki ja vei myös mestaruuden.
Kuva: VALDRIN XHEMAJ

Pohjoismaat juhlivat Dohan illassa yleisurheilun MM-kisoissa.

Ensin Ruotsin kiekkojärkäle Daniel Ståhl heitti MM-kultaa. Vain hetkeä myöhemmin Norjan KarstenWarholm juoksi maailmanmestariksi 400 metrin aidoissa.

Mestaruus oli Daniel Ståhlille hänen uransa ensimmäinen. Lähellä hän oli jo vuoden 2017 MM-kisoissa, mutta silloin oli tyytyminen hopeaan. Hopeaa tuli myös kesän 2018 EM-kisoista.

Nyt Ståhl sai viimein kirkkaimman mitalin. Se sai ruotsalaisen puhkeamaan villiin tuuletukseen ja juoksemaan riemukkaasti pitkin nurmikenttää.

Ruotsin lipun saatuaan Ståhlin juhlat jatkuivat radan puolella iloisesti yleisölle vilkutellen ja laulellen.

– Ihan fantastinen päivä Ruotsin puolesta, kultamitalimies sanoi kisan jälkeen Ylen haastattelussa, jonka hän antoi tuttuun tapaan suomen kielellä.

Daniel Ståhl otti omansa Dohan illassa, joka päättyi pohjoismaisiin juhliin.
Daniel Ståhl otti omansa Dohan illassa, joka päättyi pohjoismaisiin juhliin.
Kuva: NOUSHAD THEKKAYIL

Kiekkokisa oli tiukka, sillä Ståhlkaan ei kyennyt aivan parhaimpaansa. Hänen paras noteerauksensa oli 67,59. Hopeaa vei Jamaikan FedrickDacres tuloksella 66,94. Niukasti pronssille jäänyt Itävallan Lukas Weisshaidinger heitti 66,82.

– Olen tosi ylpeä. Olen treennanut koko vuoden kovasti, tuhat tuntia punttisalilla ja kentällä ja kilpailuissa ympäri maailman, voimanpesä kuvaili tuntojaan. 

Ståhl on ensimmäinen sujuvasti suomea puhuva maailmanmestari sitten Tero Pitkämäen, joka voitti keihäskultaa vuonna 2007.

Ståhl lähetti myöhemmin illalla haastattelualueelta terveiset Turkuun.

– Siellä on koko sukuni, erityisesti isoäitini. Hän on kannustanut minua kovasti ja on tosi tärkeä minulle, mestari sanoi.

Karsten Warholm vei kultaa aidatulla ratakierroksella.
Karsten Warholm vei kultaa aidatulla ratakierroksella.
Kuva: JEAN-CHRISTOPHE BOTT

Aidatulla ratakierroksella Karsten Warholmilta odotettiin täysosumaa. Hän aloitti vahvasti ja tuli viimeiseen kaarteeseen johdossa.

Vaikka norjalainen kangistui hieman lopussa, maailmanmestaruudesta häntä ei enää irrottanut mikään. Kello pysähtyi aikaan 47,42.

Hopeaa juoksi USA:n Rai Benjamin ajalla 47,66. Pronssia otti isäntämaa Qatarin Abderrahman Samba ajalla 48,03.

Norjalla oli kovat odotukset myös miesten 5 000 metrillä, sillä finaalissa olivat mukana kaikki kolme Ingebrigtsenin veljestä. Heistä nuorin eli Jakob Ingebrigtsen, 19, johti juoksua vielä loppusuoralle lähdettäessä, mutta hän kangistui kirissä pahoin ja jäi viidenneksi.

Voittoon pyyhälsi mestaruutta puolustanut Etiopian Muktar Edris, joka kellotti kovan ajan 12.58,85. Kaksoisvoiton Etiopialle varmisti Selemon Barega. Pronssia vei Kanadan Mohammed Ahmed.

Naisten 3 000 metrin estejuoksussa Kenien Beatrice Chepkoech oli omaa luokkaansa ja vei maailmanmestaruuden ajalla 8.57,84.

Puolustava maailmanmestari Emma Coburn otti nyt hopeaa. Yhdysvaltalainen juoksi ennätyksekseen 9.02,35. Gesa Felicitas Krause puolestaan ehti pronssille Saksan ennätysajalla 9.03,70.

Naisten korkeus oli kovatasoinen, sillä kaksi naista ylitti korkeuden 204. Paremmalla pöytäkirjalla kisan läpi vetänyt Marija Lasitskene otti maailmanmestaruuden. Venäläishyppääjä edustaa kisoissa neutraaleja urheilijoita, eli hän kilpailee ilman Venäjän tunnuksia. 

Hopealle sijoittui Ukrainan Jaroslava Mahutshikh, joka ylitti 204. Tulos on nuorten maailmanennätys. Pronssille ponnisti Yhdysvaltain Vashti Cunningham.

Maanantai-illassa nähtiin myös kahden ratakierroksen tykitystä, kun naiset kisasivat 800 metrin maailmanmestaruudesta. 

Ugandan Halimah Nakaayi oli ykkönen ajalla 1.58,04. Kakkoseksi ehti USA:n Raevyn Rogers ja kolmanneksi hänen maannaisensa Ajee Wilson.

Katso Dohan MM-kisojen kisaohjelma, suomalaisurheilijoiden suoritusajat sekä tv-lähetysten ajat.